Girnede söz söylendi, kavga verildi

Bazı sendikalar, bugün Girne’de de 10:00-12:00 saatleri arasında eylem ve grev gerçekleştirdi.

Bazı sendikalar, Mağusa’nın ardından bugün Girne’de de 10:00-12:00 saatleri arasında “hükümetin çalışanlar ve sendikalara yönelik politikalarını eleştirme” amacıyla eylem ve grev gerçekleştirdi.

Girne Kaymakamlık binası önünde saat 10.00’da başlayan eylemde, burada toplanan eylemciler pankart ve sloganlar eşliğinde Girne Belediyesi önündeki meydana yürüyerek konuşma yaparken, grev ise sendikaların örgütlü olduğu işyeri, kurum ve okullarda gerçekleşti.

Eylem ve grevlere, Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN)  Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) başkan ve üyeleri katıldı.

Eylemde konuşmayı sendikalar adına Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkan Vekili Hasan Felek gerçekleştirdi.

Eylem ve greve, konuşmanın ardından, Belediye’den, Kaymakamlık binasına gerçekleştirilen yürüyüşle son verildi.

Eylem ve grevlere, 25 Mart’ta Lefkoşa’da devam edilecek.

FELEK “BIKMADAN, USANMADAN, HALKLA BİRLİKTE MÜCADELE VERECEĞİZ”

DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek yaptığı konuşmada, geçen hafta Mağusa’da yağmur altında gerçekleştirdikleri ilk eylemin ardından bugün Girne’ye söyleyecek söz ve verilecek kavgaları olduğunu göstermek için geldiklerini kaydetti.

Bugün Girne’de olduklarını, gelecek Çarşamba ise Lefkoşa’da, Meclis önünde olacaklarını belirten Felek, mücadeleyi, bıkmadan, usanmadan, yılmadan halkla birlikte kararlı şekilde sürdüreceklerini söyledi.

HAKKIMIZI DİRENEREK KAZANACAĞIZ...

Kavganın; “Emek-sermaye, asil-köle, ezen-ezilen, sömüren-sömürülenler” kavgası olduğunu ifade eden Felek, vazgeçmeyecekleri kavgayı direnerek kazanacaklarını savundu.

Ülkede yaratılan statükonun toplumun varlığını yok edecek şekilde çalıştığını ileri süren Hasan Felek, uygulamaya konulan ekonomik paketlerin halka mutluluk yerine; “yoksulluk, fakirlik, işsizlik,  göç, toplumsal varlığını tehdit ve kendi kendini yönetme erkini elinden alma” getirdiğini iddia etti.

NEO LİBERAL POLİTİKALAR

Neo liberal politikaları eleştiren Felek, bu politikaların özünde; “İş güvencesinin ortadan kaldırılması, maaş ve ücretlerin düşürülmesi, hayat pahalılığı ödeneğinin sulandırılması, asgari ücretin sefalet düzeyine indirilmesi, taşeron işçiliğinin yaygınlaşması ve kamu mallarının özelleştirilmesi” bulunduğunu ileri sürdü.

ELEKTRİK İLE TELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ’NİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Elektrik Kurumu ile Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesine geçit vermeyeceklerini kaydeden Felek, söz konusu kurumların Kıbrıs Türk insanının parasıyla kurulan stratejik öneme sahip kurumlar olduğunu vurguladı.

Hükümete çağrı yaparak toplu sözleşmelere müdahale yolu açan, gençlerin zorunlu göçe zorlayan ilgili yasa “Göç Yasası”nı iptal etmesini isteyen Hasan Felek, hükümetin “eşit işe eşit ücret” ilkesinin hayata geçirmesini talep etti.

SOSYAL SİGORTA VE İHTİYAT SANDIĞI YATIRIMLARI

Kuzey Kıbrıs’taki belediyelerin tümünde sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığını da savunan Felek, toplam 28 belediyenin 17’sinde yatırımların yapılmadığını ve emekçilerin haklarının gasp edildiğini iddia etti.

Hükümetten söz konusu sorunu ortadan kaldırmalarını da isteyen Felek, bu konuda “kaynak yoktur” şeklinde açıklamalarda bulunanların “sermaye” grupları için kaynak yaratmakta oldukları, ayrıca söz konusu gruplara vergi affı sağladıklarını da savundu.

Felek, siyasi parti, müşavir, örtülü ödenek ve yandaşlar için maddi kaynağın bulunması ancak işsiz, emekçi, yoksullara sıra gelince ‘kaynak yoktur’ yaklaşımını kabul etmeyeceklerini de kaydetti.

Felek, “Asgari ücreti sefalet ücreti yaptırmama, özel sektördeki kölelik koşullarına hayır deme, sendikasızlaşma ve sendikasız işçi çalıştırmaya hayır deme, toplu iş sözleşmesi hakkının ortadan kaldırılmasını önleme, emekçinin alım gücünü koruma, mesai saatleri ile oynanmasına hyır deme, iş cinayetlerine dur deme ve taşeron ile her türlü güvencesiz çalışmaya dur deme”  yönünde sokaklara çıkmaya  devam ederek, bireysel çıkar yerine toplumsal ve sınıfsal kavga vereceklerini vurguladı.

(tak)

Haberler Haberleri