Geleneksel Guvarga Gün Yüzüne Çıktı

Geleneksel Guvarga Gün Yüzüne Çıktı

Zekai Altan


Geçen hafta yoğun bir çalışma vardı. Lapta Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Lapta Yemek Yarışması iki aşamalı yapıldı. Toplam on iki yarışmacının katıldığı yarışmada ilk aşamayı geçen beş yarışmacı finale kaldı. Bu iki aşamalı yarışma çok ideal. Yarışmacılar final için daha iyi hazırlanırlar. Bir anlamda da motive olurlar ve yemeklerini daha özenle yaparlar. Jüri üyeleri Mustafa Şah hocamız aynı zamanda jüri başkanı. Zekai Altan, Burcu Beyoğlu ve Sultan Keskinel. Sultan hanım aynı zamanda organizatör. Oldukça başarılı ve heyecanlı. Bu yarışmaları daha da ileriye götürecek heyecan ve vizyona sahip. Olduğundan çok çalışkan. Ve de özverili. Bu tür çalışmalar özveri ve emek ister. Of puf yok. Genel kuralıdır özverinin... 

DERECELER

İlk beşe giren yarışmacılar ise Suzan Aktuğ guvarga köftesi ile, Sonuç Zorali, patates köftesi, Yeşim Beyzade, pirohu, Kezban Ergör fırında patates kebabı ve Yıltan Gulle de fırın makarnası. Tümünün de lezzetleri farklı ve yarışmaya değer nitelikte idi. Bu yarışmanın diğer bir farkı da yemekler aynı gün aynı mutfakta ayrı ayrı yapıldı. Unutmamak gerekir, yemeklerin diğer sponsoru ve yarışmacılara kapılarını ve mutfağını açan Sempati Otel. Sempati Otel mutfağında harıl harıl ve heyecan içerisinde yemeklerini yapmaya çalışan bay ve bayanları görmeye değerdi. Bu heyecan ve çoşku motivasyonun bir göstergesi. Yemekler yapıldı ve jüri tadımını yaptı ve puanlama bitti. Sonuçlar ise; Birinci fırında patates kebabı ile Kezban Ergör. İkinciliği guvarga köftesi ile Suzan Aktuğ ve üçüncülüğü de fırın makarna ile Yıltan Gulle aldı.
Bu yarışmada lezzetlerin yanısıra otantik tatlar da ayrı bir özelliği getirdi. Unutulan tatlar ve lezzetler olarak. Tüm lezzetlere güzel puanlar verirken beni aynı zamanda araştırmacı olarak ilgilendiren konu ise unutulan Kıbrıs Mutfağı tatları oldu. Bu da guvarga. Lapta’nın geleneksel köftesi. Diğer adı da mahrım köftesi. Mahrım yani guvarga köftesini yapan Suzan Aktuğ hanım oldu.

GUVARGA KÖFTESİ TARİFİ

Guvarganın dilerseniz tarifini de yazalım;
2 bardak köftelik bulgur, 4 bardak su, 1 kaşık tuz, 1 tutam taze marofo, karabiber, kırmızı biber, bir baş soğan.
İki bardak bulgur sıcak su ile ıslatılır. İçine tuz, soğan rendesi, biberler ilave edilir. Marofo otu ince kıyılır. Harç iyice yoğrulur. Hamurun tutması için az un ve yumurta beyazı eklenir. Tekrar yoğrulur ve kızgın yağda kızartılır. İşte bu da yemek yarışmalarında gün yüzüne çıkan bir lezzetimiz. Hem de Kıbrıs Mutfağı. Ve şimdi de kayda aldık. Kıbrıs Mutfağına not düştük, imza koyduk.
Evet, Lapta Yemek yarışması böyle. Bu tür yarışmaların ivme kazanması gerekir. Standartlaşması gerekir ve farklı lezzetlerin yanında geleneksel mutfakların da gün yüzüne çıkması da sağlanmış olur.

Dergiler Haberleri