‘Fetüs’ davasının istinafı başlıyor…

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran Girne’deki ‘hamileliliği yasa dışı sonlandırma’ davasıyla ilgili istinaf duruşmasının bugün başlanması bekleniyor…

Didem MENTEŞ

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran Girne’deki ‘hamileliliği yasa dışı sonlandırma’ davasıyla ilgili süreç devam ediyor. İddia Makamı ve bazı avukatlar tarafından Yüksek Mahkeme’ye taşınan 6 sanıklı istinaf davasına bugün başlanması bekleniyor.

Başsavcılık, Başkanlığı’nı Fatma Şenol’un yaptığı Yargıç Murat Soytaç ve Yargıç Seran Bensen’den oluşan Ağır Ceza Mahkemesi’nin 28 Mart’ta vermiş olduğu davayla ilgili bazı hususların ve sanıklarla ilgili kararın hatalı olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz ay istinaf başvurusu yapmıştı.

Savcılık karara “hatalı” deyip istinaf dosyalamıştı

Savcılık, davayla ilgili Yargıtay Ceza 24’den 29’a kadar her sanık için ayrı ayrı istinaf dosyalamıştı.

İstinaf başvurusunda, davadan mahkum olan Fahri Karagözlü, Rasiha Serdaroğlu ve Ayşegül İşbilen’in cezalarının artırılması, davadan beraat eden Mehmet Ali Tunçbilek , Verda Özkent Tunçbilek ve Taner Okburan’ın ise mahkum edilmesi için istinaf sebeplerini hazırladı. Davaya bakan Ağır Ceza Heyeti’nin vermiş olduğu kararının hatalı olduğunu savunacak olan Savcılık, davayla ilgili çok kapsamlı bir dosyayı Yüksek Mahkeme’ye tanzim etmişti.

10 Mayıs’a gün verilmişti

Bu arada cezaevinde bulunan sanıkların avukatları da Yüksek Mahkeme’ye başvurarak, dava dosyalamıştı. Avukatlar da alt mahkemenin verdiği ‘cezanın’  hatalı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasını talep edecek. Öte yandan İddia Makamı ve avukatlar tarafından Yüksek Mahkeme’ye taşınan 6 sanıklı istinaf davası için 10 Mayıs 2017 tarihine gün verilmişti. Mahkemenin bugün davayı görüşmeye başlanması bekleniyor. ‘Hamileliliği yasa dışı sonlandırma’ davasıyla ilgili Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararı, Başkanlığı’nda Ahmet Kalkan, üye yargıç Gülden Çiftçioğlu ve üye yargıç Bertan Özerdağ’dan oluşan Yüksek Mahkeme Heyeti değerlendirerek, istinaf kararını verecek.

3 mahkumiyet 3 beraat cezası

Hatırlanacağı üzere 28 Mart’ta ‘hamileliliği yasa dışı sonlandırma’ davasıyla ilgili karar açıklanmıştı. Karar neticesinde; sanıklar Fahri Karagözlü, Rasiha Serdaroğlu ve Ayşegül İşbilen “adam öldürme”, "ağır veya hafif bir suç işlemek için sersemletmek” ve “çocuğun doğumunu gizlemek” davalarından beraat ederken, sadece 'çocuk düşürmeye teşebbüs' ve “hamileliği yasa dışı olarak sonlandırmak” davalarından suçlu bulunup mahkum edilmişti. Dr. Fahri Karagözlü 5 yıl, Dr. Rasiha Serdaroğlu 4 yıl ve ebe hemşire Ayşegül İşbilen de 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan “Adam öldürme” dahil aleyhine beş dava getirilen Taner Okburan ve aleyhlerine “adam öldürme” davası dışında diğer dört dava getirilen Tunçbilek çifti ise beraat etmişti.

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri