Esnafın sabrı taştı: Kapıları ‘şimdi açın’

Kuzey ve güney arasındaki geçişlerin yeniden başlaması için Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Lefkeliler Hanı’nda eylem yaptı. Basın açıklaması sonrası, bölge esnafı Lokmacı Geçiş Kapısına yürüdü.

Devrim DEMİR

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası kuzey ile güney arasındaki geçişlerin yeniden başlaması talebiyle eylem yaptı. Lefkeliler Hanı’nda basın açıklaması yapan Esnaf Odası ardından Lokmacı geçiş noktasına yürüdü.

“Kapıları Açın Şimdi” pankartının asıldığı eyleme, bazı Arasta esnafı da katıldı. Eyleme, CTP Milletvekilleri Asım Akansoy ve Fikri Toros da katılarak, destek verdi.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga ve Başkan Mahmut Kanber basın açıklaması yaptı.  Konuşmaların ardından bölge esnafı da söz alarak, şikâyetlerini dile getirdi.

 

Tulga: “Bölge esnafı batağa sürüklendi,  yoksullaştı”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, 15 aydır ciddi sıkıntıların yaşandığına işaret etti. Kapılan açılması için zamanın geldiğini söyleyen Tulga, “ Bölge esnafı batağa girdi, yoksullaştı ancak vakalar nedeniyle sessiz kaldı” dedi.

15 ayın sonunda kapıların açılmaması için gerekçe kalmadığını belirten Tulga, “Otele kapalı turizm için çırpınan hükümetin gerekçesi ne?” diye sordu.

“Bütün faturaları biz ödedik, ödemeye de devam ediyoruz” ifadelerini kullanan Tulga, geçen yıl Martta kapıların kapanmasının üstünden 15 ay geçtiğini, bu sürede; 1974’ten bugüne vergi ödeyen, katma değer yaratan esnafın görmezden gelindiğini, kapısını çalan olmadığını savundu.


KTEZO Başkanı Mahmut Kanber:

“Plansızlık bu noktaya getirdi”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber de, geçişlerle ilgili ne yapılması gerektiğinin belli olduğunu söyledi.

15 aylık bir mücadele sürdüğünü ifade eden Kanber, “hükümete yol göstermemize rağmen kapılar plansızlık çerçevesinde bu noktaya geldi” dedi.

Geçiş kapılarının açılması noktasında öncelliğin Ercan Havaalanı’na verildiğine dikkat çeken Kanber, iki toplumun birbirine etki edeceği birçok pozitif nokta olduğunu söyledi.

“Yandaşlık ve menfaatçiler üzerinden 15 ay bitti” diyen Kanber, “Toplum yararına kapıların bir an önce açılması gerekiyor” vurgusu yaptı. Mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Kanber, politikanın zamanının geçtiğini de söyledi.

Kara kapılarının açılmasının tartışıldığı noktada Ercan Havaalanı’ndan önce turist getirilmesi gerektiğinin kendilerine söylendiğini savunan Kanber, “Nedir bu gerekçe?” diye sordu.

 

“Kapılar mutlaka açılmalı”

Bir ada ülkesinde yaşadıklarına dikkat çeken Kanber, iki toplumun birbirine etki edeceği ekonomide, kültürde, sağlıkta pozitif birçok şey olduğunu söyledi. Kanber, bu nedenle mutlaka kapıların açılması gerektiğini dile getirdi.

Toplumun önceliğinin “aş” olduğunu ifade eden Kanber, bunu sağlayacak yöntemleri bu ülkeyi yönetenlerin ortaya koymadığını, koymak için mücadele edenleri de görmezden geldiğini ileri sürdü.

Bu süreçteki zararlarının sorumlusunu bildiklerini ifade eden Kanber, kapıların açılması, ardından yükseköğrenimin devreye girmesi ve turizmin de dünyada uygulanan yöntemlerle hayata geçmesini talep etti. Kanber, Lokmacı Kapısı açılsa bile bölgedeki esnafın da, başka alanlardaki esnafın sorunlarına aynı duyarlılıkta bakması gerektiğine inandıklarını belirterek, mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.

 

Esnaf Lokmacı geçiş noktasına yürüdü…

Lefkeliler Hanında gerçekleşen basın açıklaması sonrasında, Arasta esnafı Lokmacı Geçiş noktasına yürüdü. Burada da kısa bir açıklama yapan Hürrem Tulga, 2008 yılında geçiş kapılarının açılması için duvarları yıktıklarını ikinci kez de bunu yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

 

Haberler Haberleri