Ulusal Birlik Partisi (UBP) Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, mecliste hükümetin genel gidişatıyla ilgili konuşma yaptı.
Dürüst, Eğitim Şurası’na değinerek, “Kucaklayıcı olarak gerçekleştirilirse, eğitim bakanlarının danışmanı olabilirler. Kaotik ortamlar doğmadan, bakanların önünü açarlar” dedi.
Dürüst, Arabacıoğlu’nu Eğitim Şurası’nı, Şura Genel Sekterine teslim etmekle suçladı. Şuraya katılımcıların nasıl tespit edildiğini soran Dürüst, “Bu kişileri siz mi davet ettiniz? Kararlar alınırken olayın neresindeydiniz? Tarih kitaplarında sıkıntı mı gördünüz de değiştirilmesini savundunuz?” diye sordu.
Dürüst, “UBP olarak yeniden iktidara geldiğimizde, İlahiyat Koleji’nin eğitim hayatına devam etmesini destekleyeceğiz, tarih kitaplarını değiştirmeyeceğiz, andımızı kaldırmayacağız” diye konuştu.
Arabacıoğlu’nun Şura Salonunu terk ederek kararları tanımayacağını söylediğini kaydeden Dürüst, “Sizin talimatınızla mı öğrenci andının kaldırılması kararı alındı?” dedi.
ARABACIOĞLU
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, eğitim üzerinden politika yapmak istemediğini, Şura’nın en son dokuz yıl önce toplandığına işaret ederek, bunun her yıl yapılması gereken bir etkinlik olduğunu hatırlattı.
Şuraya kimlerin katılacağına bölgelerin karar verdiğini ve Şura’nın tüzüklere uygun şekilde yürütüldüğünü anlatan Arabacıoğlu, Şuraya katılanların yüzde yirmi beşinin akademisyen olduğunu ancak akademisyenlerin gözlemci olarak katıldığını belirtti.
Şurayla ilgili bilgi veren Arabacıoğlu, bu yılki Şurada oylama aşamasında temsilcilerle gözlemcilerin ayrılması konusuyla ilgili bazı eksikler yaşandığını anlatarak, bu eksiklerin sonraki yıllarda göz önünde bulundurulacağını anlattı.
Andımız konusunun Şurayla ilgili olmadığını, Yunanca dilinin seçmeli diller arasında yer almasında bir sakınca görmediğini kaydeden Arabacıoğlu, Şura kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu hatırlattı.
Arabacıoğlu konuşmasını sürdürürken taraflılık ve tarafsızlık konusuyla ilgili UBP Miletvekili Kemal Dürüst ve CTP-BG Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu arasında sözlü tartışma yaşandı.
Arabacıoğlu, “Andımız okunmaya devam edecek” dedi.
KALYONCU
CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, Eğitim Şurası’nın tüzüğünün Bakanlar Kurulu tarafından hazırlandığını söyledi.
Kalyoncu, “’Kemal Dürüst, Arabacıoğlu, DP’li olarak CTP’li bir kişinin Şurayı yönetmesine izin verdin diyor’ bu bir şeyleri ötekileştirmek için yapılan bir konuşmadır. Bu konuşmadan, anlaşılan budur. CTP’lilere hiç görev vermeyin demektir bu” dedi.
Kalyoncu, Dürüst’ün bakanlığı döneminde yandaş öğretmen tayini yaptığını, Eğitim Şurasını toplamadığını iddia etti.
(tak)