Her yıl suyu, dibine kadar emilerek kurutulan Alagadi Çiftlikdüzü Göleti'nin su kayıbı, doğadaki sayısız canlının telef olmasına neden olmaktadır.
Alagadi Çiftlikdüzü Göleti’nden su çekilmesinin durdurulması amacıyla dün “Göletimi Kurutma” temasıyla eylem düzenlendi.
Söz konusu göletteki suyun Golf sahasının sulanması amacıyla tüketildiği ve pek çok canlının telef olmasına yol açıldığı belirtildi. Konu ile ilgili 14 örgütün hazırladığı basın açıklamasının tam metni şöyle:
“Güzel konumu, doğası, özel ayrıcalıklı değerleri ile Dünyanın kıskandığı adamızda ne yazık çevresel değerler, doğa ve doğal yaşam, yaptığımız yanlışlar nedeni ile büyük yaralar almaktadır. İnsan faaliyetleri her şeyin üstünde tutularak yapılan her ne varsa çevremizi ve doğal dengeleri bozmaya devam etmektedir. Göreceli üstün zenginliklerimizi ve adamızda eşi benzeri olmayan güzellikleri görmezden gelmek bir yana, bunları hiçe sayan, yıkıcı, zorlama turizm modelleri kıt kaynaklarımızı da hızla yok etmektedir.
Esentepe bölgesinde kurulan “golf sahası”nın 2007 yılında çimlendirilmesi ile birlikte ortaya çıkan büyük su talebi, son yıllarda giderek hat safhaya ulaşmıştır. Bir günde, 12 bin kişinin asgari günlük kullanım suyuna denk gelen, en az 1500 ton su ihtiyacı bulunan bu tesis, sözleşmesinde yer aldığı gibi suyunu denizden sağlamayı bırakmış, öncelikle yanıbaşındaki Alagadi Çiftlikdüzü Göleti’ndeki suyu kullanmaya başlamıştır.
Her yıl suyu, dibine kadar emilerek kurutulan Alagadi Çiftlikdüzü Göleti'nin su kayıbı, doğadaki sayısız canlının telef olmasına neden olmaktadır. Golf sahasına kadar döşenen borularla suyu çim alanın sulanmasında kullanılan gölette, bu yıl kaydedilen doluluk miktarına göre su seviyesi daha şimdiden yarıdan aşağıya düşmüştür. Şu anda kalan su, önümüzdeki kurak yaz ayları da dikkate alındığında, doğal yaşamın sürebilmesine kıt kanaat yetecek en alt seviyededir.
“SU” yaşam demektir ve hiç kimsenin tekeline verilemez. Burada yaşayan sayısız canlılar vardır. Onların yaşam hakkını ellerinden almaya kimsenin hakkı yoktur. Bizler bu yıl yine ayni felaketin yaşanmaması için seferber olduk.
Bugün burada gerçekleştirdiğimiz eylemle, Alagadi Çiftlikdüzü Göleti'ne yaşamı sembolize eden, 300 Sazan balığı ve nilüfer gibi su bitkileri bırakarak, su yağmasını ve Doğadaki canlıların yaşam hakkına saldırıları durdurma kararlılığımızı duyurmak istedik.
Teşekkür ederiz.
• ESENTEPE Doğal Yaşamı Koruma İnsiyatifi
• ÇEKOVA
• Çevre Mühendisleri Odası
• Dağcılık Spor Kulübü
• Esentepe Temiz Çevre ve Kalkınma Derneği
• KAMUSEN
• KEMA
• Kıbrıs Türk Diş Tabibleri Odası
• Kıbrıs Türk Tabibleri Birliği
• Kıbrıs Türk Tabibleri Odası
• KTOEÖS
• TEMA Kıbrıs
• TIPİŞ
• Yeşil Barış Hareketi”