Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde ağırlıkla istihdamlar ve işten durdurmalar milletvekillerinin konuşmaları ve bunlara yanıtlarla gündeme taşındı.
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da istihdamlar konusunda gündem dışı konuşma yaptı.
Geçici istihdamların yasal olduğu yönündeki Başsavcılık görüşünü de genel kurula okuyan Sucuoğlu, geçici istihdam yapmayacağını açıklayan hükümetin 108 olan müşavir sayısını şubat 2014’te 141’e çıkardığını ifade etti.
Sucuoğlu, geçiciler konusunda hükümetin tam anlamıyla çifte standart uyguladığını ifade etti ve 2009’dan önce alınıp şu anda işte olan geçicilerin kaçta kaçının yeterlilik sınavından geçtiğinin açıklanmasını istedi.
Gençlerin partilerine göre ayrıştırılmaması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, bunun sıkıntı yaratacağını ve gençler arasındaki ilişkileri bozacağını vurguladı.
Sucuoğlu, “Bu gün bu gençler UBP’li, yarın TDP’li veya CTP-BG’li olabilir. Bizim sahip çıktığımız gençlerdir” ifadelerini kullandı.
KALYONCU
CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu da yanıt konuşmasında, CTP-BG’nin geçici istihdamı yasaklayan bir parti olduğunu söyledi.
Kalyoncu’nun konuşması sırasında izleyici locasında bulunan işten durdurulacak geçiciler, Genel Kurul’a arkalarını dönerek alkışlarla protesto ettiler ve salonu terk ettiler.
CANDAN
CTP-BG Milletvekili Armağan Candan ise, işten durdurulacak olanların yaptığı alkışlı protestoyu, siyasete yapılmış bir protesto olarak gördüklerini söyledi ve bunların üzücü olduğunu ifade etti.
Candan, geçici istihdamın sonuçlandırılmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek, “Bunlar kara lekeler olarak kalacak” dedi.
ÇAVUŞOĞLU
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, hükümet icraatları konusunda söz aldı.
CTP-BG’nin emeği koruma adına işten çıkarma yapmasının takiyecilik olduğunu savunan Çavuşoğlu, geçici işe alımların durdurulması konusuna UBP’nin de destek vermesiyle yasanın geçtiğini, UBP’nin oyunun olmaması halinde yasanın kamu reformunu bekleyeceğini ancak onun da ortada olmadığını ileri sürdü.
CTP-BG’nin UBP’nin işe aldığı 366 kişiyle uğraşıp kendi yaptıklarını “ak –pak“ saydığını savunan Çavuşoğlu, insanlara insanca davranıp siyasilerin yanlışlarını ortadan kaldırmak gerektiğini, ancak CTP-BG’nin de yaptıklarını yok sayamayacağını söyledi.
20 kişinin müdürlüğünün sorgulanmasıyla Kamu Hizmeti Komisyonu’nun tüm yanlışlarının düzeltileceğinin sanıldığını kaydeden Çavuşoğlu, 366 kişinin de işten durdurulmasıyla siyasilerin yaptıklarının aklanacağının sanıldığını iddia etti.
“İşe önce verilen sözleri tutmakla başlamak lazım” diyen Çavuşoğlu, DP-UG’yi 366 kişi için verdiği sözleri tutmaya ya da geri almaya çağırdı.
Çavuşoğlu, 1975’den beri işe alımların aynı olduğunu ancak ipin bu kişilerin boynuna geçirildiğini, bunda anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık olduğunu söyledi.