Çevre Platformu: Kararın alınmasını bekliyoruz

Çevre Platformu'ndan açıklama yapılarak, “Karpaz Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesindeki kaçak yapıların mahkeme sürecini destekleyerek takip etmekte ve yasalar çerçevesinde kaçınılmaz kararın alınmasını beklemekteyiz” denildi.

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi hakkında basın bildirisi yayımladı.

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun açıklaması şöyle;

Çevre Platformu olarak Karpaz Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesindeki (ÖÇKB) kaçak yapıların mahkeme sürecini destekleyerek takip etmekte ve yasalar çerçevesinde kaçınılmaz kararın alınmasını beklemekteyiz.

Kamuoyu çok iyi biliyor ki; Çevre Platformu olarak 3 yılı aşkın bir süredir Karpaz’da bulunan kaçak yapılaşmaya karşı kamuoyunu bilgilendirmeye, yöre halkının farkındalığını sağlamaya çalıştık ve Hükümetlerin görevlerini yapmalarını sağlamak amacıyla sesimizi var gücümüzle çıkardık çıkarmaktayız.  Bu noktada ülkemizin herhangi bir köşesinde yasalara aykırı yapılan yapıların tümüne karşı olduğumuzun da altını çizmek isteriz. 
Karpaz ÖÇKB ile ilgili çeşitli basın bildirileri ve görüşmeler yapmamıza karşın hükümetlerce hiçbir önlem alınmamış ve Karpaz ÖÇKBde yaşanan tahribat artmıştır.  Bugün gelinen noktada Hükümetlerimizin gerekli önlemleri zamanında almamasının, göz yummanın, günübirlik, popülist politikaların uygulanmasının faturası ortadadır. Yıllardır gelen Hükümetlerin bu yaklaşımı; hem hukukun ayaklar altına alınması, hem büyük boyutta çevre tahribatı,  hem de yörede yaşayanlar arasında bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Ve nihayetinde kaçınılmaz olarak mahkeme süreci başlamıştır.

Doğal ve dünyasal ölçekte önemli değeri içinde barındıran Karpaz ÖÇKB, 1988 yılından bu yana çeşitli yasalarla ve kararlarla koruma alanı olarak ortaya konmuş ve bölgede hangi yasaların uygulanacağı hatta bölgede yapılabilecekler, yönetim planları dahil Avrupa Birliği Natura 2000 programı kapsamında uluslararası boyutta belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu bölge Uluslararası düzeyde bilinen, içinde barındırdığı önemli doğal değerleri özel ilgi turistleri tarafından ziyaret edilen bir Özel Çevre Koruma Bölgesidir ve kesinlikle büyük, küçük hiçbir işletmenin, yatırımcının kazanç aracı olmaz. Platform olarak bu bölgede Yönetim Planı dışında bölge halkının yararını gözetmeyen düzenlemelere karşı olduğumuzu ve bu gibi girişimlerin karşısında duracağımızı şimdiden ilan ediyoruz.

Bugün ÖÇKB içindeki kaçak yapıların turizmden sağladığı gelirden Dipkarpaz’lılar yeterince yararlanmamaktadır. Gelen turist ve gelen gelir tamamen bu kaçak yapılarda kalmakta kaçak yapılarda imkân olmaması üzerinde köye ve köydeki pansiyonlara gelir kazanma imkânı doğmaktadır. Biz bunu yıllardır gözlüyoruz ve halen daha bu kadar turist ağırlayan bir yerde Belediye de dahil Dipkarpaz’lıları gelir sıkıntısı içinde ve gelir dağılımı bozulmuş bir durumda görüyoruz.  Kaçak yapıların yarattığı çarpık yapı bölgeye gelen gelirin eşit dağılmamasına yol açmaktadır. Buna artık dur demeliyiz hep birlikte çalışırsak bölge halkı eşit fırsat sunan bir yapı oluşturabiliriz.  İşte mahkeme kararı bize bu haksızlığı değiştirme fırsatı doğuracaktır.
Biz Platform olarak Dipkarpaz’lılara birlikte bölgede üretimi artıran, bölgede iş sahibi olmayı artıran, istihdamı artıran ve bölge halkına gelirin dengeli paylaşımını sağlayan bir “Turizm Modeli” oluşturmak üzere çalışmaya başladık. Dipkarpaz’lıların elindeki değerler korunduğu sürece Dipkarpaz’lıların gelirinin ama sürdürülebilir gelirinin artacağı bölgenin gelişeceğini sağlayacak bu modeli sizlerle geliştirip paylaşacağız.
Değerli Dipkarpaz’lılar Unutulmamalıdır ki;

Ülkemizin değil Uluslararası düzeyde önemli bir doğa koruma alanı olan Karpaz ÖÇKB’de bu değerleri bozmadan, bugün orada yaşayan Dipkarpaz’lıların, Belediyesi dahil her ferdinin gelirlerini artıracak bölgede gelir dağılımı sağlayacak bir model mümkündür.
Bu vesile ile Bayramınızı kutlarken, Tüm Dipkarpaz’lıların bölgedeki turizmden gelir kazanma hakkı olduğunu, fırsat eşitliği sağlayan bir yapıya ihtiyacın bir kez daha altını çizmek isteriz.

KUZEY KIBRIS ÇEVRE PLATFORMU

Haberler Haberleri