Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, İstanbul merkezli Divan Araştırma ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen “Dünden Bugüne Kıbrıs” konulu seminerinde yaptığı konuşmada, “Temelde insan ilişkilerini bozan unsurlarla toplumsal ilişkileri bozan unsurlar aynıdır. Kıbrıs Türkleri artık ‘yavru’ kelimesinden hoşlanmıyor, çünkü orada bir devlet var ve artık ‘ana-yavru’ ilişkisi kurulmamalı, ‘kardeş’ demeliyiz, ilişkileri bu düzeyde yürütmeliyiz.” dedi.
Din İşleri’den yapılan açıklamada Atalay’ın, seminerde yaptığı konuşmaya yer verildi.
Türkiye’den gelen insanların Kıbrıs Türklerini tanımadığını, tarihlerini tam olarak bilmediğini, bildiklerini sandıklarını söyleyen Atalay, “Kıbrıslı Türkler söylem olarak da kendisinin kabullenildiği, tanındığı, kendisinin bildiğinin saygın bir şekilde ifade edildiği saygın bir zemin ve ortam istiyor” diye konuştu.
Yönteme ve söyleme dikkat edilmesi gerektiğini belirten Atalay, bunlara dikkat edilmediği zaman kardeşlik ortamının, yapılan yardımlara rağmen zedelenmesinin söz konusu olacağını vurguladı.
Atalay, Türkiye ve Kıbrıs arasında Din İşleri Başkanlığı ve STK’lar işbirliğinde daha kalıcı ve etkin projelerin yapılması gerektiğini belirterek, KKTC Din işleri Başkanlığı’nın İslami faaliyetleri olduğunu ve bu faaliyetlere tüm hızıyla devam edeceğini kaydetti.
(TAK)