ASKERLİKTE KAPSAMLI TOPLANTI

Komutanlar, Başbakanlık yetkilileri, Maliye ve Başsavcılık temsilcileri meclis komitesinde bir araya geldi, askerlik süresinin kısaltılması konusunu detaylarıyla masaya yatırdı

Askerlik süresinin kısaltılması ve bedelli askeriliğe ilişkin düzenlemeler içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi görüşmelerine dün de devam edildi…

Komite, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Başsavcılık yetkilileriyle Yasa Önerisi’ni masaya yatırdı… Öneri üzerindeki görüşmelere gelecek hafta devam edilecek…

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi dün  ‘Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi üzerindeki görüşmelerine devam etti.
CTP Milletvekili Tufan Erhürman Başkanlığındaki komite toplantısına, Güvenlik Kuvvetliği Komutanlığı’ndan rütbeli komutanların yanı sıra, Başbakanlık, Başsavcılık ve Maliye Bakanlığı’ndan da yetkililer katıldı.
Geçtiğimiz haftaki ilk toplantıda ‘genel Görüşmesi’ yapılan, CTP Milletevkili Abbas Sınay’ın sunduğu Yasa Önerisi, bu hafta daha geniş katılımlı bir komite toplantısıyla ele alındı.
Öneri üzerindeki görüşmelere gelecek hafta devam edilecek. Komite ayrıca dünkü toplantısında, ‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’ üzerindeki görüşmelerini de sürdürdü.

Komutanlar, Başbakanlık, Maliye ve Başsavcılık yetkilileri…
Komite toplantısına davetli olarak, Başbakanlık’tan Asaf Şenol, Başsavcılık’tan Cemaliye Usanmaz, Öneri Sahibi CTP Milletvekili Dr. Abbas Sınay, Maliye Bakanlığı Bakanlık Müsteşarı Ahmet Havutçu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Derviş Bozkurt, Ali Koruk ve Koray Uğurluay katıldı.
Toplantıda ayrıca, Komite Üyesi Milletvekilleri’nin yanı sıra, TDP Milletvekili Zeki Çeler ve UBP Milletvekili Dursun Oğuz da hazır bulundu.

Haftaya devam…
Geçtiğimiz hafta Yasa Önerisi’nin ilk ve genel görüşmesini yapan Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, bu hafta da yasa önerisiyle ilgili Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başsavcılık temsilcilerini dinledi.
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi toplantısına, Komite Üyeleri, DP-UG Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, UBP Milletvekili Al Pilli, CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat ve CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer katıldı.

Askerlik süresinin kısaltılması, bedelli askerlik…
Meclis komitesinde konuşulmaya başlanan önerinin son şekli askerlik süresinin kısaltılmasını ve bedelli askerlik konularında detaylı yeni düzenlemeleri içeriyor.
Yasa Önerisi, başka bir ülkede askerliğini yapmış olanlar KKTC’de askerlik yapmak zorunda olmaması, askerlik süresinin kısaltılması, meslek lisesi ve iki yıllık yüksekokul mezunlarına özel olarak süre kısaltılması, özel statüde askerlik yapma hakkı olanlardan, anne veya babasından biri 90 günden fazla ülkede kalanların hakkını kaybetmemesi, bunun yerine anne ve babası birlikte 90 günden fazla ülkede kalanların bu haktan yararlanamamasına ilişkin düzenlemeler içeriyor.
Öneride ayrıca, lisanslı ve profesyonel sporcuların 9 yıl yurt dışında kalmak şartıyla 6000Stg ödeyerek bedelli askerlik yapabilmesini, 49 yaşından büyük olanların her şekilde askerlikten ve bedelli askerlik için ücret ödemekten muaf tutulmasını sağlayacak maddeler de yer alıyor.
Yedek subay olarak askere gittikten sonra doktoraya hak kazananların bedelli askerlikten yararlanmak veya kalan askerlik süresini doktora bittikten sonra yapmak üzere serbest bırakılmasını sağlayacak hükümler öngören öneri, 1 Ocak 2009 tarihinden önce ülkeden ayrılıp yabancı ülkeye gidenlerin, saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumuna düşmeseler bile bedelli askerlikten yararlanabilmesini sağlayacak düzenlemeler de içeriyor. Öneri,  31 yaşından büyük olan, ülkede yaşayan ve bir şekilde askere gitmemiş olan kişilerin 2000Stg ödeyerek 1 ay hizmet yapmak suretiyle hizmetini yerine getirmesini sağlamayı da öngörüyor.

Haberler Haberleri