‘Suyun yönetimi’ vatandaşları da böldü…

‘Asrın Projesi’ olarak anılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi çalışmalarında sona gelinmesine rağmen birçok vatandaş su yönetimi konusunda farklı görüşler savundu.

 

• Mehmet Kani: “Özelleştirmeye karşıyım”

• Haşmet Öncen: “Ülkedeki yöneticilere güvenim yok, suyu Türkiye yönetsin”

• Ayhan Akkurt: “Art niyet varsa bu iş yürümez”

• Selahattin Markal: “Belediyeler kendini yönetemiyor, suyu nasıl yönetecek?”

• Haydar Şarman: “Özelleştirilmemeli, belediyelere devredilmeli”

• Özer Paralı: “Suyun yönetimi değil, adaya gelişi daha önemli”

• Hakkı Biricik: “Suyu Türkiye yönetsin”

• Ergün Çobanoğlu: “Hükümet kontrolünde, belediyelerle dağıtılmalı”

• Erbay Özçete: “Belediyelerin suyu idare edeceğine inanmıyorum”

• Saffet Aşıksoy: “Kurumlarımızdan biri su yönetimini üstlenebilir”

• Bekir Özenci: “Su adaletli yönetilmeli, özelleştirilmemeli”

Ayşe GÜLER

28 Ekim’de akmaya başlayacak olan Türkiye’den gelecek suyun ‘yönetimi’ vatandaşları da böldü.

‘Asrın Projesi’ olarak anılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi çalışmalarında sona gelinmesine rağmen birçok vatandaş su yönetimi konusunda farklı görüşleri savundu.

YENİDÜZEN sokağa indi, ‘su yönetimi’ ile ilgili vatandaşların nabzını tuttu.

Bazı vatandaşlar, suyun özelleştirilmesine kesinlikle karşı çıkarken, bazıları ise ‘büyük masraflarla’ adaya ulaşan suyun Türkiye tarafından yönetilmesini istedi.

‘Güven’ sorunu ön plana çıktı…

Kimi vatandaşlar ise yetkililere ‘yönetim’ konusunda duyduğu ‘güvensizliği’ dile getirdi.
Bugüne kadar birçok işin başarısızlıkla sonuçlandığını savunan vatandaşlar, su konusunda da başarısızlık yaşanmasından endişe duyduklarını kaydetti.

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

Mehmet Kani: “Özelleştirmeye karşıyım”
“Suyu halk kullanacak, belediyeler de dağıtacak. Bence Türkiye’den gelecek suyu belediyeler yönetmelidir. Su özelleştirilmemelidir. Kamu özel ortaklığına da sıcak bakabilirim. Ama kesinlikle özelleştirmeye karşıyım. Halkın çıkarlarının korunması gerektiğine inanıyorum.”

Haşmet Öncen: “Ülkedeki yöneticilere güvenim yok, suyu Türkiye yönetsin”
“ Ben suyun özelleştirilmesine karşıyım. Ancak ülkedeki yöneticilere güvenim kalmadı. Bu nedenle Türkiye’den gelecek suyu Türkiye’nin yönetmesini istiyorum. Örneğin ben Lefke’de kalıyorum, gölet var. Göletin yüzde 80’ini kullanıyorlar. 25 kuruşa mal olan suyu 40 kuruşa satıyorlar. Üreticiyi destekleyen yok. Bu nedenle Türkiye’nin suyu yönetmesini istiyorum”

Ayhan Akkurt: “Art niyet varsa bu iş yürümez”
“Su adaya hayır için geliyor. Bu da yerini bulacaktır. Su yönetimi konusundaki tartışmalar gereksiz. Art niyet varsa bu iş yürümez.”

Selahattin Markal: “Belediyeler kendini yönetemiyor, suyu nasıl yönetecek?”
“Belediyeler kendini yönetemiyor, Türkiye’den gelecek olan suyu nasıl yönetecek?  Buradaki yönetime karşı güvensizlik var. Su özelleştirilmeli. Özel bir şirkete verilmeli, vatandaş kullanıldığı kadar su parası vermelidir. Burada kar amacı yoktur.”

Haydar Şarman: “Özelleştirilmemeli, belediyelere devredilmeli”
“Ben Türkiye’den gelecek olan suyun özelleştirilmesine karşıyım. Bunu kamu yönetmelidir. Özelleştirilmesi halinde su istenildiği gibi kullanılacak. Torpil yapacaklar suyu verecekler. Ben belediyelerin su yönetimini başaracağına inanıyorum. Güzel işler başaran belediyelerimiz var. Ben Değirmenlik bölgesinde kalıyorum. Belediyenin verdiği hizmetten memnunum.”

Özer Paralı: “Suyun yönetimi değil, adaya gelişi daha önemli”
“Su olayı, Asrın olayıdır. Toplum olarak bugüne kadar yapılan her şeye anlayış gösterdik. Ben Kanlıköy’de kalıyorum. Boruların döşenmesinde çok zorluklar yaşadık, yolları 10 defa kazdılar. Buradaki yönetime karşı güvensizim. Kıbrıs yeşil ada iken, şimdi sarı adaya döndü. Ben, Kıbrıs’ın yeniden yeşillenmesini istiyorum. Benim için suyun varlığı, suyu kimin yöneteceğinden daha önemlidir. Bu nedenle yönetim beni ilgilendirmiyor. Yeter ki vatandaşın yararına iş yapılsın.”

Hakkı Biricik: “Suyu Türkiye yönetsin”
“Türkiye’den gelecek olan su, kimseye devredilmesin. Suyu, Türkiye yönetsin. Bizim yöneticilerimiz ne yazık ki pasiftir, bunu görüyoruz. Bu nedenle suyun yönetimini başaracaklarına inanmıyorum. Bugüne kadar yöneticiler veya onların atadıkları müdürler neyi başardı ki bunu da başaracaklar?”

Ergün Çobanoğlu: “Hükümet kontrolünde, belediyelerle dağıtılmalı”
“Suyun hükümet kontrolünde dağıtılması gerektiğini düşünüyorum. Özelleştirilmesine karşıyım. Belediyeler, hükümetin de yardımıyla bu işi üstlenebilir. Türkiye’den gelecek olan özel bir şirkete veya hükümetine ihtiyaç duyulacağına inanmıyorum. Ama suyun eşit bir şekilde dağıtılmasını istiyorum. Örneğin Lefkoşa’ya farklı, Beyarmudu’na farklı su dağıtımı yapılmasın.”

Erbay Özçete: “Belediyelerin suyu idare edeceğine inanmıyorum”
“Su büyük masraflarla adaya geldi. Ülkedeki birçok belediye batak durumdadır. Suyu idare edeceklerine inanmıyorum. Yöneticilere karşı güvensizlik duyuyorum. Doğru düzgün hizmet alamıyoruz. Zaten belediye yönetimi su paralarını toplayamıyor. Su özelleştirilmelidir.”

Saffet Aşıksoy: “Kurumlarımızdan biri su yönetimini üstlenebilir”
“Aslında su yönetimi konusu oldukça karışık bir konudur. Ben suyun özelleştirilmemesi gerektiğine inanıyorum. Su dağıtımını başarabileceğime inanıyorum. Ama suyun belediyeler tarafından yönetilmesi konusunda da kafamda soru işaretleri bulunuyor. Eğer suyu biz yöneteceksek, şu anda hizmet veren kurumlarımızdan biri bunu üstlenebilir. Türkiye’den gelecek olan bir firmaya ihtiyaç duymuyoruz.”

Bekir Özenci: “Su adaletli yönetilmeli, özelleştirilmemeli”
“Türkiye’den gelecek olan suyun belediyeler tarafından yönetebileceğini düşünüyorum. Birçok kurumdan yeterli hizmet alamasak da su özelleştirilmemelidir. Aksi halde, yani özelleştirildiğinde bu durum vatandaşın cebine yansıyacaktır. Sadece suyun adaletli bir şekilde yönetilmesini istiyorum.”

Özel Haber Haberleri