Maraş’a karşılık Mağusa Limanı ve Ercan!

Bilgiler, Maraş’ın açılması prosedürünün önümüzdeki mart ayında ilan edileceği yolunda.

Haftalık Kathimerini “ABD’nin Maraş-Güven Yaratıcı Önlemler Hareketleri Bekleniyor” başlıklı haberinde ABD’nin kendi planını uygulamaya koymak için müzakerelerin başlamasını ve Özersay ile Mavroyannis’in artık Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) paketini de sistemli şekilde görüşmesini beklediğini yazdı,  özetle şunları ekledi:

“Amerikalılar Maraş meselesinin halen yeni bir dinamik ve Kıbrıs Rum toplumunda yüksek beklentiler yarattığını anladı ve hareketlerini çok daha erken, muhtemelen Mart’tan sonra başlamayı tercih ediyorlar. Bilgiler, Maraş’ın açılması prosedürünün önümüzdeki mart ayında ilan edileceği yolunda.

Ancak Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamanın satır arasında başka inisiyatifler de ima edildiği kuşkusuzdur. Açıklamada, Maraş’ın açılması dışında Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması ve Mağusa limanının Kıbrıs Türk ürünlerinin ihracı için açılması da açıkça ifade ediliyor. Timbu (Ercan) havaalanı konusu da paket içerisindedir. Bu konuda geçen mart ayında bizim tarafın nabzı tutulmuştu, ilk başta verilen cevaplar olumlu değildi. Lefkoşa kaynaklı bilgiler Timbu’nun, güven yaratıcı önlemlerden biri olarak müzakere prosedürünün son aşamasında ve doğası gereği (FIR ) nihai çözümle birlikte ilerleyeceği yolunda.”

Maraş için yol haritası...

Alithia “Maraş... Amerikalılar İşe Başladı” başlıklı manşet haberinde ABD’nin Türkiye ve Güney Kıbrıs’taki Büyükelçileri aracılığıyla Maraş’ın güven yaratıcı önlem olarak iade edilmesine ilişkin –araştırma nitelikli- dikkatli istişareler yapılmakta olduğunu bildirdi.
Gelecekteki kalkınma, bölgenin fiziki ve sosyoekonomik planlaması ile ilgili incelemelerin yapılması için bu çalışmanın yerel yönetimlerin işbirliğiyle yürütüleceğini belirten gazete, bu ilk güven yaratıcı önlem (Maraş’ın iadesi ve kentin limanının açılmasıyla ilgili yol haritası) başarıldıktan sonra sırayı, Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında güven yaratma tedbirinin alacağını çünkü Türkiye’nin Güney Kıbrıs tarafından kapalı tutulan 23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılması için yanıp tutuştuğunu yazdı.
(tak)

Dünya Haberleri