• Lefkoşa Türk Belediyesinde içilebilir suyun vatandaşa hangi fiyattan satılacağı ile ilgili olarak alt komite çalışmalarını tamamladı, fiyatları belirledi. Pazartesi Belediye Meclisi onayına sunulacak…
• Alt komitenin konutlar için SU FİYATI kararları şöyle:
-İlk 6 ton için 5 TL/m3
- 7-13 ton için 6,5 TL/m3
- 14 ton ve üzeri için 8,5 TL/m3
YENİDÜZEN (Özel)
Lefkoşa Türk Belediyesinde içilebilir suyun vatandaşa hangi fiyattan satılacağı ile ilgili olarak alt komite çalışmalarını tamamladı, fiyatları belirledi.
LTB Meclis Üyesi Murat Kanatlı ve Sonuç Koyuncu’nun duyurduğu LTB su fiyatlarına kullanım miktarına bağlı olarak 5 TL’den başlayıp 8,5 TL’ye kadar çıkıyor.
Komitenin belirlediği fiyat aralığı Pazartesi akşamı yapılacak Belediye Meclis toplantısında görüşülüp nihai karara bağlanacak.
Alt komitenin konutlar için SU FİYATI kararları şöyle:
- ilk 6 ton için 5 TL/m3
-7-13 ton için 6,5 TL/m3
-14 ton ve üzeri için 8,5 TL/m3
--------------------------------------------
Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı: “Aksilik olmazsa su Salı günü Lefkoşalılarla buluşacak”
Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, 4 kişilik bir ailenin yeni fiyatlarla KDV dahil ortalama 50 TL ile 60 TL arası su faturası olacağını ifade ederek, her şey yolunda gitmesi halinde Türkiye’den gelen suyun Lefkoşalılarla 19 Temmuz Salı günü buluşacağını açıkladı.
Harmancı, sosyal medya hesabı üzerinden şunları söyledi:
“Hiçbir ilçe belediyesinin 2.3 TL alış fiyatı olan suyu 5 liranın altında satamayacağını birçok gerekçe ile aylardır açıklıyoruz. Herkes suya sahip olmayı isterken bu gerçeklikleri de net olarak bilmekte ve ihtiyacın maliyet analizinden daha elzem olduğunu söylemekteydi. Kulaklarımızda çınlayan 'zaten tankerlere ton başına 15 TL veriyoruz neyin hesabını yapıyorlar bunlar' tınıları da hala taze. Ne özel şirket ne belediyeler mevcut durumda bu fiyatların altına inmesi imkansızdır. 4 kişilik bir ailenin yeni fiyatlarla KDV dahil ortalama 50 TL ile 60 TL arası su faturası olacaktır. Her şey yolunda giderse 19 Temmuz Salı günü Türkiye'den gelen Lefkoşalılarla buluşacaktır.”
--------------------------------------
Koyuncu: “Fahiş su fiyatıyla ilgili oyun olumsuz olacak”
LTB Meclis Üyeleri’nden Sonuç Koyuncu, komitenin fiyat çalışmasını, suyun fiyatına etki eden kayıp-kacak ve personel maliyetleri ve sair bedeller üzerinden yaptığını belirtti.
Koyuncu’nun ifadeleri şöyle:
“Dağları denizleri aşıp belediyenin depolarına kadar gelen ve 2.3 TL den alınan suyun minimum 5 TL'den vatandaşa belediye tarafından dağıtılarak, idarenin geçmiş hatalarının vatandaş tarafından subvanse edilmeye çalışılması doğru bir yönetim şekli değildir.
Suyun fiyatına etki eden faktörlerden biri olan personel giderlerinden herhangi bir tasarrufa gidilip bugüne değin alt yapı yatırımlarının yapılmayarak, bu yükü sadece vatandaşa yüklemek hakkaniyetli olmadığı gibi, kabul edilebilir de değildir. O nedenle ilgili fahiş su fiyatlarıyla ilgili olarak belediye meclisindeki kullanacağım oyum olumsuz olacaktır”.
------------------------------------------------------
Lefkoşa Belediye Meclisi üyesi Murat Kanatlı: “% 45 kaybın sorumlusu su kullanıcısı abone değildir"
Lefkoşa Belediye Meclisi üyesi Murat Kanatlı da su fiyatı konusunda sosyal medyada açıklama yaptı. Kanatlı’nın yaptığı açıklama şöyle:
“Su fiyatı ortaya çıktı... 12 ve 13 Temmuz'daki Tüzük Hukuk ve Su Adhoc komisyonunun 2 ortak toplantısı sonrası Lefkoşa'da yeni su fiyatı benim ret oyumla, oy çokluğu ile karara bağlandı, nihai halini Pazartesi günkü Belediye Meclisi toplantısında alacak... Bu durumda konutlar için ilk 6 ton için 5 TL/m3, 7-13 ton için 6,5 TL/m3 ve 14 ton ve üzeri için 8,5 TL olacak... Bizim, YKP olarak itiraz noktamız, bu fiyat belirlenirken idarenin geçmişten gelen eksik, hata, yanlışlıklarının belirlenecek fiyata yansıtılıyor olacağıdır. Şu aşamada Lefkoşa Belediyesi aldığı suyun yüzde 65'ini fatura edebilmekte. Bunun nedeni patlaklar, kayıplar, kaçak kullanım ve benzeri sorunlardır. Yani yıllık 4,7 milyon m3 su alınmakta ve 3 milyon m3 su faturalandırabilmektedir, 1.7 milyon m3 su kayıptır... Buna onlarca yıllık belediye başkanları çözmeyerek sorunun bu noktaya gelmesine katkı sağladı... Bunun yanında bu faturalandırılan miktarın da yüzde 85'i tahsil edilebilmektedir. Yani günün sonunda alınan suyun yalnızca yüzde 55 tahsil edilebilmektedir. Böylesi bir realite üzerinden ton başı 2.3 TL alınacak suyun abonelere ortalama maliyeti 6.04TL/m3 olarak ilgili şube tarafından hesaplanmıştır, kademeli olarak dağıtıldığında ise yukarıdaki tablo oluşturulmuştur. Bizim görüşümüze göre yüzde 45 kaybın sorumlusu su kullanıcısı abone değildir. Her abone aldığı hizmetin karşılığını ödemesi gerekir, yani 2,3 artı personel giderleri ile beraber işletim maliyetleri olması gerekir ki bu da ortalama 4TL/m3 kusur bir şey olması gerekir. Eğer su kaçaklarına yönelik yatırım için Lefkoşalıdan bir para toplanacaksa, onun rızası alınmalı ve faturada şebeke yenileme, reorganize ve/veya iyileştirme katkı payı olarak ayni faturada ayrıca gösterilmesi gerektiğine inanmaktayız. Bu nedenle bu ücretlendirmelere Komisyon toplantısında ret oyu verdik, pazartesi yurtdışında olacağım için şimdiden görüşümüzü kamuoyu paylaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz”