Kıbrıs Rum Ulusal Konseyinden sonuç çıkmadı

Toplantısında, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyindeki eski mallarını satmaları konusunu da masaya yatıran Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nin, 24 Ocak’ta yeniden toplanacağını duyurdu.

Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi, BM’nin Kıbrıs müzakerelerinin başlamasından önce yapılacak ortak açıklamayla ilgili yeni çabası ışığı altında Kıbrıs Rum tarafının takınacağı tavrı görüştü.

Kıbrıs Rum radyosu sabah 09.30’da başlayan ve kısa süre önce tamamlanan toplantısında, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyindeki eski mallarını satmaları konusunu da masaya yatıran Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nin, 24 Ocak’ta yeniden toplanacağını duyurdu.

Kıbrıs Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos toplantının ardından yaptığı açıklamada bugünkü toplantıda bakanlığının; Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuruları engelleme tedbirlerini araştırmak üzere Konsey tarafından oluşturulan alt komitenin önerilerini yorum ve görüşlerle birlikte sunduğunu söyledi.

Bunun ilk görüşme olduğunu söyleyen Hasikos konuyla ilgili somut öneri ve tavsiyeleri kararlaştırmak üzere ilgili bakanlıkların Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi alt komitesiyle yeniden bir araya geleceğini kaydetti. “Bu fenomeni azaltmak için alınabilecek tedbirler var ancak bu mesele ancak Kıbrıs sorununun çözülmesiyle çözülecek” dedi.

Anastasaiadis hükümetini ortağı DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos konsey toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda çıkmazdan kaçınılmaya çalışıldığını belirterek Konsey’in 24 Ocak’ta gerçekleşecek bir sonraki toplantısında Kıbrıs Rum tarafının bundan sonra atacağı adımlarla ilgili bir karara varması ümidini dile getirdi.

Papadopulos bugünkü toplantıda Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Kıbrıs Rum tarafının önerilerini reddettiğini söylediğini  ve Kıbrıs Rum siyasi partilerinden “çıkmazın nasıl aşılabileceği konusunda görüş ve öneriler istediğini” anlattı. DİKO’nun bu doğrultuda görüş ve önerilerini Anastasiadis’e verdiğini söyleyen Papadopulos, gazetecilerin, ortak açıklamada mutabakata varma çabalarının çıkmazda mı olduğu sorularına karşılık “Çaba, çıkmaza varmamamız yönünde olmalı” dedi.

“Ya Sayın Eroğlu’nun şartlarını kabul ederiz, ya da çıkmaza gireriz ikileminden kaçınılmalı. Bu nedenle Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmazlığı aşmak için inisiyatifler geliştirmesi gerek” diyen Papadopulos, DİKO’nun görüş ve önerilerinin sorulmasına karşılık “Alternatif tercihlerimizi alenen tartışmamızı korkunç buluyorum” ifadesini kullandı.

EDEK ve (Kıbrıs Rum Meclis) Başkanı Yannakis Omiru, Kıbrıs sorununda Kıbrıs Türk tarafıyla istişareler için artık zemin kalmadığı görüşünü ortaya koyarak, yeni bir milli strateji oluşturulması gerektiği görüşünü tekrarladı.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris “Müzakerelerin yeniden başlaması konusu, Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerine mi, yoksa müzakereler müzakere uğruna mı başlamak istediğimiz temelinde görülmelidir. Şu ana kadarki, olguların netleşmesi gerektiği yaklaşımını doğru buluyoruz” dedi.

Şilluris BM’yi temsil eden ve BM kararlarının koruyucusu olması gereken Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’İn, bu prosedürü destekliyor gibi görünmediğini de savundu.
(tak/yd)

Dünya Haberleri