Didem MENTEŞ
Güven artırıcı önlemler kapsamında Kıbrıs’ın Güney’inden Kuzey’ine 20 MW gücünde elektrik enerjisi verildi.
YENİDÜZEN’e konuşan KKTC Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, yeni yıl gecesi yaşanan arıza nedeniyle elektrik şebeklerinin birleştirilerek üç buçuk saatlik bir enerji alışverişi olduğunu ifade etti. Akim, saat 18:30 itibariyle 20 MW gücünde başlayan elektrik enerjisinin saat 23:00’lere doğru 8 MW’a düştüğünü ve arızanın giderilmesiyle, akıma son verildiğini açıkladı.
İsmet Akim, elektrik enerjisi alış verişiyle ilgili henüz bir fiyat belirlenmediğini belirterek, Kıb-Tek ve Güney Kıbrıs Elektrik İdaresi arasında yapılan görüşmeler soncunda bu hafta bedel fiyatının ortaya çıkacağını dile getirdi.
Akim: “20-8 MW gücünde enerji aldık”
Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, 31 Aralık akşamı saat 18:30 raddelerinde meydana gelen arıza nedeniyle, acil olarak Güney’den elektrik enerji alındığını yineledi. Enerji alımının saat 18:30 ila 23:00 saatleri arasında gerçekleştiğini hatırlatan Akim, toplumda elektriğin en yüksek kullanıldığı saatlerde 20 MW’lık bir enerji alımıyla başlandığını, saat 23:00’e doğru bu enerjinin 8 MW’a düştüğünü vurguladı. Santraldeki arızanın giderilmesi ardından üç buçuk saat sonra Kuzey’deki normal bağlantı sistemine dönüldüğünü aktaran Akim, bu saatler dışında başka bir alışveriş olmadığını dile getirdi.
“Fiyatın makul olacağını düşünüyoruz”
Kıb-Tek ve Güney Kıbrıs Elektrik İdaresi arasında görüşmeler yapılacağını ve enerji alışverişiyle ilgili bir fiyat belirleneceğini söyleyen İsmet Akim, “Fiyatın çok pahalı olacağını düşünmüyoruz, makul bir fiyat olacaksa sıkıntı olmaz” dedi. Akim, bu hafta içerisinde bedel fiyatının belirleneceğini aktardı.
Hatırlanacağı üzere bağlantılardan biri Lefkoşa’nın Atalasa bölgesinde, ikincisi de Güneşköy’ de kurulmuştu.
Güney basını da yer verdi
Öte yandan Güney Kıbrıs basının da Kıbrıslı Türklerin talebi üzerine, yeni yıl akşamı Kuzey Kıbrıs’a 20 MW gücünde elektrik enerjisi verdiği ifade edildi. Simerini gazetesi “Arıza Yüzünden Elektrik Verdik” başlıklı haberinde, Kıbrıs Rum İletim Sistemi Operatörü Hristos Hristodulidis’in geçtiğimiz Cumartesi günü yayımladığı basın bültenine dayanarak, “1 Ocak 2016 Cuma günü, işgal bölgelerinin elektrik üretim sisteminde meydana gelen arıza yüzünden, Kıbrıslı Türklerin talebiyle, kendilerine ihtiyaçlarını karşılamaları için 20 MW gücünde elektrik verildiğini” aktardı.