Serhatköy’de bulunan güneş enerji santralinden 2015 yılında, 2 milyon 37 bin KW elektrik üretimi gerçekleşti. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'na ait güneş enerji santraliyle ortalama tüketimli yaklaşık 400 hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
Didem MENTEŞ
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'na ait 'güneş enerji santrali'yle ortalama tüketimli yaklaşık 400 hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Serhatköy’de bulunan güneş enerji santralinden 2015 yılında, 2 milyon 37 bin KW elektrik üretimi gerçekleşti.
Serhatköy’deki güneş enerji santraliyle ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Kıb-Tek Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, santralin Avrupa Birliği hibe finansmanıyla Türkiye’den Anel Ltd, Kıbrıs’tan da Elparts Enterprises Ltd firmaları tarafından hayata geçirildiğini açıkladı.
Kalyoncu, 27 Mayıs 2011’de hizmete giren Serhatköy Güneş Enerji Santrali’nin yaklaşık 3,75 milyon Euro’ya mal olduğunu belirtti.
Toplam kurulu gücü 1,26 MW
Her biri 0,206 KW gücünde Avusturya yapımı 6.192 adet panelden oluşan santralin toplam kurulu gücünün 1,26 MW olduğunu aktaran Kalyoncu, sistem verimliliğinin yüzde 14 olduğu tesisin yaklaşık 20 dönümlük bir araziye kurulduğunu belirtti. Kalyoncu, tesiste doğru akımda üretilen elektriğin, inverterler aracılığıyla alternatif akıma çevrildiğini ve 11 KW’a yükseltildikten sonra şebekeye verilmekte olduğunu açıkladı.
400 hanenin elektrik ihtiyacı karşılandı
Serhatköy’de 2 milyon 37 bin KW elektrik üretimi gerçekleştiğini vurgulayan Kıb-Tek Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, Serhatköy’deki santralin, Kalecik ve Teknecik Santralleri ile birlikte 161 bin 478 aboneye sahip olduğunu belirtti.
Kalyoncu, 2011’de üretime geçirilen güneş enerji santralinin, 2015 yılında üretilen enerjiyle yaklaşık 400 hanenin elektrik ihtiyacının karşılandığı açıkladı
Toplam güç kotası 35 MW
Tuluy Kalyoncu, Solar Güneş Enerji Sistemini uygulamaya konan konut ve ticari alanlarla ilgili de bilgi verdi. Kalyoncu, Yenilenebilir Enerji Yasası ve buna bağlı olarak alt tüzüklerin yürürlüğe girmesiyle birlikte Tarım, Gıda ve Enerji Bakanlığı'na bağlı Yenilenebilir Enerji Kurulu (YEK)’in oluşturulduğunu söyledi. Kalyoncu, Enerji Kurulu’nun, ülke şartlarını ve arz güvenliği hususlarını da dikkate alarak, başvuru sahiplerine (güneş solar sistemi) verilecek toplam kurulu güç kotasını 35 MW olarak belirlediğini belirtti.
651 başvurunun 530’una izin verildi
Elektrik Kurumu dışında vatandaşlar da solar enerji sistemleri ile elektrik üretimine yöneliyor.
Solar Güneş Enerji Sistemi için Yenilenebilir Enerji Kurulu’na Mayıs 2014'den bugüne kadar yapılan başvuru sayısının 651 oldu. İzinlendirilen 530 projeden 391’inin kurulumu tamamlandı ve güneç enerjisi ile elektrik üretimi yapılmaya başlandı. 358 başvurunun 1,8 MW’lık kısmını konutların, geri kalan 33 başvuruya denk gelen 0,6 MW’lık kısmı ise ticari alanlar oluşturuyor.
Bu arada ülkede Solar Güneş Enerji Sistemi uygulayan 22 firma bulunuyor. Bu firmalardan sadece 19 tanesi aktif olarak hizmet veriyor.
Tuluy Kalyoncu, Yenilenebilir Enerji Kurulu’na Mayıs 2014'den bugüne yapılan başvuru sayısının 651 adet olup, başvurusu yapılan toplam proje kapasite büyüklüğünün 15 MW olduğunu açıkladı. Yenilenebilir Enerji Kurulu tarafından verilen izin belgesinin (tesis kurulabilir) toplam 530 adet olup, izin verilen projelerin kapsadığı kurulun güç büyüklüğünün 12,5 MW’a denk geldiğini vurgulayan Kalyoncu, izinlendirilen 530 projeden 391’inin kurulumunu tamamlamış ve YEK belgelerini almış olduğunu söyledi.
358 konut 33 işyeri
Bugüne kadar kurulumu gerçekleştirilen toplam kapasite 2,4 MW civarında olduğunu vurgulayan Kalyoncu, 2,4 MW civarındaki toplam kapasitenin, 358 başvuruyla 1,8 MW’lık kısmını konutların, geri kalan 33 başvuruya denk gelen 0,6 MW’lık kısmı ise ticari alanlarda kullanıldığını vurguladı. Kalyoncu, ülke için öngörülen 35 MW’lık kapasite sınırı dikkate alınarak, YEK’e yapılan başvurularda konut tarifesi kullanıcılarının son bir yıllık elektrik tüketimi dikkate alınarak en fazla 4 KVA gücünde tesis kurmasına izin verilmekte olduğunu söyledi.
Yeni konutlar için verilen izinin ise 5 KVA ile sınırlandırılmakta olduğunu belirten Kalyoncu, üç faz elektrik şebekesi için sınırın 8 KVA’a kadar uygulanmakta olduğunu vurguladı.
En fazla 315 KVA
Kalyoncu, şunları söyledi: “Konut tarifesi kullanıcıları, kurdukları sistemle ürettikleri enerji fazlasını Kıb-Tek’e ait şebekeye herhangi bir sınır olmaksızın verebilmektedirler. Konut tarifesi kullanıcıları, şebekeden çektiği enerji miktarı o ana kadar şebekeye verdiği toplam enerji miktarını aşmadığı sürece şebeke kullanım payı, maktu ücret ve sokak aydınlatma bedeli dışında herhangi bir enerji kullanım bedeli ödememektedirler. Diğer tarife kullanıcıları, en fazla 315 KVA ile sınırlı olmak üzere bina veya yerlerinin çekebileceği güç büyüklüğünde bir tesis için izinlendirilmektedir. Elektrik kullanım projesi 315 KVA’nın üzerinde olan tesisler için ise en fazla 500 KVA’ya kadar yenilenebilir enerji üretim izni verilmektedir”
Ülkede sistemi uygulayan 24 firma var
Öte yandan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na bağlı Yenilebilir Enerji Kurulu’nun verilerine göre Kuzey Kıbrıs’ta şuanda Solar Güneş Enerji Sistemi hizmeti veren 24 firma bulunuyor. YENİDÜZEN’in elde ettiği bilgiye göre bu firmalardan sadece 21’inin aktif olarak hizmet verdiği kaydedildi.
Fotoğraflar: Tuluy KALYONCU