Ülkenin tanınmış eğitimcilerinden, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi eski Müdürü, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Eğitim Koordinatörü Taner Akcan dün sabah geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Akcan dün düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi
YENİDÜZEN
Ülkenin tanınmış eğitimcilerinden, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi eski Müdürü, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Eğitim Koordinatörü Taner Akcan dün sabah geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Beklenmedik ölümüyle toplumda büyük üzüntüye neden olan Akcan, dün gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.
İlk olarak Esnaf ve Zanaatkarlar Odası'nda anma töreni düzenlen Akcan, daha sonra Lefkoşa mezarlığında ikindi namazının ardından gerçekleştirilen cenaze töreniyle toprağa verildi.
Akcan’ın hayatını kaybettiğine inanmak istemeyen eşi Eray Akcan cenaze töreninde baygınlık geçirirken, kızları Öykü ve Münevver ise ayakta durmakta güçlük çekti, babalarının tabutuna sarılarak gözyaşlarına boğuldu…
KTEZO’da anma töreninde kırmızı karanfiller…
Uzun yıllar hizmet verdiği KTEZO’da düzenlenen anma töreninde konuşan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Taner Akcan’ın ürettikleriyle, mücadelesiyle ve arkadaşlığıyla aralarında olduğunu söyledi, “Taner, sevinçlerimizi yarım bırakarak gitti” dedi.
Akcan’ın ölümünden dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirten KTEZO Başkanı Mahmut Kanber ise Akcan’ın toplumun aklında kalması için Çıraklık Eğitim Merkezi’nin ismini Taner Akcan Çıraklık Eğitim Merkezi olarak değiştireceklerini açıkladı.
Yapılan konuşmalar ve sevenlerinin Akcan’ın tabutuna kırmızı karanfil bırakması ile anma töreni son buldu.
Eşi fenalık geçirdi, gözyaşları sel oldu…
Anma törenin ardından Lefkoşa İsmail Safa Camii’de cenaze töreni düzenlendi. Akcan’ın cenaze törenine, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Meclis Başkanı Sibel Siber, bazı bakanlar ve milletvekilleri, eğitim ve iş dünyasından isimler, bazı siyasiler, bürokratlar ve Akcan’ın ailesi, sevenleri ve yakınları katıldı.
Cenaze töreninde de Akcan’ın eşi Eray Akcan fenalık geçirdi, törene gelen ambulans ekibi tarafından kontrol edildi. Ayakta durmakta zorluk çeken Eray Akcan, yakınlarının yardımıyla son kez eşinin tabutuna sarılarak veda etti. Akcan’ın kızları Öykü ve Münevver ise ayakta durmakta güçlük çekerken, babalarının tabutuna sarılarak gözyaşlarına boğuldu…
Birçok yakınının da gözyaşlarını tutamadığı cenaze töreni, tabutun omuzlarda taşınarak Taner Akcan toprağa verilmesiyle son buldu.
KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga: “Sevinçlerimizi eksik bırakarak gitti…”
Anma törenin de konuşan KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Taner Akcan’ın ürettikleriyle, mücadelesiyle ve arkadaşlığıyla aralarında olduğunu söyledi.
2009 yılında hayata geçmesi için birlikte mücadele verdikler Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’ne kendi isteğiyle katkı koymaya hazır olduğunu dile getirdiğini anlatan Tulga, Akcan’ın bugüne kadar hep kendileri ile birlikte olduğunu kaydetti.
Tulga, “Yalnız çocuklarıyla, öğretmenleri ve okulu ile kalmadı. Bütün haksızlıklara karşı da bizimle kaldı, tüm sorunları paylaştı. Yüreği bu kadar dev bir insandı…” diyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Taner hocamın ardından konuşmak kolay mı?
Yoğunlaşan bu duyguyu ifade etmek için, ifadeler yeterli olur mu? Hep söylerler, gök kubbe başımıza yıkıldı diye … Ancak çok anlamazdık, bugün gök kubbe başımıza yıkıldı. Taner’in kızdığını çok az görürdük. Sevinçlerimizi eksik bırakarak gitti. 2 devasa projeyi bize emanet ederek gitti. Bir tanesi, Çıraklık Okulu’nun kapasite artırımı için yeni bir yerde, yeterli bir şekilde inşası için projeye imza attı. Tamamlamak bize kaldı…400 öğrencisi vardı, hepsi çalışıyor. Avrupa Birliği’nin devasa bir projesini bitirdi, hayata geçirilirken aramızdan ayrıldı. Şimdi biz bu kadar büyük emanete arkamızı dönebilir miyiz? Böyle bir insan aramızda kalmaz mı? O, hep aramızda kalacak 6 yılda sözü edilebilecek ender projelerin mimarı oldu. Bizim vazifemiz, aynı yolda yürümek olacak. Ailemizden birini kaybettik”
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber:“Çıraklık Eğitim Merkezi’nin ismini Taner Akcan Çıraklık Eğitim Merkezi olarak değiştireceğiz”
KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, iyi bir dost, mesai arkadaşı, eğitimciyi kaybetmiş olmaktan dolayı derin bir üzüntü duyduğunu belirtti.
Kanber, Akcan’ın topluma olan faydasının şu anda Oda’da eğitim gören çocuklar ve istihdam edilen öğrencilerle ölçülemeyeceğini kaydetti.
Akcan’ın eğitimde çığır açtığını, bundan sonraki süreçte de kendisini severek anacaklarını söyleyen Kanber, ailesine büyük sabır diledi, acılarını paylaştıklarını dile getirdi.
Kanber, Akcan’ın toplumun aklında kalması için Çıraklık Eğitim Merkezi’nin ismini Taner Akcan Çıraklık Eğitim Merkezi olarak değiştireceklerini açıkladı.
Fotoğraflar: Didem MENTEŞ-Ayşe GÜLER