Gençler yeni meslek dallarına yöneldi

Yeni eğitim yılı döneminde üniversitelerdeki bölümlere yapılacak tercihlerde ihtiyaç fazlası bölümler açıklanırken, üniversiteler son yıllarda yeni meslek dallarının rağbette olduğunu dile getirdi.

 

• Eğitim Bakanlığı, 2016-2017 öğretim yılı için KKTC üniversitelerinde ihtiyaç fazlası 26 bölüm bulunduğunu açıkladı. Giriş sınavları yapılan üniversite temsilcileri ihtiyaç fazlası olan bu bölümlere son yıllarda ilginin azaldığını vurguladı, Gastronomi ve Sağlık Bilimleri ilk tercihler arasında yer aldı…


• YENİDÜZEN’e konuşan üniversite temsilcileri son yıllarda ‘gastronomi ve sağlık bilimleri’ bölümlerinin en fazla tercih edilenler arasında olduğunu vurguladı. İşletme, uluslararası ilişkiler gibi bölümlere tercihlerin ise eskiye göre azaldığına dikkat çeken üniversite yetkilileri, mühendislik bölümlerinde ise dengeli bir gidiş olduğuna değindi. 


• DAÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Murat Aktuğralı, Devlet tarafından açıklanan ihtiyaç fazlası bölümlere Kıbrıslı öğrencilerin tercih yapmadığını belirterek, tercih yoğunluğunun Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Sağlık Bilimleri Fakültesi üzerine olduğunu vurguladı.


Didem MENTEŞ

Yeni eğitim yılı döneminde üniversitelerdeki bölümlere yapılacak tercihlerde ihtiyaç fazlası bölümler açıklanırken, üniversiteler son yıllarda yeni meslek dallarının rağbette olduğunu dile getirdi.

Eğitim Bakanlığı 2016-2017 öğretim yılı için KKTC üniversitelerinde ihtiyaç fazlası 26 bölüm bulunduğunu açıklarken, bu bölümlerin başında ‘hukuk, işletme, mimarlık, eczacılık ve hemşirelik’ bölümleri yer aldı. YENİDÜZEN’e konuşan üniversite temsilcileri ise Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyaç fazlası olarak açıklanan bu bölümlere son yıllarda ilginin azaldığı belirtildi.

2016-2017 öğretim yılı için giriş sınavlarını yapan bazı üniversiteler, son yıllarda ‘gastronomi ve sağlık bilimleri’ bölümlerinin en fazla tercih edilenler arasında olduğunu vurguladı.

İşletme, uluslararası ilişkiler gibi bölümlere tercihlerin ise eskiye göre azaldığına dikkat çeken üniversite yetkilileri, mühendislik bölümlerinde ise dengeli bir gidiş olduğuna değindi. 


İhtiyaç fazlası 26 bölüm

Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Devlet Planlama Örgütü’nün birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda 2016-2017 öğretim yılında KKTC üniversitelerinde ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen bölümler Resmi Gazetede açıklandı. 26 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ihtiyaç fazlası 26 bölüm şöyle: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Bilimleri, İşletme (Türkçe ve İngilizce), Mimarlık (Türkçe ve İngilizce), Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Hukuk (Türkçe ve İngilizce), Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Halkla İlişkiler ve Tanıtım / Reklamcılık (Türkçe ve İngilizce), Radyo TV Sinema (Türkçe ve İngilizce), İngilizce Öğretmenliği, Uluslararası İlişkiler (Türkçe ve İngilizce), Türkçe Öğretmenliği, Beslenme Diyetetik (Türkçe ve İngilizce), Grafik Tasarım, Uluslararası İşletme (Türkçe ve İngilizce), Uluslararası Hukuk (Türkçe ve İngilizce), Hemşirelik (Türkçe ve İngilizce), Okul Öncesi Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe ve İngilizce), İşletme Yönetimi (Türkçe ve İngilizce), Eczacılık (Türkçe ve İngilizce) ve Elektrik Elektronik Mühendisliği (Türkçe ve İngilizce) bölümü.


DAÜ’de tercih yoğunluğu Gastronomi ve Sağlık Bilimleri…

Üniversite yetkilileri ise Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyaç fazlası olarak açıklanan bölümlere karşın, son yıllarda yeni meslek dallarının rağbette olduğunu dile getirdi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Murat Aktuğralı, Devlet tarafından açıklanan ihtiyaç fazlası bölümlere Kıbrıslı öğrencilerinin tercih yapmadığını belirterek, tercih yoğunluğunun Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Sağlık Bilimleri Fakültesi üzerine olduğunu vurguladı.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğrenci İşleri Daire Başkanı Yardımcısı Uğur Yorulmaz, bu yıl Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Hukuk, Hemşirelik yanında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne ilginin yoğun olduğunu belirtti. Yorulmaz, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin tercihler arasında yer aldığını aktardı.
Yakın Doğu Üniversitesi’nden yapılan açıklamada ise KKTC uyruklu öğrencilerinin en fazla Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği ve Eczacılık Bölümleri’ne rağbet edildiği belirtildi. YDÜ, Kuzey Kıbrıs’ta öğrencilerin mühendislik ve iletişim bölümlerine eskisi rağbet gösterilmediği aktardı.

-----------------------------------------

Aktuğralı: “Sağlık bilimleri ve gastronomi ilk tercihler arasında”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Murat Aktuğralı, Devlet tarafından açıklanan ihtiyaç fazlası bölümlere Kıbrıslı öğrencilerinin tercih yapmadığını dile getirdi. Tercih yoğunluğunun Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Sağlık Bilimleri Fakültesi üzerine olduğunu vurgulayan Aktuğralı, sağlık bölümü açısından tıp ve eczacılık bölümlerinin ilk tercihler arasında yer aldığını ifade etti. İşletme Fakültesi, Uluslararası İlişkiler,

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon veya mühendisliğin herhangi bir alanının öğrencilerin gündeminde olmadığını aktardı. Aktuğralı, özel olarak ofisi olan bazı ailelerin bölümlere yönlendirme yaptıklarını aktararak, ön plana çıkan bölümlerin başında bunlar geldiğini söyledi.

------------------------------------------------------------

Yorulmaz: “Gastronomi tercihler arasında yer alıyor”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğrenci İşleri Daire Başkanı Yardımcısı Uğur Yorulmaz, bu yıl KKTC öğrencilerinin en fazla Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Türkçe Hukuk, Halkla İlişkiler, Hemşirelik ve Okul Öncesi Öğretmenliği’nde tercih yapıldığını söyledi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne ilginin yoğun olduğuna dikkat çeken Yorulmaz, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği yanında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yer alan bölümlerin tercih edildiğini ifade etti. İlk ve Acil Yardım Bölümleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümleri’nin de Kıbrıslı öğrencilerin tercihleri arasında yer aldığını aktaran Yorulmaz, işletme, mimarlık gibi bölümlerin de daha az tercih edilenler arasında olduğunun altını çizdi. GAÜ olarak mevcut bölümlere çok fazla bölüm eklenmediğini söyleyen Yorulmaz, önümüzdeki yıl Tıp Fakültesi’nin açılacağını aktardı. Tıp Fakültesi’nin açılmasıyla birlikte yan bölümlerin de açılacağını belirten Yorulmaz, bu sene akademik bölümlerde artış yaşanmadığı için geçen yıl ile bu yıl yapılan bölüm tercihlerinde çok fark olmadığını dile getirdi.


 

Özel Haber Haberleri