• Toplumda büyük infiale neden olan Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ meselesiyle ilgili yürütülen ve 6 sanığın yargılandığı dava 19 Ağustos Cuma günü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlıyor. Dava öncesinde Savcılığın dosyada tadilata giderek, bazı sanıklara yeni dava getirmeye hazırlandığı öğrenildi
• Davanın PI duruşmalarında konuşan tanıkların vermiş olduğu şahadetler doğrultusunda Savcılığın, bazı sanıklara ‘cinayet davası’ getirerek iddianameye ekleyebileceği öğrenildi.
• Sanıklar, “Bir suç işlemek ya da işlenmesini kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu -uyutucu sersemletici ya da benzer bir şeyler verme’ ,’Çocuk düşürmeye teşebbüs’, ‘hamileliği yasa dışı sonlandırma’’ ve ‘Bir çocuğun doğumunu gizleme’ suçlarından yargılanacak.
Kimi sanıklar hakkında ise ‘cinayet’ davası gündemde…• Bu arada Başsavcılığın ön tahkikat duruşmaları sonlanan Girne’deki fetüs davasındaki tanıklara müdahale etmeye çalıştığı gerekçesiyle Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ergün Serdaroğlu hakkında başlattığı soruşturma sürüyor
Didem MENTEŞ
Toplumda büyük infiale neden olan Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ meselesiyle ilgili yürütülen ve 6 sanığın yargılandığı davayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Davanın PI (ön) duruşmalarında konuşan tanıkların vermiş olduğu şahadetler doğrultusunda Savcılığın, bazı sanıklara “öldürme” (cinayet) davası getirebileceği öğrenildi.
Tanıkların mahkemedeki ifadesinin 3 sanığı ‘cinayet davasına’ bağlayıcı bulduğu öğrenilen Savcılığın, bu yönde dosya hazırladığı gelen bilgiler arasında.
4 dava
19 Ağustos Cuma günü Girne Ağır Ceza Mahkemesi huzurunda başlaması beklenen dava kapsamında sanıklar Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Tunçbilek, Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ayşegül İşbilir ve Taner Okburan yeniden mahkeme huzuruna çıkacak.
Sanıklar, “Bir suç işlemek ya da işlenmesini kolaylaştırmak maksadıyla herhangi bir kişiye uyuşturucu -uyutucu sersemletici ya da benzer bir şeyler verme’ ,’Çocuk düşürmeye teşebbüs’, ‘hamileliği yasa dışı sonlandırma’’ ve ‘Bir çocuğun doğumunu gizleme’ suçlarından yargılanacak. Kimi sanıklar hakkında ise “öldürme” davası getirilebileceği öğrenildi.
“Cinayet” gelişmesi
YENİDÜZEN’in güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre davanın PI (ön) duruşmalarında konuşan tanıkların vermiş olduğu şahadetler doğrultusunda Savcılığın, bazı doktor ve hemşirelere ‘adam öldürme’ (cinayet) davası getirebileceği öğrenildi.
Tanıkların mahkemedeki ifadesinin 3 sanığı ‘cinayet davasına’ bağlayıcı bulduğu öğrenilen Savcılığın, bu yönde dosya hazırladığı gelen bilgiler arasında.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlaması beklenen davayla ilgili olarak, Savcılık, 1 doktor ve 2 hemşireye cinayet davası getirerek iddianameye ekleyeceği ve yeni haliyle davayı dosyalayacağı öğrenildi.
Son duruşmada neler söylenmişti?
Hatırlanacağı üzere 22 Temmuz 2016 tarihindeki duruşmada Ada Hospital’de çalışan Z.M isimli hemşire ile Ş.Ş isimli temizlik görevlisinin ifadeleri dinlenmiş, davayla ilgili yeni ve ilginç detaylar ortaya çıkmıştı. 28 Kasım 2014’ten beri Ada Hospital’de çalışan Ş.Ş, dava ile ilgili yargılanan Anestezi Uzmanı Dr Rasiha Serdaroğlu’nun eşi UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun yaklaşık 15 gün önce çalıştığı otelde kendisini ziyarete geldiğini açıklamıştı. Bu itirafın ardından Ergün Serdaroğlu hakkında soruşturma başlatılmıştı.
8.5 aylık bebeği gören hemşire itirafı kan dondurmuştu
Davanın en önemli tanıkları arasında yer alan ve 8.5 aylık bebeği ameliyathanede gören Z.M isimli hemşire ise 5 ila 15 Ocak tarihleri arasında Türkiye’den bir çiftin hastaneye geldiğini, kadının 8.5 aylık hamile olduğunu söylemişti.
Aynı gün ameliyata girdiklerini belirten hemşire, “Ameliyathanede Fahri beyin elinde çocuk vardı, çocuk hasta değildi. ‘Kafası büyük, eli ayağı küçük’ dediler ama bana göre öyle değildi. Çocuğa bir şey yaptılar, göbekten iğne yaptılar. Ameliyat masasında Fahri bey ile Taner bey vardı… Ayşegül’ün eline verdiler, onu görünce dışarıya çıktım…” şeklinde konuşmuştu.
Dava 19 Ağustos’ta Ağır Ceza’da başlıyor
Hatırlanacağı üzere Girne Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Banu Soyer, sanıkların Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilip edilemeyeceğine dair kararını 29 Temmuz 2016 tarihli duruşmada açıklamıştı. Yargıç Soyer, bir davanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilip edilmeyeceği ile ilgili yeterli olgunun olup olmadığına karar verilmesi gerektiğini ifade etmişti. Soyer, huzurundaki meselede 3’ü doktor 6 sanığın Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için yeterli şahadet, tanık ve bulgunun olduğuna vurgu yaparak, sanıklar aleyhine getirilen ilk davanın ömür boyu hapisliğe kadar ceza gerektiren bir suç olduğuna dikkat çekmişti.
Kıdemli Yargıç Soyer, sanıkların bu nedenle serbest kalmalarının mümkün olmadığına işaret ederek, davanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edilmesine karar vermişti.
-----------------------------------------------------
Ergün Serdaroğlu hakkındaki soruşturma sürüyor!
Öte yandan Başsavcılık, ön tahkikat duruşmaları dün sonlanan ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran ‘yasa dışı kürtaj’ davasındaki tanıklara müdahale etmeye çalıştığı gerekçesiyle Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ergün Serdaroğlu hakkında soruşturma açmıştı.
Serdaroğlu hakkında başlattığı soruşturma süreci devam ederken, Girne Polis Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, soruşturmayla ilgili tanık ifadeleri ve çevre şahadetlerini tamamladı. Soruşturma kapsamında henüz Milletvekili Serdaroğlu’nun ifadesine başvurulmazken, bazı emarelerin polise ulaşması bekleniyor.
Polis raporunun savcılığa sunulması ardından Serdaroğlu’nun suç işleyip işlemediği konusunda dosya hazırlanıp, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak.
Meclis, ya Serdaroğlunu’nun dokunulmazlığını kaldırılmasını görüşerek karara bağlayacak ya da milletvekilliğinin sona ermesinin ardından hakkında dava dosyalanabilecek.