‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ gösterildi

1974’ten bu yana kaderine terk edilen Lefkoşa Uluslararası Havaalanı bir belgesele konu oldu

 

Başkent Lefkoşa’nın yanı başında, bir zamanlar bölgenin önemli hava meydanlarından biri olan, ancak 1974’ten bu yana kaderine terk edilen Lefkoşa Uluslararası Havaalanı bir belgesele konu oldu. Kanal SİM tarafından çekilen ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ adlı belgesel, 50’şer dakikalık üç bölüm halinde önümüzdeki günlerde yayına girecek. Belgeselin kısa versiyonu Lefkoşa AKM’de Kanal SİM’in 6’ncı kuruluş yıldönümünde düzenlenen galada gösterildi.

Levent ÖZDAĞ

Lefkoşa AKM’de yapılan gala gecesinde Kıbrıs sorununun bir izdüşümü gibi bölünmüş başkentin hemen dibinde atıl durumda bekleyen Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın tarihçesinin detaylarına belgeselde yer verildi. İngiliz döneminde faaliyete geçen havaalanı 1963 yılı Kıbrıslı Türkler için hem cumhuriyet, hem de havaalanı bakımından kritik bir tarih olarak karşımıza çıkıyor. 1974’te ise perde tamamen kararıyor, bombalanmış iki uçakla birlikte havaalanı sessizlikle birlikte ‘hayalet’ görüntüsüne bürünüyor.

Belgeselde bu önemli tarihi eşikler belgeler ve dönemin tanıklarının anlatımıyla kayıtlara geçirildi. Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın faaliyette olduğu dönemlerden video görüntüleri ve fotoğraflara yer verilen belgeselde, o dönemlerde yaşanan uçak kazalarına ilişkin görseller de yayınlandı.

Çarpıcı görüntüler

Kanal SİM ekibinin Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na gerçekleştirdiği ziyarette yapılan çekimler ve orada yapılan röportajlar da belgeselde yer aldı.

Aralarında Kıbrıs Türk ve Rum ticaret odaları yetkililerinin ve iki toplumlu koro elemanlarının da yer aldığı röportajlarda Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’yla ilgili anıların yanı sıra, bundan sonrasına dönük neler yapılabileceğine ilişkin görüşler dile getirildi.

1974’ten bu yana havaalanını kontrolünde tutan BM Barış Gücü yetkililerinin açıklamalarına da yapımda yer verildi. ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeseline iki toplumlu koro elemanlarının havaalanında okuduğu Türkçe-Rumca şarkılar da hüzünlü bir renk kattı.

Özuslu: “Büyük uğraş verdik”

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu yaptığı konuşmada, uzun bir uğraş sonucu ortaya çıkan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselin büyük uğraşlar ve saatler aldığını belirtti. “Kanal SİM ekibi olarak heyecan duyduk, proje geliştirdik, kolektif çalıştık ve ortaya böyle bir eser çıkardık” diyen Özuslu, Kıbrıs’ta araştırmaya ve belgelenmeye muhtaç yaşanmışlıklar ve değerler bulunduğuna işaret etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Kültür & Sanat Haberleri