Hayvan yemlerinin %90’ı GDO’lu

Lüksemburg’daki Çevre Bakanları Konseyi’nde AB topraklarında GDO’lu ürün yetiştirilmesiyle ilgili olumlu bir tutum sergileyecek olmasına karşın Güney Kıbrıs Meclisi’nin bu duruma karşı olduğu haber verildi.

Kıbrıs Rum Hükümetinin Lüksemburg’daki Çevre Bakanları Konseyi’nde AB topraklarında GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ürün yetiştirilmesiyle ilgili olumlu bir tutum sergileyecek olmasına karşın Kıbrıs Rum Meclisi’nin bu duruma karşı olduğu haber verildi.
Fileleftheros gazetesi “GDO’ların Yolu Açılıyor... Hükümetten Evet, Meclis’ten Hayır” başlıklarıyla verdiği haberinde, GDO’lu ürün yetiştirilmesine karşı olan Meclis’in Güney Kıbrıs’ın GDO’lu ürünlerden arındırılmış bölge ilan edilmesi için yasa önerisi onaylamasının beklendiğini kaydetti.
Gazete Kıbrıs Rum Hükümeti ilgili öneriyi benimsemesine karşın, Meclis Genel Kurulunun, Hükümeti, Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığında tartışılmakta olan öneriye olumsuz görüş belirtmeye ve AB’de mevcut GDO izin prosedürlerinin yükseltilmesini istemeye de çağırdığı bir karar onayladığını aktardı.
Hükümetin, ülkelerin topraklarının bir kısmında ya da tümünde (GDO’lu) ürünlerin yetiştirilmesini yasaklama hakkı verdiği için GDO’yla ilgili talimatın değiştirilmesine olumlu gözle baktığını yazan gazete, çünkü yeni tüzükte küçük yalıtılmış adalar da dahil özel agronomik ve çevre özellikli bölgelerde yasaklama da dahil sınırlama ve özel yönetim imkanlarının verilmesi gibi Güney Kıbrıs’ın yararına maddeler yer aldığından söz etti.
Yunan Dönem Başkanlığı’nın önerisini yorumlayan Kıbrıslı Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, GDO’ların insan sağlığına zarar verdiğine dair birçok araştırmanın olduğunu belirterek, ortaya konacak öneriyle Güney Kıbrıs’ı GDO’lardan korumanın yolunun da açıldığını, çünkü her bir AB ülkesine, bu tür yetiştiriciliği kendi topraklarının haricinde tutma ve bu yetiştiriciliğin yapılmaması için önlemler koyma imkanı verildiğini anlattı. Gazete Kıbrıs Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketinin de, GDO’lu tohumların AB’de dağıtılması ve yetiştirilmesinin kapısını açacak olan GDO’larla ilgili konunun her ülke tarafından ayrı olarak yönetilmesiyle ilgili önerinin, Çevre Bakanları Konseyi’nde onaylanacak olmasından dolayı Meclis önünde protesto gösterisi yaptığını belirtti.

“Güney Kıbrıs’ın GDO’dan arındırılmış bölge ilan edilmesi için…”
Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıs’ta Hayvan Yemleri Yüzde 90 Kadar GDO’lu” başlığı altında aktardığı haberinde, GDO’nun artık Güney Kıbrıs’ın besin zincirine girdiğini belirtti.
Kıbrıs Rum Çevre Komiseri Yoanna Panayotu’nun açıklamalarına göre kullanılan hayvan yemlerinin yüzde 90’ının GDO içerdiğini yazan gazete, Panayotu’nun 21 örgütle birlikte Güney Kıbrıs’ın GDO’dan arındırılmış bölge ilan edilmesi için Tarım Bakanına ortak bir bildiri verdiğini de aktardı.
Habere göre Güney Kıbrıs’ta şimdiye kadar GDO yetiştirilmediğini söyleyen Panayotu, süpermarketlerin raflarında ve büyük ölçüde hayvan yemlerinde işlenmiş ürünler olduğuna değindi.
İşlenmiş tüketim ürünleri konusunda bunların ayrı raflarda olması için yasanın olduğunu söyleyen Panayotu, şu anda, tüketilenin yüzde 90’ı olan hayvan yemleriyle ilgili büyük meselenin olduğunu da belirtti. TAK

Dünya Haberleri