SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİYE GEÇİŞ PROGRAMI
MATRİSİ
KAMU SEKTÖRÜ
AMAÇ: 1- Kamu Sektörünün Etkinlik ve Verimliliğinin Artırılması
Hedef | Yapılacak İşlem | Süre | Sorumlu Kuruluş | |
Hedef: 1.1. Kamunun yönetsel etkinlik ve verimliliğinin artırılması | 1.1.1. Devlette Kurumsal ve Fonksiyonel Gözden Geçirme Raporu çerçevesinde uluslararası iyi uygulama örnekleri ile iyi yönetişimi dikkate alan etkin bir kamu yönetimi oluşturmak amacıyla Kamu Yönetimi Reformu Eylem Planı hazırlanacak ve uygulanacaktır.
1.1.2. Hizmetin gereği olan ihtiyacı esas alarak nakillerde esnekliği sağlayan, üçlü kararname ile atamaları kısıtlayan, verimliliği artıran yeni kamu görevlileri yasası çıkarılacaktır.
1.1.3. Kamuda çalışma saatleri verimlilik esas olacak şekilde düzenlenecektir.
1.1.4. Ekonomi ile ilgili kararlarda ve uygulamalarda birimler arası koordinasyonu sağlamak üzere “Ekonomi Koordinasyon Kurulu” yeniden yapılandırılacaktır.
1.1.5. Yerel yönetimler, idari, mali ve denetim yönünden yeniden yapılandırılacaktır.
1.1.6. Özel yasa ile kurulmuş kamu kuruluşlarının hesaplarının denetimden geçirilmesi sağlanacaktır
1.1.7. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını, mevcut ekipman ile personel kaynaklarının etkin kullanılmasını, herkesin eşit şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmasını ve sağlık giderlerinin finansmanını sağlamak amacıyla sağlıkta dönüşüm eylem planı hazırlanarak uygulanacak ve genel sağlık sigortasına geçilecektir.
1.1.8. Kamu hizmetinin etkin bir şekilde yürütülmesini teminen yürütülen e-Devlet projesi bitirilecektir.
1.1.9. Tam gün eğitime geçilebilmesi için gerekli yasal ve fiziki altyapı çalışmaları tamamlanıp, tam gün eğitime geçilecektir.
1.1.10. Kamu personelinin politika oluşturma, karar alma ve uygulama kapasitesini artırmaya yönelik etkin ve planlı hizmet içi eğitim programları düzenlenecektir.
| Haziran 2013
Haziran 2013
Haziran 2013
Şubat 2013
Aralık 2013
Program Dönemi Boyunca
Aralık 2014
Program Dönemi Boyunca
Program Dönemi Boyunca
Program Dönemi Boyunca
| Başbakanlık
Başbakanlık Personel Dairesi
Başbakanlık Personel Dairesi
Başbakanlık
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı
Başbakanlık
Sağlık Bakanlığı
Başbakanlık
Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı
Başbakanlık Personel Dairesi | |
Hedef: 1.2. Kamuda personel istihdamında azami tasarrufun sağlanması | 1.2.1. Özelleştirme Yasası kapsamında alınacaklar hariç olmak üzere kamuda bir yıl içinde yeni istihdam edilecek toplam personel sayısı (geçici personel dahil); program dönemindeki her yıl için merkezi idarelerde 2010-2012 Program döneminde emekli olanların %25’ini aşmayacak şekilde ilgili yıl Bütçe Yasası’nda düzenlenecektir. Bakanlıkların ve idarelerin (vergi, bütçe ve gümrük dairesi vb.) nitelikli (uzman) personel ihtiyaçları öncelikle karşılanacaktır. Program döneminde istihdam edilecek personel sayısı en geç 2013 yılı Ocak ayının sonuna kadar taraflarca müştereken tespit edilecek, izleme ve gözden geçirmeler tespit edilen bu sayılar üzerinden yapılacaktır. 1.2.2. Tüm kamu kurumlarında istihdam edilen personel ile her ne ad altında olursa olsun yapılan düzenli ödemelere (emekli, sosyal yardım, burs, özürlü vb) ilişkin kişi sayısındaki gelişmeler aylık olarak izlenecektir.
| Program Dönemi Boyunca
Program Dönemi Boyunca
| Başbakanlık Maliye Bakanlığı
Başbakanlık Maliye Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
| |
Hedef: 1.3. Sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesinin sağlanması ve dengeli bir prim yükümlülüğü sistemi oluşturulması
| 1.3.1. Kayıt dışı işgücü ile mücadeleye devam edilecek, sosyal güvenlik fonlarının üzerindeki yükler disiplin altına alınacak ve böylece sosyal güvenlik fonlarının uzun dönem aktüeryal dengesi sağlanacaktır.
1.3.2. Kamu kurum ve şirketleri ile yönetimi kamu eliyle yürütülen bankalarda kıdem tazminatı kaldırılacak, mevcut veya dondurulmuş kıdem tazminatları bir program çerçevesinde ödenip kapatılacaktır.
1.3.3. Kamu kurum ve şirketlerinde toplu iş sözleşmeleri ile kamudan yüksek olarak belirlenen ihtiyat sandığı kesintileri kamu ile eşitlenecektir. | Aralık 2013
Program Dönemi Boyunca
Program Dönemi Boyunca
| Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Maliye Bakanlığı /Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Maliye Bakanlığı /Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
| |
Hedef: 1.4. Sosyal yardım ve hizmetlerin hedef ve önceliklere göre yeniden yapılandırılması.
| 1.4.1. Sosyal hizmet veren kurum ve kuruluşlar gözden geçirilecek yeknesaklık ve kapasite geliştirmeleri sağlanacaktır.
1.4.2. Sosyal yardımlar gözden geçirilerek adaletli, kapsayıcı ve sosyal güvenlik sistemi ile bütünleşen etkin bir yapıya kavuşturulacaktır.
1.4.3. Çocuk, yaşlı, özürlü ve diğer hassas grupların desteklenmesine yönelik projeler hayata geçirilecektir.
| Ekim 2013
Aralık 2013
Aralık 2013
| Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı/ Maliye Bakanlığı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı | |
AMAÇ: 2- Mali Disiplinin Sürdürülmesi
Hedef | Yapılacak İşlem | Süre | Sorumlu Kuruluş | |||
Hedef: 2.1. Kamu mali yönetim sisteminin güçlendirilmesi
| 2.1.1. Tüm kamuyu kapsayan, mali disipline hizmet eden, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerini sağlayan, uluslararası standartlara uygun, Kamu Mali Yönetimi Yasası çıkarılacaktır.
2.1.2. Sayıştay denetiminin güçlendirilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemeler yapılarak, Sayıştay denetimi uluslararası standartlara uygun hale getirilecektir.
2.1.3. Fonların gelirleri bütçe geliri yapılarak, vermekte oldukları hizmetlerin bütçe ödenekleriyle gerçekleştirilmesi sağlanmak suretiyle fonlar tasfiye edilecektir.
2.1.4. Merkezi yönetim, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin ihale uygulamalarında AB kriterlerine uyum ve yeknesaklığın sağlanması amacıyla yeni bir ihale yasası çıkarılacaktır.
2.1.5. Bütçe kanunlarıyla verilen ödenek miktarlarına uyulacak, ödeneksiz avans ve imprest verilmeyecek, ödeneksiz görev zararı verilmemesi esas olup, ödeneği olmadığı durumlarda kamu kuruluşları ve şirketlerine zarar doğuracak görev verilmeyecektir.
2.1.6. Saat başı ücretlerin hesaplanma bazı ve toplam ek mesai süresi gibi hususlarda gerekli düzenlemeler yapılarak ek mesai ödemelerinin bütçe üzerindeki yükünü azaltacak tedbirler alınacaktır.
| Haziran 2013
Aralık 2013
Eylül 2013
Aralık 2013
Program Dönemi Boyunca
Mart 2013 | Maliye Bakanlığı
Sayıştay Başkanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
| |||
Hedef: 2.2. Adil, etkin, öngörülebilir, istihdamı ve yatırımları teşvik edecek, yurtiçi tasarrufları artıracak, ekonomiye rekabet gücü kazandıracak bir kamu gelirleri sisteminin oluşturulması
| 2.2.1. Vergi Kanunlarında yer alan istisna, muafiyet ve indirim gibi hususlar, sosyal ve ekonomik politikalar çerçevesinde ekonomiye rekabet gücü kazandıracak bir bütüncül teşvik sistemi içinde değerlendirilerek bir teşvik yasası çıkarılacak ve vergi yasaları sadeleştirilecektir.
2.2.2. Kamu kurumlarının birbirlerinden olan alacak ve borçlarının mahsubuna ve kalan kısımların yapılandırılmasına imkân veren yasal düzenlemeler yapılacaktır.
2.2.3. Kamu alacaklarının (vergi, sosyal güvenlik primi vb.) zamanında tahakkuk ve tahsilinin sağlanabilmesi, tecil ve taksitlendirme işlemlerine faiz yürütülebilmesi, alacaklarının mahsup edilebilmesine yönelik gerekli yasal düzenleme yapılacaktır.
2.2.4. Belediyelerin ve bütçeden katkı alan kurum ve kuruluşların birikmiş ve cari dönem vergi ve prim borçlarının gecikmeden tahsili amacıyla, bütçeden aldığı katkıdan Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılacak oranda kaynakta kesinti sistemini içerecek yasal düzenleme yapılacaktır.
2.2.5. Uluslararası muhasebe ve denetim standartlarının uygulanmasına imkan verecek yasal düzenlemeler yapılacak ve ayrıca muhasebe ve denetim meslek yasası çıkarılacaktır.
2.2.6. Kayıt dışı ekonominin mümkün olan en az seviyeye indirilmesi için Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı hazırlanacak ve uygulamaya konulacaktır.
2.2.7. Optimal vergilendirme seviyesine ulaşmaya, vergi kayıp ve kaçağını önlemeye yönelik yasal ve idari düzenlemeler yapılacaktır.
2.2.8. Vergi idaresinin hukuki, fiziki ve teknolojik alt yapısının tamamlanması ve nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması suretiyle idari kapasitesi güçlendirilecektir.
| Aralık 2013
Haziran 2013
Haziran 2013
Haziran 2013
Mart 2014
Haziran 2013
Program Dönemi Boyunca Program Dönemi Boyunca
| Maliye Bakanlığı/Ekonomi ve Enerji Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
| |||
MALİ SEKTÖR
AMAÇ: 3. Finans Sektörünün Ekonomik Kalkınmaya Gerekli
Katkıyı Sunabilecek Bir Yapıya Getirilmesi
Hedef | Yapılacak İşlem | Süre | Sorumlu Kuruluş |
Hedef: 3.1. Bankacılık sisteminin yapısal sorunlarının giderilerek günümüz koşullarına uyarlanması
| 3.1.1. Öz kaynak tutarının AB normlarına yükseltilmesi, katılım Bankacılığına olanak sağlanması vb. hususlara imkân verecek şekilde Bankalar Yasasında gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
3.1.2. Yönetimi kamu eliyle yürütülen bankaların yeniden yapılandırılması ve bankacılık dışı faaliyetlerin elden çıkarılması için gerekli önlemler alınacaktır.
3.1.3. Mevduat garantisinin kapsamının bir gerçek kişinin bir bankada sahip olduğu tüm hesapları üzerinden belirlenecek limite göre yeniden düzenlenmesine ilişkin hazırlanan yasa değişikliği gerçekleştirilecektir.
| Mart 2013
Haziran 2014
Mart 2013
| Başbakanlık/Merkez Bankası
Başbakanlık
Başbakanlık/Merkez Bankası
|
Hedef: 3.2. Bankalar Yasası dışında faaliyet gösteren mali kuruluşların, denetim ve gözetim sistemlerinin güçlendirilmesi
| 3.2.1. Bankalar Yasası dışında faaliyet gösteren mali kuruluşların denetim ve izleme sistemlerinin güçlendirilmesini sağlayacak yasal düzenleme yapılacaktır.
3.2.2. Mevduat toplayan ve kredi veren kooperatiflerin mali yapı ve işlemlerinin denetim ve gözetimlerinin bir sisteme kavuşturulması ve güçlendirilmesi sağlanacaktır.
3.2.3. Tasfiye halindeki bankaların alacaklarının tahsilâtını hızlandıracak ve TMSFİF’ye temlikine imkân verecek yasal düzenleme yapılacaktır.
3.2.4. Borç ilişkilerinde uygulanacak kuralları düzenleyen yasa çıkarılacaktır.
| Haziran 2013
Aralık 2013
Haziran 2013
Haziran 2013 | Merkez Bankası
Merkez Bankası-Kooperatif Şirketler Mukayyitliği
Merkez Bankası-Ekonomi ve Enerji Bakanlığı
Maliye Bakanlığı |