Gönyeli’de bulunan kayıp sayısı yediye yükseldi...

Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde, “kayıplar”dan geride kalanları bulmaya çalıştığı kazılar kötü hava şartları nedeniyle zaman zaman aksasa da kesintisiz biçimde devam ediyor. Yılbaşı tatili ardından, iki topl

 

 

 

Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde, “kayıplar”dan geride kalanları bulmaya çalıştığı kazılar kötü hava şartları nedeniyle zaman zaman aksasa da kesintisiz biçimde devam ediyor.

Yılbaşı tatili ardından, iki toplumdan arkeologların birlikte yürüttüğü kazılara yeniden başlandı.

Bir okurumuzun Gönyeli-Kermiya yöresinde göstermiş olduğu alanda devam edilen kazılarda yedinci “kayıp” şahıstan geride kalanlara da ulaşıldı. Geçen yıl bu alanda toplam altı “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşılmıştı, böylece yeni yılla birlikte bu alanda yedinci “kayıp” şahıstan geride kalanlar da bulundu. Buradaki kazı devam ediyor.

Kayıplar Komitesi kazı ekipleri baraj yapımı yakınlarında Geçitköy yöresinde (Panağra) bir mevzi kazısı yürütürken, Aygün’de (Ayyorgi) bir kuyu kazısı devam ediyor. Mora’da (Meriç) kuyu kazısı ve Hamitköy’de (Hamit Mandrez) yürütülen kazılar sürdürülürken, Taşkent’te (Vuno) bir badem ağacı altında, daha önce kazı yürütülmüş bir alanda yeni bir kazı yürütülüyor.

Kıbrıs’ın güneyinde ise Palyomedoho ve Armenohor’da 1963-64 “kaybı” Kıbrıslıtürkler’den geride kalanların aranmakta olduğu kazılar sürdürülüyor.

Çetin hava şartlarında, açık arazide, rüzgarlara ve yağmurlara ve keskin soğuğa karşın kazıları yürütmekte olan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Kolay gelsin” diyoruz.

 


 

“Hollanda televizyonunda kayıplar anlatıldı...”

 

Hollanda’dan bir okurumuz şunları yazdı:

“Değerli Sevgül kardeşim,

Hollanda gazetesi NRC Handelsblad ve ulusal televizyon kanallarının Istanbul'daki muhabiri Bram Vermeulen,   Türkiye hakkında ikinci belgesel dizisinde ülkenin sınır boylarındaki izlenimlerini aktarıyor..

Dört bölümden oluşan bu dizi pazar akşamları Ned 2 kanalında yayınlandı, ertesi cumartesileri de tekrarlandı.

En sonuncu bölüm Kıbrıs hakkındaydı. Bu internet sitesinden izleyebilirsiniz :

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1303924

Langs de grenzen van Turkije (Türkiye'nin sınır boylarında)

4.  De laatste muur (Son duvar)

Bu bölümün 29. ve 40. dakikaları arasındaki kesitinin sizi ilgilendireceğini sanıyorum. Aslen Büyükkonuklu (Komikebir) ve 1974 yılında henüz küçük bir çocuk olan Christina'nın öyküsünü (babası Pavlos ve kardeşi kayıp) anlatıyor, Sazlıköy (Livadya) civarındaki kazı çalışmalarını gösteriyor. Sanırım 16-06-2012 tarihli köşe yazınızda aynı kazılardan bahsediyordunuz (https://www.yeniduzen.com/detay.asp?a=45524)

Dizinin diğer bölümlerini de aynı sayfadaki linklerden izleyebilirsiniz :

1.  Poort naar Europa (Avrupa'ya geçit) - Yunanistan sınırı hakkında,

2.  Nieuwe buren (Yeni komşular) - Suriye sınırı hakkında,

3.  Tussen twee vuren (Iki ateş arasında) - Irak sınırı hakkında

Gerçi bu dizi Hollanda izleyicisine yönelik, ama çoğu zaman Ingilizce ve Türkçe konuşuluyor.

Çalışmalarınızda başarılar diler selamlarımı iletirim.

Tahsin Vudalı”

Hollanda’dan bu okurumuza sonsuz teşekkürler...

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri