“Gemi batacak” uyarıları, arızalar ve su alma konuşmaları kayıtlarda

Filo Jet faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında VDR cihazındaki kayıtların 32 günlük bölümü incelendi. Zanlıların 7 gün daha tutuklu kalmasına karar verildi.

Serap ŞAHİN

Girne açıklarında meydana gelen Filo Jet faciasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan gemi kaptanı, kaptan yardımcısı, 6 mürettebat ve Filo Denizcilik direktörü yeniden mahkemeye çıkarıldı.

“Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla mahkemeye çıkarılan zanlıların, soruşturma kapsamında 7 gün daha tutuklu kalmasına karar verildi.

 

“Şirket gemiye yatırım yapmıyor, gemi batacak”

Mahkemede aktarılan bilgilere göre, VDR cihazındaki kayıtların 32 günlük bölümü incelenirken, 34 günlük kaydın daha incelenmesi gerekiyor.

İncelenen kayıtlarda gemide dümen, radar ve kamera arızalarının yanı sıra sancak tarafındaki arızalara ilişkin konuşmalar tespit edildi.

İki mürettebat arasında geçen konuşmalarda, şirketin gemiye yatırım yapmadığı ve geminin batabileceği yönündeki ifadeler dikkat çekti.

Geminin ikinci makinistinin ise “Gemide tek biz sağlamız, geriye kalan her şey yarım” dediği kayıtlara yansıdı.

 

Yolcular korkuyla kaptan köşküne gitti

Kayıtlarda, başka bir sefer sırasında bazı yolcuların korktukları için kaptan köşküne gittikleri ve kendilerinden geri dönmelerinin istendiği ortaya çıktı.

Bazı yolcuların rahatsızlandığı ve bayıldığı, bu kişilere kaptan yardımcısının yardım ettiği de aktarıldı.

Geminin su aldığına yönelik konuşmaların bulunduğu, buna karşın kaptanın yolculuğa devam ettiği mahkemeye aktarıldı.

 

Türkiye’den bilirkişi heyeti gelecek

Soruşturma kapsamında, bir üniversitede görev yapan bilirkişinin kazayı araştıracağı, ayrıca Türkiye’den gelecek bilirkişi heyetinin de inceleme yapacağı belirtildi.

Gemi mühendisinin, gemiden kopan parçaları ve kırık bölümleri incelediği, bu doğrultuda bazı tespitlerde bulunduğu kaydedildi.

Zanlıların tümünün Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne götürülerek muayenelerine başlandığı, muayenelerin ardından rapor temin edileceği belirtildi.

VDR cihazındaki kayıtların incelenmesinin ise sürdüğü ifade edildi.

 

Aranan şahıs sayısı 6’ya yükseldi

Soruşturma kapsamında bir kişinin daha aranan şahıslar listesine eklendiği, böylelikle aranan kişi sayısının 6’ya yükseldiği açıklandı.

Mahkeme, soruşturmanın devam ettiğini dikkate alarak zanlıların 7 gün daha tutuklu kalmasına emir verdi.

Haberler Haberleri