“Guterres’in ziyareti sonuçlar açısından önemli ve olumlu”

Kıbrıslı Rum lider Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri António Guterres ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda açıklama yapıyor.

Kıbrıslı Rum lider Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri António Guterres ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda açıklama yapıyor.

Erhürman’ın açıklaması şu şekilde: 

“Guterres’in adaya gelişini önemli ve olumlu olarak görüyorum. Guterres’in ziyareti burada olanlara Kıbrıs sorununa olan ilgisinin boyutunu gösteriyordu diye düşünüyorum. Önemini vurgulayan ikinci bir nokta birlikte geldiği heyetti. Heyette BM bürokrasisi içerisinde en üst düzeyde olan insanlar vardı.

Üçüncü önemli nokta ise hem güneyde Hristodulidis ile hem de kuzeyde benimle ve heyetimle görüşmesiydi. Bu da BM çatısı altında iki eşit lider konumunun tekrardan altının çizilmesi anlamına geliyor. Dördüncü önemli husus ise toplantıların Lefkoşa’da yapılmış olmasıydı. 

Çok somut çıktılar olmamasına karşın ziyaretin sonuçlar açısından da önemli ve olumlu olduğu düşüncesindeyim. 

GYÖ ve metodoloji konusuna da değinmek istiyorum. Biz en başından itibaren müzakere masası kurulacaksa GYÖ konusunda bazı olumlu adımlar atılmasının önemli olacağını vurgulamıştım. 

Öte yandan Guterres’in söylediği gibi biz de bu sefer farklı bir şey olması gerektiğini dile getiriyorduk. O farklılığı da metodoloji diye ortaya koymuştuk. Guterres, geliş programıyla bile GYÖ’lere yüklediği anlamı gösterdi.”

DETAYLAR GELECEK

Haberler Haberleri