KKTC’nin 2013 bütçesinin Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülme programı belli oldu. Meclis’in, 5 Aralık Çarşamba günü başlayacak bütçe maratonu, hafta sonları hariç aralıksız sürecek ve 17 Aralık Pazartesi günü tamamlanacak.
3 milyar 421 milyon 632 bin 28 TL olarak hazırlanan ancak komitedeki görüşmeleri sırasında 21 milyon 698 bin 320 TL artışla 3 milyar 443 milyon 330 bin 348 TL olarak netleşen 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 12-23 Kasım tarihlerindeki toplantıların ardından oyçokluğuyla kabul edilmişti.
Tasarının Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacağı 5 Aralık Çarşamba günü komitenin raporu, Komite Başkanı Afet Özcafer tarafından okunacak. Ardından Maliye Bakanı Ersin Tatar sunuş konuşması yapacak. Daha sonra da milletvekilleri söz alacak.
6 Aralık Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Sayıştay Başkanlığı; 7 Aralık Cuma günü Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Hukuk Dairesi bütçeleri görüşülecek.
10 Aralık Pazartesi gününün programında Sağlık Bakanlığı, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı; 11 Aralık Salı günü Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı ve Mahkemeler bütçeleri var. Meclis Genel Kurulu, 12 Aralık Çarşamba günü Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçelerini; 13 Aralık Perşembe günü İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçelerini ele alacak. 14 Aralık Cuma günü Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerini görüşecek olan Meclis Genel Kurulu, bütçe maratonunun son günü olan 17 Aralık Pazartesi günü ise Maliye Bakanlığı ve Gelirler Bütçesini görüşülecek ve bütçe yasa tasarısının bütününün oylayarak çalışmalarını tamamlayacak.
Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın “istikrar ve gelişim bütçesi” diye tanımladığı 2013 Mali Yılı Bütçe Yasası, 1 Ocak 2013’ten itibaren yürürlüğe girecek.