Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), koruma altında bulunan nergis çiçeğinin yanında, ayrelli, mantar ve hostes bitkilerinin de koruma altına alınması gerektiğini savundu.
KEMA Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada, nergis çiçeği toplayanlar ve satanlar hakkında yasal işlem başlatılacağını vurgulayan Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na destek belirtti.
Nergis çiçeğinin tohum vermeden ve yoğun bir şekilde toplanmasından dolayı yok olmayla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Aydeniz, Çevre Korum Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer ile gerçekleştirilen görüşmelerinde, genel olarak yabani bitkilerin toplanmasının da ele alındığını ifade etti.
Ayrelli, mantar, hostes gibi bitkilerin satmak amacıyla yoğun bir şekilde toplandığını belirten Aydeniz, Çevre Koruma Dairesi yetkilileri ile yer alan görüşmede söz konusu bitkilerinde toplanması ve satışının engellenmesi konusunda yasal düzenleme yapılmasının talep edildiğini söyledi.
Aydeniz, ayrelli ve mantar gibi bitkilerden gelir elde etmek isteyenlerin kendi arazilerinde üretimini yapmasını önerdiklerini belirtti.
Nergis, tavşan kulağı, orkide gibi bitkilerin toplanması, yerinden alınması, satılması ve satın alınmasının suç olduğunu vurgulayan Aydeniz, “Yerel değerlerimiz olan Biyolojik çeşitliliğimizin korunup gelecek nesillerimize aktarılması, tüm vatandaşlarımızın duyarlı davranması, yasalara uyması ve ilgili devlet kuruluşlarımızın da yasaların uygulanması ile mümkündür” dedi.
Aydeniz, tüm halkı konuya duyarlılık göstermeye çağırdı.