Karar verdiniz mi?

Tayfun Çağra

 

19 Nisan’a 10 gün kaldı.
Adaylar seçim gezilerini sürdürüyorlar.
Kendi düşünceleri ve projelerini ortaya koyuyorlar,
Seçilmeleri halinde yapacaklarını anlatıyorlar.
Gerçi Derviş Eroğlu’nun bu konuda bir düşüncesi var mı bilmiyoruz!
Yani seçilmesi durumunda yapacakları konusunda…
Kıbrıs sorunu konusunda…
Görüşmelere nasıl bir ivme kazandıracağı, nasıl bir çözümü yakalamak için neler yapacağı…
Anastasiadis masadan kalktı ya!
Onu kullanarak “masaya gel” diye çağrı yapıyor ama masadayken Eroğlu görüşmeleri ileriye götürmek anlamında şimdiye kadar ne yaptı acaba?
Geçmiş seçimlerin sonunda “Talat’ın bıraktığı yerden devam edeceğim” derken devam mı etti yoksa her şeyi geriye mi götürdü, onun cevabını da halk veriyordur herhalde…

***

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin seçimlerden birkaç hafta sonra başlayacağını söyledi.
Diyelim ki Eroğlu yeniden kazandı; müzakerelerde ilerleme sağlanacağına inanan var mı?
Eroğlu’nun Kıbrıs’ta bir çözüm için uğraş vereceği düşüncesine hâlâ inanan var mı bu ülkede?
Ben bu konuda verdiği demeçlerin hiçbirine inanmıyorum, inananlar da kendilerini kandırıp duruyorlar.

***

10 gün kalan seçimlerde seçmen kime oy vereceğini artık belirlemiş olmalı… Kudret Özersay, tahmin edilenin de üstünde bir oy alacağa benziyor. Talat döneminde de görüşme heyetinde vardı, Eroğlu döneminde de ‘görüşmeci’ olarak görev yaptı. Bu süreçte deneyimli ancak arkasında geniş bir kitleye sahip olması gerekiyor çünkü seçilen kişi ‘toplum lideri’ sıfatını da yüklenmiş olacak. Bunun için arkasında geniş bir kitlenin desteğine ihtiyacı var.
Bu desteği alan kişi Sibel Siber’dir. CTP adayı olarak seçimlere katılmıştır, tek parti adayıdır. Bir kadın ‘toplum lideri’ de bu topluma çok yakışır.
Kudret Özersay ise süreçteki deneyimiyle tekrar görüşme heyetinde yer alırsa hiç de fena olmaz.

***

Akıncı’ya gelince… Çözüm isteğine benim gibi inananlar çok… Daha önce siyaseti bırakmış olan Akıncı, Harmancı’nın LTB Başkanlığı’na seçilmesinin ardından, bu rüzgârla aday oldu. İyi de bir oy alacağı anketlerde görülüyor ancak ikinci tura kalır mı belli değil. İkinci turda oylarını Sibel Siber lehine kaydırması, çıktığı yolda önemli bir ‘artı’ yaratacaktır.

***

Çözümü bir kez daha zorlamak için Sibel Siber isminin, CTP’nin ve halkın desteğiyle kuracağı ekiple birlikte desteklenmesi en akılcıl iş olacaktır diye düşünüyorum.