Dünyada 2024 yılı sefalet endeksine göre KKTC'nin yeri!

Erkan Okandan

Ünlü ekonomist STEVE HANKE'nin sefalet endeksi hesaplamasında kullandığı bileşenler ve uyguladığı hesaplama şöyledir:

(İŞSİZLİK %'si * 2 + ENFLASYON + KREDİ FAİZ ORANI) - REEL GSYİH

KKTC 2024 YILI VERİLERİ: İşsizlik %4,9, Enflasyon %53,29, Kredi Faiz oranı %47,5, REEL GSYİH oranı %3,2 alındı.

Not: Kredi faizi normalde daha yüksektir. Hatta Merkez Bankasının 23.12.2024 tarihli 32 günlük DİBS ihracındaki faiz %48,45 olarak gerçekleşmişti. Dolayısıyla %47,5 olarak aldığımız kredi faiz oranı muhtemelen serbest piyasada %50 oranının üzerindeydi. Bundan dolayı KKTC'nin SEFALET ENDEKSİ (HAMI) rakamı gerçekte 110 rakamının üzerindedir.

Steve Hanke hazırladığı tabloda SEFALET ENDEKSİNDE ilk 10'da olan ülkelerin bu listeye girmelerine gerekçe olarak sırasıyla,

1-VENEZÜELLA: Hiper enflasyon

2- SUDAN: Hiper enflasyon, İç savaş

3-ARJANTİN: Döviz krizi, Yüksek faiz

4-SURİYE: Savaş, Ekonomik çöküş

5-YEMEN: İnsani kriz, Düşük büyüme

6-TÜRKİYE: Yüksek enflasyon, Yüksek faiz

7-ZİMBABVE: Kronik enflasyon, Düşük büyüme

8-LÜBNAN: Bankacılık krizi, Yüksek işsizlik

10-MALAVİ: Düşük büyüme Yüksek faiz

KKTC'nin resmi verilerine ve Steve Hanke'nin SEFALET ENDEKSİ (Hamı) formülüne göre hesaplama yaptığımız zaman KKTC'nin 107,39 puanla 9. SIRADAN BU LİSTEYE GİRDİĞİNİ GÖRÜYORUZ.

MAYIS 2019 tarihinden beri yani yaklaşık 6 yıl 4 aydır kendi deyimleriyle ülkeyi İSTİKRARLI! bir şekilde yönetenlere sormak lazım nasıl başardınız da KKTC'yi BU LİSTEYE SOKTUNUZ!!!!

Benim mevcut veriler ışığında bir cevabım tabii ki vardır. Ama önemi yoktur. Aslolan bu ülkeyi yönetenlerin ve yönetmeye talip olanların bunun nedenlerini görüp siyasi irade ve kararlılıkla gerekli adımları atmasıdır. Bunun nedenlerini bu ülkede herkes görüyor zaten de her nasılsa yürütmedekiler göremiyor çünkü onların derdi başka!!!!