İstikrar yakalanamadı

İstikrar yakalanamadı

Ülke futbolunda lig statüleri her sezon başında değişim gösterdi

A+A-

Hüseyin KIRAL

 

Her sezon öncesi lig statülerinde yapılan değişimlerle faklı statülerin ortaya çıkması, futbolumuzun tartışılmasını da beraberinde getirdi. Son beş yıla bakıldığı zaman özellikle yabancı oyuncu uygulaması, her yıl bir önceki yıla göre farklılıklar gösterirken, 21 yaş altı oyuncu oynatma konusunda da her yıl farklı farklı uygulamalar yapıldı. Futbol kamuoyunda “Gençler Ligi” olarak bilinen liglerin uygulaması ve isminin de devamlı olarak değiştirildiği görüldü.

 

Her sezon yabancı oyunculara başka statü uygulandı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu yönetim kurulu son beş sezonda her sezon başka statülerli hayata geçirdi.

2013-14 futbol sezonunda her kulüp bünyesinde en fazla 2 yabancı oyuncu bulundurup bu 2 oyuncuyu oynatabildi.

2014-15 futbol sezonunda federasyon radikal bir karar alarak Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarına, Kıbrıs Türk futbol Federasyonu kapılarını açtı ve 2 yabancı oyuncunun yanına 1’de Kıbrıslı Rum futbolcu kontenjanı koydu.

2015-16 sezonunda ise yabancı oyuncu sayısı sezon başı 1’i mutlaka Kıbrıslı Rum oyuncu olmak üzere 3 yabancı oyuncu kontenjanı oldu. Ancak verilen bu 3 yabancı oyuncu kontenjanından ikisi 18 kişilik kadroda yer alırken, 1’i kadro dışı bırakıldı. Ayni sezonun devre arasında kadro dışı bırakılan yabancı oyuncu da 18 kişilik kadroda yer aldı ve maç esnasında yabancı çıkıp yabancı girecek şeklinde değiştirildi.

2016-2017 sezonunda ise ilk defa 2015-16 sezonunun devre arasında uygulanan uygulama aynen devam etti. Yani 3 yabancı, 1 Kıbrıslı Rum oyuncu 18 kişilik kadroda bulundurma hakkı statüde yer aldı. Ancak sahada 1 Kıbrıslı Rum ile birlikte, 2 de yabancı oyuncu bulundu.

2017-18 sezonunda ise federasyon yönetimi yeni bir karar alarak KKTC vatandaşı olmayan her futbolcunun yabancı statüde sayılacağını ve kulüplerin sadece 3 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabileceğini duyurdu.

 

21 yaş altı uygulamasında da değişiklikler yaşanmaya devam etti

Radikal kararlardan bir tanesi de en üst lig olan Süper Lig’de 21 yaş altı futbolcu oynatma ile ilgili karardı. Kimlerine göre yarışmacı bir ligde böyle bir uygulama yanlış bulundu. Buna rağmen federasyon bu kararının arkasında durdu, ancak yıllara göre değişti. 2014 – 15 sezonunda Süper Lig'de futbol oynayan takımlar 18 kişilik maç kadrolarına en az 3 futbolcu 21 yaş altı (U21) oyuncu yazmak zorundadırlar maddesi statüye konurken, bu 2015-16 sezonunda U21 3 futbolcuyu, maç esnasında toplam 45 dakika oynatma zorunluluğu getirildi. Bu uygulama geçtiğimiz sezon yani 2016-17 sezonunda da uygulanırken, yeni sezonda yani 2017-18 sezonunda U21 oyuncu 90 dakika sahada forma giyecek şekilde düzenlendi.

 

Gençler ligi, önce U19, ardından A2 ve şimdi U21 oldu

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu yönetim kurulu 2010-11 sezonunda gençler ligini U19 ligi yaparken, ayni yönetim iki sezon sonra 2013-14 sezonunda U19 ligini A2 olarak değiştirdi. Şimdide yeni sezonda A2 Ligini U21 olarak yeniden adlandırdı.

Bu haber toplam 2082 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.