“Dilenciliğin vergisi yoktur”

“Dilenciliğin vergisi yoktur”

Gelecek yıldan itibaren Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konması düşünülen 'futbolda vergi' konusunu YENİDÜZEN başkanlara sordu.

A+A-

Hüseyin Kıral

Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda aldığı bir kararla gelecek sezondan itibaren futbol kulüplerinden vergi almayı kararlaştırmıştı. YENİDÜZEN, futbolda uygulanacak vergi konusuyla ilgili görüşler aldı. Bu konuda öncelikli yapılması gerekenin futbolda var olan sorunların ortadan kaldırılması ve sonrasında vergi konusunun gündeme gelmesi gerektiği ifade edildi.

 

Köseoğlu: “Devlet önce kulüplere verdiği sözü tutmalı”

Kulüpler Birliği Başkanı Kemal Köseoğlu, “Bakanlığın önceliği, Kulüpler Birliği nezdinde kulüplerimize verdiği sözlerin tutulmasıdır. Öncelik, Sponsorluk Yasası’nın içini doldurarak hayata geçirmek olmalıdır. Kulüpler futbolcularıyla sözleşmelerini yapacak, Maliye Bakanlığı da bu sözleşmelerde belirtilen rakamlar üzerinden vergisini talep edecektir. Bu çark bu şekilde dönebilir. Bu konuda, anlamsız olan, en son adım olarak yapılması gerekenin, ilk önce yapılmaya çalışılmasıdır” dedi.

 

Sadıklar: “Öncelikle sporcuların hakları savunulmalıdır”

Futbolcular Derneği Başkanı Hüseyin Sadıklar da konuyla ilgili olarak düşüncelerini paylaştı. Sadıklar; “Yapılacak olan çalışmalarda ilk önce sporcu hakları savunulmalıdır. Sözleşme olmayan bir futbolcudan vergi alınmaz. Biz futbolcular, futboldan kazandığımızın vergisini vermeye hazırız. Ancak önce futbolun ve futbolcunun önü açılması için uğraş verilmelidir. Daha sonra, bizden vergi istenilmelidir” dedi.

 

Kaan Kaner (Yenicami): “Kulüpler kurumsal bir yapıya kavuşturulmalıdır”

Yenicami Kulüp Başkanı Kaan Kaner, “Belki de olması gereken budur. Maliye Bakanı böyle bir uygulamayı yürürlüğe koyarken nereye dayanarak vergilendirme yapacak? Önce kulüpler kurumsal bir yapıya kavuşturmalı, daha sonra vergi talep edilmelidir” açıklamasını yaptı.

 

Fahri Altınör (Türk Ocağı): “Devlet önce görevini yapsın, biz vermeye hazırız”

Türk Ocağı Başkanı Fahri Altınör konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, verginin alınabileceğine işaret etti. Altınör, “Vergi boynumuzun borcudur, biz ödemeye hazırız. Ancak, kurumsallaşmak için önümüz açılmalıdır. Kurumsal yapıya kavuşmamız için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, kullandığımız ve kulübe tahsis edilen yerlerin tapuları verilmeli, sonrasında vergi verelim” dedi.

 

Tahsin Mertekçi (Yalova): “Dilenciliğin vergisi mi olur?”

Yalova Başkanı Tahsin Mertekçi; “Bu konuda devlet önce üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Bizler, vergi vermeye hazırız. Bu yapıda vergi vermek doğru olmaz. Dilenciliğin vergisi mi olur? Yalova’ya gönül veren kişilerin kulübe yaptıkları katkılarla ayakta duruyoruz” dedi.

Aytaç Karavezirler (Cihangir): “Kulüplerin mali yapıları düzelmeden hiçbir şey olmaz”

Cihangir Başkanı Aytaç Karavezirler bu konuya sıcak bakmadığını dile getirdi. Karavezirler; “Bakanlık ilk önce kulüplerin mali yapılarının düzenlenmesi için gerekli çalışmaları yaparak hayata geçirmeli, daha sonra bizlerden vergi talep etmelidir” dedi.

 

Bayar Piskobulu (Doğan Türk Birliği): “Kurumsallaşma yönünde ciddi çalışmalar yapılmalıdır”

Doğan Türk Birliği Başkanı Bayar Piskobulu; “Maliye Bakanlığı, ilk önce kulüplerin mali yapılarını denetleyecek bir mekanizmayı hayata geçirmelidir. Çok harcayan ile az harcayanın arasında farklar vardır. Yaratılan kaynak, kulübün gerçekte parası değildir. Belli sponsorlar vasıtası ile gün kurtarılmaya çalışılıyor. Kulüplerin en büyük sorunlarından bir tanesi kurumsal bir yapısı olmamasıdır. Bu yüzden öncelikle kurumsallaşma yönünde ciddi çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

 

Mehmet Kadri (Baf Ülkü Yurdu): “Kulüplerin yaptığı hizmetin bedeli yoktur”

Baf Ülkü Yurdu Başkanı Mehmet Kadri; “Bu küçücük ülkede tamamen amatör şartlarda, kulüpleri ayakta tutmaya çalışıyoruz. 6 yaşından başlayarak ülke insanına hizmet vermeye çalışıyoruz. İnsanları kötü alışkanlıklardan uzak tutarak, spor sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Devletin yapması gereken görevleri bizler yapıyoruz. Hem de devletten bu konularla ilgili tek kuruş almadan. Bu yapı düzeltilmeden vergi alınamaz” dedi.

 

Dr. Salih Gökeren (Lefke): “Kapı kapı dilenip kaynak yaratıyoruz”

Lefke Kulüp Başkanı Dr. Salih Gökeren;“Kulüplerin olmayan parasından vergi nasıl alınacak? Bizler, kulübün faaliyetlerini sürdürmesi için kapı kapı dilenip, kaynak yaratıyoruz. Bu yapıda, vergi vermek doğru olmaz” dedi.

 

Mustafa Gülcan (Gençler Birliği): “Bu yapı içerisinde pek doğru olmaz”

Gençler Birliği Kulüp Başkanı Mustafa Gülcan; “Böyle bir şey bu yapı içerisinde asla olamaz ve kabul edilemez. Sezon açıldığı günden bu yana iki ay geçti ve idman yapacak saha bulmak için bu iki ayda harcadığımız paranın hesabını ben bile unuttum. Kapı kapı gezerek, topladığımız paradan hangi değerlere göre vergi alınacak? Bu uygulama doğru olmaz” dedi.

Bu haber toplam 2472 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.