1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Avrupa’dan aşı geldi

Avrupa’dan aşı geldi

Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Türkler için Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tahsis edilen, ilk etapta bin seksen doz ‘Pfizer’ covid-19 aşısı, dün sabah Kıbrıs’ın kuzeyine teslim edildi.

A+A-

Devrim DEMİR

Avrupa Birliği (AB) tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tahsis edilen bin seksen doz ‘Pfizer’ covid-19 aşısı, dün sabah Kıbrıs’ın kuzeyine teslim edildi.

Aşılar, İki Toplumlu Sağlık Komitesi vasıtasıyla Sağlık Bakanlığı'na ulaştırıldı.

Kermiya Geçiş noktası ‘ara bölgede’ gerçekleşen aşı teslimine hem kuzey hem de güneydeki basın yoğun ilgi gösterdi.

Teslim ara bölgede yapılırken, İki Toplumlu Sağlık Komitesi Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Dr. Cenk Soydan, aşıları  komitenin Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Dr. Leonidas Fylachtou'den teslim aldı.

14 Ocak tarihinde Türkiye’den gelen 20 bin ‘Sinovac’ aşısının 4 binin kullanıldığını belirten Soydan, YENİDÜZEN’e verdiği bilgide Sağlık Bakanlığı mail adresine 17 Ocak itibarı ile 65 yaş üzeri bin 500 kişinin başvuru yaptığını söyledi.

 

Dr. Soydan: “400 bin doz talep ettik”


Teslimat sonrası açıklama yapan Doktor Cenk Soydan, bin 80 kişiye yapılacak olan aşının ilk dozunu teslim aldıklarını, ikinci partinin önümüzdeki ay gelmesinin beklendiğini söyledi.

Taleplerinin 400 bin olduğunu kaydeden Soydan, "gelecek olan sevkiyatlardan bize de verileceği söylendi ancak bunların takvimi belli değil " dedi. 

 

“Aşılarda tercih hakkı konuşulmadı”

Teslim alınan bin 80 aşının, takvime göre yaşlılara öncelik verildiğini ifade eden Soydan, “Gelen bin 80 aşı, aşı takvimine göre sağlıkçılar ve yaşlı kesiminden başlanıyor. Biz sağlıkçılara hafta sonu başladık, bu aşıları da 5 gün içinde bitireceğiz. Cuma günü Sinovac aşıları ile sağlıkçılar aşılanmaya başlandı. Bu hafta planımız yaşlı kesimlerle devam edecek. Aşılarda tercih hakkı konuşulmadı” şeklinde konuştu. 

 

“Mail yolu ile bin 500 başvuru…”

İki Toplumlu Sağlık Komitesi Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Dr. Cenk Soydan, YENİDÜZEN’e verdiği bilgide 20 bin ‘Sinovac’ aşının 4 bin civarının kullanıldığını, Sağlık Bakanlığı’nın duyurusu çerçevesinde mail yolu ile 65 yaş üzeri bin 500 başvuru alındığını söyledi.

Başvurulara Sağlık Bakanlığı’nın dönüş yapacağını ifade eden Soydan,

listelerin talep edildiğini ve bunların değerlendirileceğini ifade etti.

Mail yolu ile yapılan başvuruların ise duyurunun yapılabilmesi için bir takım planlamalar yapıldığını da kaydeden Doktor Cenk Soydan, konu ile ilgili Sağlık Bakanlığının bu hafta duyuru yapacağını belirtti.

 

“Yaşlılar aşılanmaya başladı… “

Güneyden gelecek olan aşı takvimi ile ilgili Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Dr. Leonidas Fylachtou'da bir bilgisi olmadığını ifade eden Soydan, Türkiye’den aşıların gelmesi ile ilgili Sağlık Bakanı ve Müsteşarının görüşmelerinin sürdüğünü de ifade etti.

Soydan,  “Risk grubunda olan, sağlıkçılar ve 65 yaş üzeri kişilerin aşılanması sürüyor. 5 bine yakın sağlıkçımız aşılanıyor, büyük bir kısmı tamamlandı. Güneyden teslim alınan  ‘Pfizer’ covid-19 aşısı, 70 yaş ve üzeri 24 kişiye yapıldı. Esas aşılama yaşlılarla ilgili bugün başlıyor” ifadelerini kullandı.

a4-036.jpg

a2-103.jpg

a1-124.jpg

 

a3-058.jpg

FOTOĞRAFLAR: BURÇİN AYBARS

Bu haber toplam 4651 defa okunmuştur
İlgili Haberler