1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Maraş'ın iki caddesi "geziye" açıldı
Maraş'ın iki caddesi "geziye" açıldı

Maraş'ın iki caddesi "geziye" açıldı

“Kapalı Maraş (Varosha) sahil yolunu halkın ziyaretine açma” kararı uygulamaya girdi. Yapılan ‘göstermelik’ açılışta vatandaş, kullanım için sadece bölgedeki kuytu bir koy olan bölgenin kuzey doğusundaki sahile ulaşabildi.

A+A-

“Kapalı Maraş (Varosha) sahil yolunu halkın ziyaretine açma” kararı uygulamaya girdi.

Yapılan ‘göstermelik’ açılışta vatandaş, kullanım için sadece bölgedeki kuytu bir koy olan bölgenin kuzey doğusundaki sahile ulaşabildi.

Maraş’a olan ziyaretlerin, sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında yapılabileceği ifade edildi,  ziyaretçilerin Mağusa Dr. Fazıl Küçük Stadyumu arkasından açılan yeni girişten geçerek, Demokrasi Caddesi ve bu bölgede bulunan Bilal Ağa Mescidi ile sahil kesimindeki Kennedy Caddesi ve doğusundaki alanı gezebildi.

Hem sivil halkın, hem de basın mensuplarının girişine saat 12:00 itibarıyla izin verildi.

Sabah saatlerinde temizlik çalışmaları ile başlayan bölgedeki hareketlilik, kontrol noktasının kurulması, giriş- çıkış tabelalarının takılmasıyla sürdü.

Basının büyük ilgisini yanı sıra, yüzlerce kişi de sabahın erken saatlerinden itibaren geçişe izin verilecek noktada toplandı.

Açılışa güney basını yanı sıra Türkiye basını da büyük katılım gösterdi.

Saat 12:00 itibarıyla görevli polisler içeride uyulması gereken kuralları hatırlattı, broşür dağıttı, geçişe izin verdi.

 

YSK’dan Maraş yasağı

Yüksek Seçim Kurulu ise sabah saatlerinde, seçim takvimi içinde Maraş’ın açılması nedeniyle tören yapılmasının, nutuk/demeç verilmesinin men edilmesine ilişkin kararını açıkladı.

Oy birliğiyle alınan kararın Polis Genel Müdürü’ne, Mağusa Belediye Başkanı’na ve Mağusa Polis Müdürü’ne tebliğ edildiği de duyuruldu.

Giriş saat 12.00 sıralarında başladı, kurallar açıklandı…

“Kapalı Maraş (Varosha) sahil yolunu halkın ziyaretine açma” kararı öğlen saatlerine uygulamaya girdi.

Sabahın ilk ışıklarıyla alan içerisinde yapılan temizlik ve düzenlemenin ardından bölgeye giriş saat 12.00 sıralarında başladı. Bölgeye ilk bir saat içinde 500 kişinin girdiği, saat 14.30 itibariyle de bu sayının 838  olduğu öğrenildi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, kapalı Maraş’ın bir kısmının, 09.00-17.00 saatleri arasında, halkın yaya ziyaretine açıldığını duyurdu ve uyulması gereken kuralları açıkladı.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, ziyaret süresince belirtilen kural ve ikazlara uyulmasının can güvenliği açısından önem taşıdığı ve bu düzenlemelerin bölgedeki alt yapı çalışmaları tamamlanana kadar geçerli olacağı vurgulandı.

Dayanıklılığını kaybetmiş binalar ve yerleri açıkça görülemeyen su kuyusu ve fosseptik çukurlara dikkat çekilen açıklamada, ziyaretçilerin can güvenlikleri için dikkatli olmaları istendi.

Asker nefes aldırmadı, görüntüler silindi…

Ziyarete katılanlar bölgenin kuzey doğusundaki koy sahile yürüdü. Uzun süren bekleyiş ardından ziyarete açılan sahil yoluna giriş için olan güzergah güvenlik şeritleriyle donatıldı. Çeşitli ara yollara güvenlik bariyerleri konularak sivil halkın geçişine izin verilmedi. Güzergâhlarda birçok noktada sivil polisler görev alırken, Askeri personeller özellikle Ordu Evi olarak kullanılan aktif alanların fotoğraflanmasına izin vermedi. YENİDÜZEN haber merkezinin görüntülerine de bu bölgenin ekranlara yansıtıldığı gerekçesiyle el konulmaya çalışıldı, çekilen bazı fotoğraflar sildirildi.

Normal şartlarda askeri kartı bulunan ve bölgeye giren halkın ulaştığı deniz sahilinin de değil kullanımına, fotoğraflanmasına dahi müsaade edilmedi.

Bazı alanlar hazırlıksızdı, bazıları haftalar öncesinden organize olmuş gibi…

Kapalı Maraş’ta ziyarete açılan bazı alanlarda askeri personellerin hazırlıksız olduğu dikkat çekerken, özellikle Demokrasi Caddesi gibi bazı noktaların ise haftalar öncesinden organize olmuş gibi hazırlıklı olduğu dikkat çekti.

Ordu Evi’nin bulunduğu caddede, basın ve sivil halkın içeriye girdiği sırada dahi güvenlik şeritleri çekilirken gözlemlendi. Buna karşın Demokrasi Caddesi’ndeki çevre temizliği ise yapılan hazırlıkların günler öncesinden organize edildiği izlenimini yarattı.

Yol güzergahına çekilen güvenlik şeritleri, binaların açık alanlarına çekilen perdeler, yapılan yol afsal çalışmaları ve çevre temizliği ile moloz atıklarının temizliği, yapılan hazırlıkların büyük bir organizeye ev sahipliği yaptığını sundu.

Maraş’ı gezme kuralları:

‘İşaretle belirtilen bölgeye kadar’

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kapalı Maraş’ın bir kısmının bugünden itibaren 09:00- 17:00 saatleri arasında halkın YAYA ziyaretine açıldığını duyurdu ve uyulması gereken kuralları açıkladı.

Buna göre;

- Ziyaret 09:00- 17:00 saatleri arasında yaya olarak yapılabilecek.

- Ziyaretçiler, Dr. Fazıl Küçük Stadyumu’nun bulunduğu bölgeden giriş yaparak, Demokrasi Caddesi ve bu caddede bulunan Bilal Ağa Mescidi ile sahil kesiminde Kennedy Caddesi ve doğusunda (deniz tarafını) işaretle belirtilen bölgeye kadar (askeri tesisler hariç olmak üzere) alanı gezebilecekler, denize girebileceklerdir.

- Ziyaretçilerin can güvenliği için yollar ve işaretlenmiş bölgeler dışına çıkmamaları, hiçbir binaya girmemeleri, yabani/ zehirli hayvanların bölgede bulunması gerekçesi ile çalı ve otluk bölgelerin içerisinden dolaşmamaları, bölgedeki işaret ve levhalarda belirtilen ikazlara uymaları kişisel güvenlikleri kapsamında önem arz etmektedir.

- Sadece ziyarete açık bölgelerden, dron kullanımı hariç fotoğraf alınmasına müsaade edilecektir. Ancak ziyarete açılan bölge içerisinden dışarıya herhangi bir nesne çıkarılmayacaktır.

- Maraş bölgesinde bol miktarda ve yerleri açıkça görülemeyen su kuyusu ile foseptik çukurları nedeniyle yollar dışına çıkılması tehlike arz etmektedir.

- Ayrıca bölgede dayanıklılığını kaybetmiş yapılardan düşebilecek parçalar kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokabileceklerdir.

- Olası bir tehlike durumunda Alo 155 Polis İmdat Hattı aranarak yardım talebinde bulunulabilir.

-Bu uygulamanın devamlılığı ve geliştirilmesi, saygıdeğer halkımızın kurallara uyduğu müddetçe değerlendirilecektir.”

Tatar alkışlarla Maraş’a girdi…

Maraş’ın sahil yolunun ziyarete açılacağı haberini Ankara’dan veren Başbakan Ersin Tatar, kabinedeki UBP’li vekiller ile bölgede açılan yeni giriş kapısından saat 16.00 itibariyle bölgeye gitti.

Tatar, alkışlarla bölgeye girdi.

Gün boyu bölgeye yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, Tatar’ın da bölgeye gelmesiyle devam etti.

Tatar, yanındaki kalabalık grupla bölgeyi gezdi.

--------------------------------------------------------------

GÜN İÇİNDE YAŞANAN GELİŞMELER:“Kapalı Maraş (Varosha) sahil yolunu halkın ziyaretine açma” kararı uygulamaya girdi. hem sivil halk, hem de basın mensuplarının girişine izin verildi.

Görevli polisler pandemi nedeniyle içeride uyulması gereken kuralları hatırlattı, broşür de dağıttı.

Yapılan düzenlemenin ardından  bölgeye giriş saat 12.00 sıralarında başladı. Saat 14.30 itibariyle 838  kişinin giriş yaptığı öğrenildi. Başkan Ersin Tatar da aralarında UBP milletvekillerinin bulunduğu kalabalık bir grupla saat 16.00'de açılan Kapalı Maraş sahil yolununa geldi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, kapalı Maraş’ın bir kısmının, bugünden itibaren, 09.00-17.00 saatleri arasında, halkın yaya ziyaretine açıldığını duyurdu ve uyulması gereken kuralları açıkladı.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, ziyaret süresince belirtilen kural ve ikazlara uyulmasının can güvenliği açısından önem taşıdığı ve bu düzenlemelerin bölgedeki alt yapı çalışmaları tamamlanana kadar geçerli olacağı vurgulandı.

Dayanıklılığını kaybetmiş binalar ve yerleri açıkça görülemeyen su kuyusu ve fosseptik çukurlara dikkat çekilen açıklamada, ziyaretçilerin can güvenlikleri için dikkatli olmaları istendi.

 

Maraş’ı gezme kuralları:

‘İşaretle belirtilen bölgeye kadar’

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kapalı Maraş’ın bir kısmının bugünden itibaren 09:00- 17:00 saatleri arasında halkın YAYA ziyaretine açıldığını duyurdu ve uyulması gereken kuralları açıkladı.

Buna göre;

-              Ziyaret 09:00- 17:00 saatleri arasında yaya olarak yapılabilecek.

-              Ziyaretçiler, Dr. Fazıl Küçük Stadyumu’nun bulunduğu bölgeden giriş yaparak, Demokrasi Caddesi ve bu caddede bulunan Bilal Ağa Mescidi ile sahil kesiminde Kennedy Caddesi ve doğusunda (deniz tarafını) işaretle belirtilen bölgeye kadar (askeri tesisler hariç olmak üzere) alanı gezebilecekler, denize girebileceklerdir.

-              Ziyaretçilerin can güvenliği için yollar ve işaretlenmiş bölgeler dışına çıkmamaları, hiçbir binaya girmemeleri, yabani/ zehirli hayvanların bölgede bulunması gerekçesi ile çalı ve otluk bölgelerin içerisinden dolaşmamaları, bölgedeki işaret ve levhalarda belirtilen ikazlara uymaları kişisel güvenlikleri kapsamında önem arz etmektedir.

-              Sadece ziyarete açık bölgelerden, dron kullanımı hariç fotoğraf alınmasına müsaade edilecektir. Ancak ziyarete açılan bölge içerisinden dışarıya herhangi bir nesne çıkarılmayacaktır.

-              Maraş bölgesinde bol miktarda ve yerleri açıkça görülemeyen su kuyusu ile foseptik çukurları nedeniyle yollar dışına çıkılması tehlike arz etmektedir.

-              Ayrıca bölgede dayanıklılığını kaybetmiş yapılardan düşebilecek parçalar kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokabileceklerdir.

-              Olası bir tehlike durumunda Alo 155 Polis İmdat Hattı aranarak yardım talebinde bulunulabilir.

-              Bu uygulamanın devamlılığı ve geliştirilmesi, saygıdeğer halkımızın kurallara uyduğu müddetçe değerlendirilecektir.

 

 

m1-145.jpg

Yabancılar da Maraş'ta gelişmeleri izliyor

m2-120.jpg

 

m3-072.jpg

İçerideki temizlik çalışmaları hala sürüyor...

m4-040.jpg

Kapıdan anons yapılarak, pandemi güvenlik kuralları hatırlatıldı. İçeride uyulması gereken kurallarla ilgili broşür dağıtılacağı ifade edildi.m5-011.jpg

m6-008.jpg

m7-004.jpg

m9-005.jpg

 

FOTOĞRAFLAR MERT ÖZDAĞ/FEHİME ALASYA/ÖDÜL AŞIK ÜLKER

Bu haber toplam 16166 defa okunmuştur
Etiketler :
Maraş Şov

Maraş Şov

“Kapalı Maraş (Varosha) sahil yolunu halkın ziyaretine açma” kararı uygulamaya girdi

İlgili Haberler