1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Zeytin üreticileri endişeli
Zeytin üreticileri endişeli

Zeytin üreticileri endişeli

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da “umduğumuzu bulamadık” diyen üreticiler, mahsulün yarı yarıya düştüğünü iddia etti.

A+A-

Beyza Taçkin

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da “umduğumuzu bulamadık” diyen üreticiler, mahsulün yarı yarıya düştüğünü iddia etti.
Zeytin ağaçlarının tomurcuklanma döneminde sıcakların bastırmasının yanı sıra yağışların da yetersiz kaldığını söyleyen üreticiler, gelecek yıldan da endişeli.
Zeytinin az olmasının “zeytinyağı üretimini de vurduğu” belirtildi.

Üreticiler verimden mutsuz

Üreticiler, zeytin ve zeytinyağı üretiminde yıldan yıla düşüş yaşandığını ifade ederek, bu yılki mahsulün az olduğunu, geçtiğimiz yıla göre üretimde daha da düşüş yaşandığını vurguladı.
Kuraklığın devam etmesi halinde önümüzdeki yıl hiç ürün alamayacakları endişesi taşıdıklarını dile getiren üreticiler, Türkiye’den gelecek suyun üretimi canlandırabileceğine inandıklarını belirtti.

“Ağaçlar bakım istiyor”

Zeytin ağaçlarının su ve bakım istediğini belirten üreticiler, mali sıkıntılar nedeniyle bazı üreticilerin gerekli bakımı yapamadığını ifade etti.
YENİDÜZEN’e konuşan üreticiler, bazı üreticilerin ise susuzluktan dolayı bahçelerden verim alamadıklarını kaydetti.
Üreticiler ayrıca gençlerin zeytin üretimi ve bakımına ilgisi olmamasından da şikayet etti.

-------

ZEYBİR Başkanı Çelik: ‘Çiçeklenme dönemindeki sıcaklık üretimi etkiledi’

Zeytin Üreticileri Birliği (ZEYBİR) Başkanı İrfan Çelik, bu yılki zeytin üretiminin geçtiğimiz yılın da altında olduğunu belirtti.
Yağışların azlığının yanı sıra ağaçların çiçeklenme döneminde görülen sıcak havanın da verim düşüklüğüne neden olduğunu ifade eden Çelik, bu yıl ülkemiz dışında İspanya ve İtalya’da verim düşüklüğü yaşandığını kaydetti.
YENİDÜZEN’e konuşan Çelik,  zeytin üreticilerine öneride bulunarak, şöyle konuştu:
“Değişen iklim şartları, ısınan hava, azalan yağmur miktarı ve selli gelen yağışlar nedeni ile toprağın organik yapısının korunabilmesi yüksek verimlilik sağlamak açısından çok önemlidir. Toprak organik yapısını koruyabilmek için toprağı selli yağışların neden olduğu erozyona karşı koruyabilmek için zeytin bahçelerini sürerek değil, otları biçerek sağlayabiliriz”
Zeytin ağaçlarının doğru zamanda budanması ile birlikte gübreleme ve ilaçlama yapılması gerektiğini de vurgulayan Çelik, bunların en önemli verimlilik faktörleri arasında yer aldığını ifade etti.
Çelik ayrıca Ocak ayından itibaren üreticilere bölgesel toplantılar yapacaklarını dile getirdi.

-------


Üreticiler ne dedi?

Hasan Bozat:
“Bu sene zeytin az. Yağmur yağmadığı için zeytin ağaçlarından yeterli verimi alamadık.  Zeytin az olduğu için fiyatlarda artış yaşandı. Zeytinin türüne göre fiyatlarda değişiyor.  Üç farklı fiyat var. Bu sene zeytinin kilosu 10 TL, 12 TL, 15 TL olarak satılıyor.  Bu yıla göre geçen sene daha iyiydi. Yer kuru, toprak kuru, böyle giderse seneye belki de hiç verim alamayacağız.”

Ömer Özdemrağ :
“Yer altı kaynaklarının zayıf olmasından dolayı yeterli yağmurun yağmamasıyla birlikte kuyulardaki su azaldı. Zeytinin olmamasının nedeni suyun olmaması, bu yılın kurak geçmesidir. Geçen yıla oranla zeytin veriminde  % 50 düşüş yaşandı.”

Cemal Sallı :
“Su ve yağmur olmadığı için zeytinden verim alamadık. Su kuyusu olanlar, ağaçlarına sulama yapabildikleri için daha çok verim elde ediyor. Ağaçların çiçek açtığı dönemde aşırı sıcaklar yaşandı, ağaçlar çiçek tutmadı. Sıcak hava nedeniyle çiçekler döküldü. Ağaçlara budama ve ilaçlama yapılmalı. Bunlar da pahalı işler olduğu için çoğu üretici yapamıyor. Türkiye’den su geliyor, onu bekliyoruz. Belki o zaman aldığımız verim düzelir diye düşünüyorum.”

Ahmet Aktaş :
“Ağaçlarda budama eksikliği var. Zeytin ağaçlarının köklerinde yabani dallar var, bu dallar ağacı kurutuyor. Bunların temizlenmesi gerekiyor. Yeni nesil bu işlerle uğraşmak istemiyor. Tomurcuk döneminde sıcaklar vurdu. Tomurcuklar kuruyunca ağaçlar zeytin tutmadı. Bunun üstüne yağmurda yağmayınca zeytin olmadı.”

Özgül Özdemirağ :
“Daha önce mahsulümüz çok güzel oluyordu. Çünkü su çoktu, güzel ürün alıyorduk. Zeytin ağacı su istiyor. Bu yıl zeytinlerimi bir kere bile sulayamadım. Yinede birkaç ağaç ürün verdi, onları topladık. Türkiye’den su gelince çoğalacak, güzel mahsul alacağız diye umuyorum.”

Burhan Bardak (Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası sahibi):

“Zeytin üretimi geçen seneye göre bu yıl daha düşük. Yağmurun olmamasından kaynaklanıyor. Ürün geçen sene zayıftı bu sene daha da zayıf. Bu sene yağmur olacak gibi, olursa seneye mahsul de daha çok olur.”

Bu haber toplam 3845 defa okunmuştur