1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Zeytin fiyatı da yağ fiyatı da arttı”
“Zeytin fiyatı da  yağ fiyatı da arttı”

“Zeytin fiyatı da yağ fiyatı da arttı”

Mesarya bölgesindeki zeytin üreticileri, bu yıl "rekoltede düşüş" yaşandığını söyledi, sebebini yağışın azlığına bağladı

A+A-

Bu yıl umduğumuzu bulamadık” diyen üreticiler, mahsulün yarı yarıya düştüğünü iddia etti.

Zeytin ve zeytinyağı üreticileri bu yıl ki verimin düşük olmasının zeytin ve zeytinyağı fiyatlarına da yansıdığını söyledi.

Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası Direktörü Burhan Bardak, geçen yıl zeytini kilo başına 19 TL’den alırken, bu yıl 28 TL’den aldıklarını, 5 litrelik zeytinyağını ise geçen yıl 100 TL’ye satarken, bu yıl 135 TL’ye sattıklarını aktardı.

 

Didem MENTEŞ

Ülkenin ‘siyah incisi’ zeytinde bu yıl beklenen olmadı. Zeytin üretiminde umduğunu bulmayan üreticiler, rekoltede düşüş yaşandığı noktasında birleşti.

Mesarya bölgesindeki zeytin üreticileri, yeterli yağmurun olmamasından dolayı yeterli verimin alınamadığına dikkat çekti.

YENİDÜZEN’e konuşan üreticilerden bir kısmı geçen yıl ‘tonlarca’ toplanan ürünlerin bu yıl kilogramlara düştüğünden yakındı.

Zeytinde rekoltenin düşük olması da zeytin ve zeytinyağı fiyatlarına da yansıdı.

 

Üreticiler endişeli

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde bu yıl “umduğumuzu bulamadık” diyen üreticiler, mahsulün yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

Yeterli yağışların olamaması halinde önümüzdeki yıl da verimin az olacağından endişe duyan üreticiler, Türkiye’den gelecek suyun üretimi canlandırabileceğine inandıklarını belirtti.

 

az.gif

 

Rekolte düştü, fiyatlar arttı

Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası Direktörü Burhan Bardak, zeytin veriminde geçen yıla oranla % 10’luk düşüş olduğunu, sezon sonuna kadar düşüşün devam edeceğini söyleyerek, bunun fabrika satış fiyatlarına da yansıdığını dile getirdi.

Geçen yıl zeytini kilo başına 19 TL’den alırken, bu yıl 28 TL’den almak zorunda kaldıklarını belirten Bardak, 5 litrelik zeytinyağını ise geçen yıl 100 TL’ye satarken, bu yıl 135 TL’ye sattıklarını aktardı.

 


 

Zeytin ve zeytinyağı üreticileri ne dedi?  Zeytin ve zeytinyağı üreticileri ne dedi?

 

 

Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası Direktörü Burhan Bardak:

“Bu sene sezon zayıf geçti. Zaten yağmurlar yamadı, verim de düşük. Geçen sene rekolte olmadı ağaçlar da yorgun. Bu sene bayağı zayıf… Geçen seneye göre % 10’luk bir düşüş var. Sezon sonuna kadar da rekoltenin zayıf olacağı bellidir. Üreticiler şimdiden bittiğini, ellerindeki ağaçların boş olduğunu söyler. Geçen sene 3-4 ton toplayan kişiler şimdi 100- 200 kilo ile gelir. Rekoltenin bayağı bir düşük olduğu şimdiden belli oldu. Tabi bu hemen fiyatlara yansıdı. Zeytin piyasada çok az olduğu için değere bindi. Geçen sene fiyat düşük gitti ama piyasada olmadığı için fiyat artırdılar. Tabi onun girdileri de yükseldi. Mazotu, elektriği, suyu gibi maliyetleri artınca otomatik olarak onlar da fiyatları artırdı. Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası olarak üreticiye kilosuna 28 TL nakit ödeme yaparız. Geçen sense ise 19 TL öderdik. Tabi sadece benim fabrikamdadır. Farkın olması nedeni ise kendime adıma söyleyecek olursam, 1 Ocak itibariyle elektriğe % 80 ila 90 üzerinde zam geldi. Buda benim en büyük giderlerimden biriydi. Ama tabi ben bunu üreticiye yansıtamam. Onun için belli bir artış yaptık. Zaten yapsak halktan tepki alırız. Kazancımız TL ama giderlerimiz Euro bazındadır. Zeytinyağının fabrika satışı ise bu sene 135 TL oldu. Geçen sene 5 litresini 100 TL’ye satardık, bu yıl 135 TL’ye satıyoruz.”

 

diger.gif

 

Süleyman Kutlu:

“bu yıl zeytin üretimi çok düşük gitti. Çünkü olmadı. Geçmiş senelere göre çok çok azdır. Bunun nedeni ise yağmurların erken zamanda olmaması. Bir de ilaçlama konusunda sıkıntı var, bazıları ilaçlar bazıları ilaçlamaz. Bazen yağmur dolu yapar ve zarar verir. Mesela benim geçmiş senelere göre ortalama 3.5 ton zeytin getirirdim, bu sene 1500 kökten 335 kilo oldu. Aşırı derecede düşüş var. Türkiye’den gelen su tarıma verilecekti ama verilmedi. Zeytine de verilmesi gerekir. Kendi imkanlarımızla kuyularımızdan çektiğimiz sularımızla yapmaya çalışıyoruz. Eğer su gelirse rekolte yükselecek çünkü ülkemiz kurak bir memleket. En azından zamanında sulanırsa daha fazla rekolte sağlarız”

 

Celal Çınarlı:

“Zeytin üretimi çok zayıf… Geçen sene de kurak vardı. Her şey ağacın bakımına bağlıdır. Ağaca güzel bakarsan, gerekli ilacını libazmasını kullanırsan olur. Verirsen alın vermezsen kalır. Ülkedeki suyun durumu belli… Bizi tek isteğimiz yağışların zamanında yağmasıdır. Benim rekolte çok azdır. Ben biraz hobi olarak yaparım, kendi çocuklarım gibi bakarım. Ben hesaplayacak olsam kendi günlüğümü on defa satın alırım.

 

Aziz Erbekir:

“Rekolte bu yıl düşük oldu. Çünkü yağmur yağmıyor. Hava geçen seneye göre bu sene daha serin oldu. Ağaçlar daha az kuruma yaptı. Eğer geçen senenin sıcağı olsaydı ağaçlar hep kuruyacaktı. Türkiye’den su geldi ancak dağıtımı olmadı, zeytinler de beklenen hasılatı vermedi. Şebeke su ile ne kadar sulayacaksınız? Biz zeytin ağaçlarını kestik tekrar aşıladık ama hep küçük oldular. Tabi ki verim yapılıyor ama ağaçlar küçük olduğu için verimiz az oluyor. geçen yıla göre rekolte hemen hemen aynıdır. Su geldikten sonra daha iyi verim almamız gerekecek. Ancak suyumuz denize dökülüyordu ve tarlalara vermediler. Güzelyurt’ta veriyorlar inşallah hali arazilere de verirler de daha iyi ürün alabiliriz.

 

Mustafa Özmatyatlı:

“Zeytinde rekolte bu sene az. Geçen seneki rekoltenin 4’te 1’i kadar rekolte elde ettim. Ben ağaçlarımı sulamayı, gübrelemeyi, ialçalamayı ve budamasını çok iyi yapmama rağmen birçok ağaç zeytin vermedi. Yeterli yağmur yağmamasının da etkisi olabilir ama ben susuz bırakmama rağmen verimli olmadı. Bu yıl istediğim verimi alamadım”

 

yeniduzen-satin-aliniz-952.jpg

Bu haber toplam 7207 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler