1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Zekai’nin Yeri
Zekai’nin Yeri

Zekai’nin Yeri

Zekai’nin Yeri

A+A-

 

Zekai ALTAN

Zekai bey. Uzun yıllar telefon dairesinde çalıştı. Emekli oldu. İş çıkışı ülkenin yetiştirdiği lezzet ustalarından biri olan meşhur Anibal’ın işlettiği lokantaya gidip çalışırdı. Akşamları. 1979 yılına kadar. Bu yıllarda şu an çalıştırdığı mekânı kiraladı. Bu mekân üç ayrı odadan ibaretti. Bir oda balıkçı diğer oda da postahane olarak kullanılırdı. Üçüncü de esnaf idi. Zekai bey küçük odayı kiraladı. Diğerleri de boş idi. Kendi kebapçı dükkanını açtı. Bu küçücük odada lezzetli kebaplar yapmaya başladı. Aradan bir süre geçti. Dönemin Belediye Başkanı Mustafa Akıncı bir heyet ile buraya gelir ve yemek yerler. Zekai Bey sıkıntısını anlatır ve burayı büyütmek için ara duvarları yıkmak için izin istese bile Belediye Başkanının yanıtı olumsuz olur. Hayır. Belediye Başkanı yemeğini yer ve ayrılır. Zekai Bey baktı gördü ki olacak gibi değil. Bir hafta sonu ara duvarları yıkar ve mekânını genişletir. Bugünkü halini alır. Aradan bir süre geçer ve Belediye Başkanı Zekai’nin Yerine yemeğe gelir. Etrafa bakınca ne görür. Mekân genişletildi. Hayretler içinde Zekai beye döner. “Naptın yahu ama. Ben sana yapma demedim mi.” diye sorar. Zekai Bey de sayın Akıncı’ya “Ben yap anladım ve yaptım” diye yanıt verir. Ve o gündür bugündür Zekai’nin Yeri böyle oldu. İyi de oldu çünkü bir Kıbrıslı lezzet ustası uzun yıllar Kıbrıs damak tadı şeftalisini ve diğer tadları bizlere ve birçok yerli ve yabancıya tattırdı. Bundan sonrası allah kerim. Zekai Bey gibiler de kapatırsa halimiz ne olacak. Bu isimler Kıbrıs’ın lezzet ustaları lezzet mekânlarının renkleri, markaları ve kültürü yürütenler. Bu mekânın yerine Adana kebap, lahmacun veya dürüm mutfağı gelirse değerlerimizin yitip gitmesine seyirci mi kalacağız. Zekai’nin Yeri bugün Kıbrıs lezzetlerini tattırmaya devam ediyor.

MEKÂN

Zekai’nin Yeri, Lefkoşa’da Gençlik Merkezi binasının hemen karşısında. Yol üzerinde. Mekânın dış alanı asma talvarlı. Geniş ve ferah bir ortam. Temiz. Masalar ve sandalyeler plastik. Masa örtüleri pötükare mavi renkte. Mutfak ise iç ve dış alan ortasında. Mutfağı rahat görebilirsiniz. Sevgili dostlarımızla Kıbrıs lezzetleri sunan bir mekân üzerinde mutabık kaldık. Cenk Diler, kardeşim Ali Savaş Altan, patronum Tuncer Bağışkan ve Avukat Muhabbet Mevsimler. Zekai’nin Yeri. Restauranta gittiğimizde işletme sahibi Zekai bey o tipik sempatik yaklaşımı ile bizi karşıladı. Önünde beyaz önlüğü ile ocak başında lezzetleri yaratıyordu. Restaurantta bizden başkaları da vardı. Burası hem aile hem de arkadaş grupları ile gidilebilecek tipik bir lezzet mekânı. Sakin, temiz ve sıcak bir mekan.

“KENDİ ŞEFTALİSİNİ KENDİ YAPAR”

Zekai’nin Yerinin en önemli özelliği kebaplarıdır. Özellikle de otantik lezzetlerimizden olan Şeftali Kebabı. Mönü listesi asılı. Çok zengin bir mönü değil. Ancak az ve öz ve nitelikli. Tamamen Kıbrıs damak tadı özelliği taşımaktadır. Burada Kıbrıs damak tadını alabilirsiniz. Tüm lezzetlerin yaratıcısı da Zekai bey. Biz de bu tatları almak için buraya gittik. Siparişlerimiz şeftali, et şiş ve köfte ızgara ve yanında da yoğurt, turşu, karışık salata, maydanozlu-soğanlı ve sumaklı garnitür. Ayrıca kömürde ızgara edilmiş uzun yeşil biber. Tümü de ayrı tabaklarda servis edildi. Damak tadı bir lezzet. Burada en çok hoşuma giden gürültüsüz ve sakin bir ortamda yalnızca yemek almaktır. Ağız tadında bir yemek aldık derler ya. İşte burası da aynı şekilde. Zekai beyin diğer bir özelliği de şeftalisinin tüm malzemelerini kendinin alması ve özenle hazırlamasıdır. Tabii yalnızca şeftali kebabını değil, diğer mönüleri de kendisi hazırlar ve lezzetlerini kontrol ederek servis eder. Zekai’nin Yeri, sürekli hareketli bir mekân. Servisi kadar lezzetleri ve fiyatları da makul. Burada hem masa servisi hem de paket servis yapılmaktadır. Zekai’nin Yerindeki Kıbrıs damak tadlarını tatmanızı tavsiye ederim. Yemekten sonra da kahvemizi Zekai bey ile birlikte aldık. Biraz sohbet ettik. Hatta avukat Muhabbet beyin de doğum günüymüş. Ertesi gün öğrendim. Yemek buluşması da iyi geldi. Muhabbet beye de nice sağlıklı bir yaşam ve nice yaşlar dilerim.

TEL: 227 6162
ADRES: ŞHT. YÜKSEL AHMET DERELİ SOK.6 A ESKİ MÜCAHİTLER DERNEĞİ KARŞISI KIZILAY-LEFKOŞA
KAPASİTE:
İÇ ALAN: 50
DIŞ ALAN: 60
SERVİS SAATLERİ: 11.00-15.00
                                  17.00- 24.00
KAPALI GÜNLER: PAZAR

Bu haber toplam 13805 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 280. Sayısı

Adres Kıbrıs 280. Sayısı