1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YURTTAŞIN 2019 DİLEĞİ: "Ekonomi, ulaşım, alt yapı büyük sorun"
YURTTAŞIN 2019 DİLEĞİ: "Ekonomi, ulaşım, alt yapı büyük sorun"

YURTTAŞIN 2019 DİLEĞİ: "Ekonomi, ulaşım, alt yapı büyük sorun"

YENİDÜZEN, yurttaşa 2018 yılının nasıl geçtiğini ve 2019 için beklentiyi sordu

A+A-

 

- Şöhret Sertbay “İnsanların açlık sınırında yaşamamaları lazım ve bu konuda acilen çözüm üretilmesi gerekiyor”


- Mertcan Mavi “Altyapıyı düzeltilmeli ve asgari ücreti yükseltilmeli”


- Aybuke Özmen “Önce ekonominin, sonra ise altyapı ve ulaşımın gelişmesi gerektiğine inanıyorum”


- Beyza Bardakçı “Dövizin yükselmesi öğrencileri çok olumsuz etkiledi”


- İsmail Çelik “Yollarımız, dere yatakları planlı ve programlı olsun”


- Lungisili Ginindza: “Yönetimlerin hem ulaşım, hem de yol problemini çözmesini istiyorum. Burada bırakın metroyu, otobüs bile yok.

 

yurttas_1-001.jpgyurttas_2-001.jpg

 

Dila ŞİMŞEK


Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayanlar yeni yılda alım gücünün artmasını, ekonominin güçlenmesini, altyapı sorunlarına çözüm üretilmesini istiyor. YENİDÜZEN, üniversite öğrencileri ve yurttaşlara bu kez yeni yıldan beklentilerini sordu, özellikle ekonomiye yönelik temenniler dikkat çekti. Altyapıya yatırım yapılması yönünde düşüncelerini anlatan yurttaşlar, ulaşımdaki sıkıntıların giderilmesini istedi. Özellikle üniversite öğrencileri toplu ulaşım sorunlarını dile getirdi.
 

 

Şöhret Sertbay: “Ekonomik krize çözüm şart”


“2018 o kadar çok hızlı geçti ki ne olduğunu anlamadım. Hayatımda birçok şey değişti. Üniversiteden mezun oldum, yeni bir işe başladım, sevdiğim insanla nişanlandım. Bunlar hayatımın dönüm noktasıydı diyebilirim. Umarım yeni yılda daha fazla tatil şansım olur. Elbette herkes için sağlık istiyorum. Bir de ülkedeki ekonomik sıkıntılara çözüm üretilmesi en önemli temennimdir. İnsanların açlık sınırında yaşamamaları lazım.”


Mertcan Mavi: “Altyapı geliştirilmeli”

 

“2018 çok yoğun ve hızlı geçti. Geride bıraktığımız aylarda ülkemizde üzücü ve yaşanmasını istemediğimiz olaylar yaşandı. Umarım yeni yılda bu gibi sorunlar ile karşılaşmayız. 2019’dan beklentim bir an önce mezun olmam. Devletimiz ise altyapıyı düzeltmeli ve asgari ücreti yükseltmeli.”

 

Aybuke Özmen: “Önce ekonomi”


“Bu yıl benim için büyük başarılarla dolu büyük tecrübeler ve yeniliklerle dolu geçti. Hayatımda kimi olumsuzluklar yaşansa dahi, kötülüklerden de iyiliklerin doğabileceğini anladım. Ülkemizde önce ekonominin, sonra altyapı ve ulaşımın gelişmesi gerektiğine inanıyorum.”



Ferdaousse Afti: “Çok daha açık fikirli insanlar…”
“2018 benim için değişimin, öğrenmenin ve keşfetmenin yılı oldu. Bana ilham veren insanlarla tanıştım. Umarım 2019 çok güzel geçer ve mezun olurum. Kıbrıs’a gelince, bu güzel ülkenin daha açık fikirli insanlara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Umarım ırkçı yaklaşımlar son bulur. Ülkedeki yabancı nüfuslu insanların arttığı için, devletin bunu dikkate alarak kararlar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, yabancılar için de iş imkânlarının artması gerekiyor.”

Tolga Bıyıklı: “Ulaşım olanakları sağlanmalı”

“Devletin altyapıya yatırım yapması gerekiyor. Okul otobüsü dışında şehir içinde bir yerden bir yere gitmek çok zor. Okul otobüsünde ise saat 20:00’den sonra ulaşım olmadığı için mahsur kalıyoruz.”



Beyza Bardakçı: “Döviz hepimizi yakıyor”


“Eğitim hayatım da, özel hayatım da çok iyi geçti. 2019’dan beklentim ise sağlıklı bir yıl geçirmek. Maalesef ülkemizde ekonomi çok kötüye gitti. Bunun değişmesini dilerim. Kıbrıs’ın kuzeyi öğrencilerin çok yoğunlukta bulunduğu bir yer. Dövizin yükselmesi öğrencileri çok olumsuz etkiledi. Bu yüzden bizler için yaşam daha zordu. Bunun düzelmesini talep ediyorum.”


Melisa Santürk: “Değişim şart”

“Benim için 2018 pek iç açıcı değildi. Karışık bir dönemden geçtim. 2019’da daha huzurlu bir sene geçirmeyi umuyorum. Siyasetle ilgili pek bir bilgim yok. Ancak haberleri takip ediyorum ve okuduklarım her şeyin yolunda olmadığını gösteriyor. Ülkede değişimin şart olduğunu düşünüyorum.”


Aleyna Özbek: “Üniversite hedefim var”

“2018 benim için soru çözmekle geçti. 2019’dan beklentim ise istediğim üniversiteyi kazanabilmek. Hükümetin ekonomiyi düzeltecek bir politika geliştirmesi gerekiyor. Ayrıca altyapının da yapılandırılması ve yeniden planlanması gerek.”



Mustafa Şirin: “Üniversite ülkesinde toplu ulaşım yetersiz”


“2018 yılı benim için güzeldi fakat çok yorucu ve yoğun bir yıldı. 2019 için beklentilerim ise çok daha yüksek. Umarım aklıma koyduklarımı başarabilirim. Hükümetin ise yeni yollar yapması, toplu ulaşım sorununa çözüm üretmesi gerekiyor. Üniversite ülkesinde toplum ulaşım bu kadar yetersiz olmaz.”

 

Lungisili Ginindza: “Hem ulaşım, hem de yol problemine çözüm şart.”


“2018’de Kıbrıs’a ilk geldiğimde burayı pek sevmemiştim fakat burada yaşayıp, kültürü ve insanları tanıdıkça çok memnun kaldım. 2018’im iyi geçti ama planladığım her şeyi yapamadım. 2019’da bunları gerçekleştirmeyi umuyorum. Gelecek yıl için, yönetimlerin hem ulaşım, hem de yol problemini çözmesini istiyorum. Burada bırakın metroyu, otobüs bile yok. Diğer bir dileğim ise insanların daha çok İngilizce öğrenmesi, çünkü bazı öğretmenlerim bilmiyor ve sorun yaşıyoruz. Umarım 2019 yılında Kıbrıs çok daha gelişir.”



Cihan Kaya: “Alım gücü yükseltilmeli”

“2018’in son ayları maalesef kötü geçti. Bunun sebebi ise, Ağustos ayında krizin patlak vermesi. Bu nedenle son aylarda çok mutlu ve memnun olamadım. 2019 için ne yazık ki çok umutlu değilim. Ekonomik krizin hızla iyiye gideceğini düşünmüyorum. Maddi durumumuzun düzelmedikçe mutlu olabileceğimize de inanmıyorum. Devletin ekonominin düzelmesi için ciddi bir çalışma yapması gerekiyor.”


İsmail Çelik: “Yollarımız, dere yatakları planlı ve programlı olsun”

“2018 yılı benim için çok iyiydi. Ben mutlu ve umutlu bir insanım. Yeni yılda yönetimin düzeltmesi gereken ilk şey ise kesinlikle altyapıdır. Yollarımız, dere yatakları planlı ve programlı olsun. Kazalar olmasın.”

 

Hüseyin Dikbaş: “Ekonominin düzelmesi ile insanlar mutlu olabilir”

“Ekonominin kötüye gitmesi, 2018’i kötü geçirmeme neden oldu. Özellikle son altı aydır mutlu olamadık. Ne yazık ki 2019’da da düzeleceğini sanmıyorum, en azından Kıbrıs’ta… Ekonominin düzelmesi ile insanlar mutlu olabilir. Hükümetin ilk hedefi ekonomiyi geliştirmek ve alım gücünü yükseltmek olmalıdır.”

 

Çilem Ebru: “Bana göre tüm bu sistem yanlış”

“2018 yılı benim için çok iyi geçmedi çünkü arkadaşlarım yaşamını yitirdi. 2019 için ise kararsızım, iyi geçmesini umuyorum. Ülkedeki tüm düzenin tamamen düzelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bana göre tüm bu sistem yanlış.”



İbrahim Miharbi: “Önce ekonomi”

“Bu yıl iyi geçti fakat ben daha da iyi geçmesini isterdim. Ekonomik sıkıntılarımız var… Ben savaş gazisiyim, iki bacağımı da kaybettim ve maddi olarak yeterli desteklendiğimi düşünmüyorum. Vergilerin artması, plastik poşetin bile parayla satılmasını kabul edemiyorum. Mesela geçenlerde bir milletvekili açıklama yapmış 14 bin TL maaş az diye, bin beş yüz TL, 2 bin TL alan ne yapsın? 2019 için tabii ki her şey düzelsin isterim, tabii ki umutluyum. Ancak devletin ekonomi sorununu çözmek için çabalaması şarttır.”

 

Bu haber toplam 2116 defa okunmuştur