1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yurttaş tepkili, yetkililer uyardı: zarar büyüyecek
Yurttaş tepkili, yetkililer uyardı: zarar büyüyecek

Yurttaş tepkili, yetkililer uyardı: zarar büyüyecek

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri YENİDÜZEN’e konuştu, yakıt bedelinin (fuel oil) tonunun 650 TL’den, 950 TL’ye çıktığını açıkladı, tarife düzenlemesinin uluslar arası yakıt borsasına göre otomatiğe bağlanmasını istedi

A+A-

• Yurttaş ‘elektrikte fiyat artışı’ gündemine tepkili . Kıb-Tek yetkilileri ise ‘yakıt borsası’na uygun hareket edilmemesi halinde zararın çok daha büyük olacağını söylüyor

• KIB-TEK’in hesaplamalarına göre Ocak 2015: 1 kWsaat enerji maliyeti 45 kuruş – Bu maliyet içindeki yakıt payı 19 kuruş.

• Nisan 2015 itibarıyla yakıt maliyeti: 24.9 kuruş ( Fark 5.9 kuruş)

• “Tüzüğe göre 3 ayda bir yapılması gereken düzenleme dönemin Bakanlar Kurulu’nda onaylanmadı, bu noktaya gelindi.”

• 50 MİLYON TL ZARAR… Dövizdeki kur farkı ve yakıttaki fiyat değişimi nedeniyle şubat ayından bugüne KIB-TEK’in zararı: 50 milyon TL


Kıb-Tek yetkililerine göre elektrik üretimindeki yakıt fiyatları:

Meltem SONAY

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) yetkilileri YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, tarifelerin Akdeniz Yakıt Borsası’na bağlı olarak otomatik bir düzenlemeye kavuşmaması halinde, kurumunun zararının büyüyeceğini ve gün sonunda bunun topluma yansıyacağını söyledi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde kamuoyu ve yurttaşlar, elektrikte fiyat artışına karşı tepkilerini ortaya koyarken, Kıb-Tek yetkilileri ise gerçekler üzerinden hareket edilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

KIB-TEK, Bakanlar Kurulu’ndan, en son 30 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren Elektrik İnkişaf Nizamnamesi uyarınca düzenlenen ücretlerin yeniden belirlenmesini talep etti. Tariflerde en son Ocak 2015’te değişikliğe gidilmesi, aradan geçen zamanda da ‘yakıt ücreti ve kur’ farkı nedeniyle ‘zarara’ girildiğini hesaplayan KIB-TEK, ‘tarifelerde yeniden düzenleme talebi’ni Bakanlar Kurulu’na iletti.

‘Yakıt ve maliyet’

‘Elektrikte zam’ tartışmaları üzerine KIB-TEK, ‘Yakıt ve maliyet’ durumunu ortaya koydu.
KIB-TEK’in hesaplamalarına göre, Ocak ayında tonu 650 TL olan yakıt bedeli, Nisan sonunda 950 TL’ye çıktı.

En son Ocak’ta belirlenen yakıt bedeli 19 kuruş/ kilowatsaat’ti…

KIB-TEK’den alınan bilgiye göre, en son Ocak 2015’te Elektrik İnkişaf Nizamnamesi’ne göre belirlenen ve Bakanlar Kurulu onayıyla yürürlüğe giren tarifelerde, ortalama 45 kuruş olarak belirlenen 1 kilowatsaat enerji maliyeti içerisindeki yakıt bedeli, 19 kuruş/kilowatsaat’ti.

Nisan sonunda 5.9 kuruş artışla 19 kuruştan, 24.9 kuruşa çıktı, tarifelere yansıtılmadı…

Nizamnameye göre, her 3 ayda bir gözden geçirilmesi gereken yakıt bedeli, Nisan ayı sonunda 5.9 kuruşluk bir artışla 19 kuruştan, 24.9 kuruşa çıktığı da belirtildi.
Kurumun o dönemde gerekli kararı üreterek tarife değişikliği için konuyu Bakanlar Kurulu’na iletmesine karşın, Bakanlar Kurulu kururun talebini karara bağlamamış, tarifelerde değişikliğe gidilmemişti.

Ocak ayında yakıt bedeli: Tonu 650 TL

30 Ocak %3.5 kükürt içeren 6 numara Fuel Oil’in Akdeniz Yakıt Borsası’ndaki fiyatı, Ocak ayı ortalaması 239.45 Dolar iken, tedarikçi şirketin 44 Dolarlık navlun ücreti ile toplam 283.45 dolar/ton’du. Dolar kurunun da 2.30 seviyelerinde olması, Ocak ayında yakıt bedelinin tarifeye 19 kuruş olarak yansımasına neden olmuştu.
Ocak ayında yakıt bedelinin tonu yaklaşık 652 TL’ydi.

283.45 Dolar’dan, 356.64 Dolar’a…

KIB-TEK’den alınan bilgiye göre, Nisan ayında ise yakıt 312.34 Dolar, 44 Dolar navlun ücreti ile toplamda, 356.64 Dolar’dan alındı.

Kurun ise 2.67 seviyesinde seyrettiği Nisan ayında,  yakıt bedeli, Nisan ayı sonunda 5.9 kuruşluk bir artışla 19 kuruştan, 24.92 kuruşa çıkmıştı.

O tarihlerde pompa istasyonlarında satılan yakıtın fiyatının toplamda 3 kez arttığı, bir kez düştüğü belirtilirken, Bakanlar Kurulu’nca artış onaylanmadığı için maliyetler artmasına karşın fiyatlara yansıtılmamıştı.

-------------------------------------

50 milyon TL zarar!

Aylar içinde kur ve yakıt fiyatındaki değişikliklere bağlı olarak, Ocak ayında tonu yaklaşık 650 TL’ye gelen yakıtın, Nisan ayı sonunda tonunun 950 TL civarına geldiği belirtilirken, kurumun Şubat ayından bu yana bundan kaynaklı 50 milyon TL zarara girdiği de belirtildi.

Elektriği de kur ‘yaktı’!

Haziran ayında yakıt fiyatının 324.18 Dolar artı 44 Dolar navlun ücreti ve kur 2,7 iken, Temmuz ayındaki yakıt fiyatının 281.29 artı 44 Dolar navlun ücretine düşmesine karşın, Dolar kurunun 2.78 seviyesine yükselmesiyle, yakıtın tonunun 900 TL civarına geldiğine işaret edildi.

------------------------------------------------------


Sabit ücret ve yeniden akım bağlama ücretlerinde İNDİRİM HEDEFİ…

KIB-TEK, tarifelerde değişiklik durumunda, başka kalemlerde indirim hedefliyor.

Faturalarını mesaj yoluyla alacak olanlar için sabit ücretin 16.5 TL’den 9 TL’ye indirilmesinin yanı sıra, hedefler arasında, borcundan veya başka bir nedenden dolayı elektriği kesilenlerden, yeniden akım bağlama için alınan 90 TL civarındaki ücretin de 20 TL’ye düşürülmesi olduğu da öğrenildi.

İlk aşamada 20 TL’ye düşürülecek bu ücretin, tamamen bütünüyle elektronik sisteme birlikte tamamen kaldırılmasının hedeflendiği de öğrenildi.

KIB-TEK’in hedeflediği bu indirimler Bakanlar Kurulu’nun onayına tabi…

----------------------------------------------------------------------

Güney’de kullanım artıkça kilowatt saat ücreti de, maktu ücret de artıyor…

Adanın Güneyi’nde ‘yakıt fiyatlarına göre düzenleme’ her iki ayda bir yapılıyor.

Güney’de elektriğin ‘kilowattsaati ve maktu ücreti’ kullanım miktarına göre değişirken, kullanım miktarı artıkça, hem kilowatsaat ücreti, hem de maktu ücret artıyor.

Güney’de konut tarifesi…

Adanın Güneyi’nde konutlar için 0-120 kilowatsaat kullanımda 1 kilowatsaat yakıt ücreti ile birlikte 14.455 Euro/cent, 121- 320 kilowaatsaat kullanımda15.275 euro/cent, 321- 500 kilowatsaat kullanımda 15.725 euro/cent,  501- 1000 kilowaatsaat kullanımda 16.155 euro/cent, 1000 ve üzeri kullanımda ise 16.325 euro/cent.

Güney’de yakıt fiyatlarına göre düzenleme 2 ayda bir yapılıyor…

Güney’de yakıt fiyatlarına göre düzenleme ‘her iki ayda bir’ yapılırken, başlangıç olarak belirlenen yakıt fiyatı dahil sabit bedel 300 Euro.

300 Euro’luk başlangıç yakıt bedelindeki değişimler, belirli bir formülle maliyete yansıtılıyor.

Formül, her 5 cent’lik farkın  0,000125’le çarpılıp, çıkan sonucun sabit bedele eklenmesi şeklinde uygulanıyor.

Bu haber toplam 2143 defa okunmuştur