1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yunanistan için geri sayım
Yunanistan için geri sayım

Yunanistan için geri sayım

Avrupalı kreditörlerin talepleri ve ülkesine verdiği seçim vaatleri arasında kalan Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras için mevcut yardım programının uzatılması konusunda zaman daralırken, ülkenin Eurodan ayrılma ihtimali de güçleniyor.

A+A-

 

Eurogrup, yeni Yunan hükümetiyle sürdürülen müzakerelerde uzlaşma sağlanamaması üzerine geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada,Yunanistan ile yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için, Atina’nın mevcut kalkınma programının uzatılması talebinde bulunması gerektiğini belirterek, bunun için Yunanistan'a 5 gün süre tanımıştı. Avrupalı kreditörlerin Yunanistan'a uyguladığı mevcut yardım programı Şubat ayı sonunda bitiyor.

Bunun üzerine Yunanistan’ın, Avrupalı ortaklarıyla borç konusunda yeni bir anlaşma sağlanmasına yönelik müzakerelerle ilgili zaman kazanmak için, bazı koşullar temelinde (conditionality) mevcut kalkınma programının 6 ay uzatılması talebinde bulunmayı kabul ettiği iddia edildi.  

Yunanistan ile Eurogrup arasındaki görüşmeler finans piyasalarının en çok odaklandığı konulardan oldu. Söz konusu gelişmeler paralelinde, Yunanistan’ın Avrupa ile anlaşma konusunda zamanının dolduğu ve anlaşma olmaması durumunda ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimalinin güçlendiği kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması, mali ve ekonomik reform programına ilişkin koşulların yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savunan Tsipras için Avrupalı kreditörlerin taleplerinin karşılanması konusunda zaman gittikçe azalıyor. Bu durum yeni hükümeti baskı altına alırken, Avrupa ile Yunanistan'ın anlaşamaması durumunda ülkenin Euro Bölgesi'nden ayrılma ihtimali de kuvvetlendi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu'nun bugün Frankfurt'ta gerçekleştirilen para dışı politika toplantısında, Yunanistan bankalarına acil finansman desteğini görüşeceği iddia edildi.

"Yunanistan için cuma son gün olabilir"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan HSH Nordbank Euro Bölgesi ve Gelişen Piyasalar Başekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia, hafta boyunca ve geçtiğimiz gün gerçekleştirilen sonuçsuz müzakerelerden sonra durumun oldukça dramatik hale dönüştüğünü söyledi.

Yeni Yunanistan hükümetinin durumun ciddiyetini anlamadığını öne süren Rubia, "Yunanistan'ın "Aşil topuğu" gün geçtikçe daha fazla paranın geri çekildiği bankacılık sektörüdür. Ocak ayına ilişkin resmi veri olmasa da ECB'nin Acil Likidite Yardımı'nı (ELA) 5 milyar Euro artırması durumun kötüye gittiğinin bir göstergesi" dedi.

Yunanistan için anlaşma konusunda zamanın gerçekten tükendiğini vurgulayan Rubia, "Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın toplandığı gün de olan cuma günü, Yunanistan'ın mevcut yardım programı uzatma talebi için son gün olabilir. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılma ihtimali son günlerde arttı" dedi.

Yunanistan için olası senaryolara değinen Rubia, "Durum şöyle gelişebilir; Yunanistan mevcut programın uzatılmasına ilişkin anlaşmaya varamayabilir.  Bunun ardından ECB, ELA kredilerini durdurduğunu açıklayabilir. Bu da daha yüksek mevduat çıkışlarına ve sermaye kaçışlarına yol açacak. Bu çıkışı durdurmanın tek yolu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde olduğu gibi mevduat çekilmesi ve sermaye transferlerine ilişkin kısıtlamaların uygulanması olacaktır. O zaman bir anlaşma için şans olabilir" diye konuştu.

Rubia, Almanya'nın Yunanistan konusunda tutumunu da değerlendirdi. "Daha önce kemer sıkma programları konusunda çok mutlu olmayan Portekiz ve İspanya'nın bile Yunanistan konusunda Almanya ile aynı görüşte olduğunu düşünüyorum" diyen Rubia, Yunanistan’ın Eurodan ayrılması durumunda bunun Yunanistan ve diğer ülkelerdeki Syriza ile benzer politikalar için kaos anlamına gelebileceğini sözlerine ekledi.

(AA)

Bu haber toplam 1295 defa okunmuştur