1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yunanistan- Güney Kıbrıs arasında "diplomatik sorun"
Yunanistan- Güney Kıbrıs arasında diplomatik sorun

Yunanistan- Güney Kıbrıs arasında "diplomatik sorun"

AB Bakanlığının sunduğu iddia edilen belge Yunanistan İle Güney Kıbrıs arasında tartışmaya neden oldu

A+A-

Türkiye'nin, AB-Türkiye Bağlantı Konseyi'ne sunduğu iddia edilen bir belge Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında diplomatik soruna neden oldu.

Güney Kıbrıslı Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus'un, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Bağlantı Konseyi'ne sunduğu iddia edilen bir belgede, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin "klinik açıdan öldüğü" ve "merhum" olduğu şeklinde ifadelerin yer aldığını ileri sürerek Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'u Kıbrıs konusunda kabul edilemez şekilde atıl kalmakla suçladı ve nedenini sordu.

Theoharus'un iddialarına sert tepki gösteren Venizelos da Kıbrıslı Rum milletvekilinin bu tavrının Yunan devletine büyük bir hakaret olduğunu bildirerek Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığından konuya sözlü olarak açıklık getirmesini istedi.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı sırasında Kıbrıs konusunu "son derece tatmin edici" şekilde ele aldığı kaydedilerek 28 üye ülkenin Türkiye'yi ilgilendiren Kıbrıs konusuyla ilgili meseleleri kapsayan açıklamasını örnek gösterdi. Venizelos bunun üzerine yaptığı yazılı açıklamada, "Milli hassasiyetlerden siyasi ya da medya açısından getiri sağlamaya çalışan her zaman aynı sözde vatansever çevrelerin Yunanistan ile Kıbrıs arasında hiçbir farklılık bulunmadığını anlamazdan gelmeleri üzücüdür" ifadesini kullandı.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlıklarının, bir Avrupa milletvekilinin sorumsuzca gerçeği saptırmaya çalışması nedeniyle gerçeği ve düzeni ortaya koymak zorunda kaldıklarını ifade eden Venizelos, Atina ile Lefkoşa'nın her zaman yakın bir işbirliği ve uyum içerisinde bulunduğunu kaydetti.

"VENİZELOS BENİ SUSTURAMAZ"

Diğer yandan, Theoharus ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığının bu konudaki açıklamasını anlayışla karşıladığını ancak sorularına hala cevap alamadığını belirtti. Theoharus, sosyal iletişim ağı Facebook hesabından yayımladığı bir mesajında da Venizelos'un kendisinin "kellesini" istediğine dair duyumlar aldığını ifade ederek "1967 cuntası faşistlerinin kendisini susturamadığını, Yunan Dışişleri Bakanın da susturamayacağını" yazdı.

(AA)

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur