1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YÜKSEKÖĞRENİMDE YÜZLER GÜLÜYOR
YÜKSEKÖĞRENİMDE YÜZLER GÜLÜYOR

YÜKSEKÖĞRENİMDE YÜZLER GÜLÜYOR

YENİDÜZEN’e konuşan 4 üniversitenin yetkilileri durumdan memnun… Yeni eğitim yılına GAÜ 3 bin, LAÜ 2 bin, UKÜ 2 bin 500, YDÜ 6 bin yeni öğrenci ile giriyor.

A+A-

ÖSYM 2014–2015 öğretim yılı sonuçlarına göre Türkiye’den ülkeye gelecek olan öğrenci sayısında artış yaşanması üniversitelerin beklentilerini karşıladı, yüzleri güldürdü. YENİDÜZEN’e konuşan 4 üniversitenin yetkilileri durumdan memnun… Yeni eğitim yılına GAÜ 3 bin, LAÜ 2 bin, UKÜ 2 bin 500, YDÜ 6 bin yeni öğrenci ile giriyor. 


• GAÜ: ARTIŞ % 20… GAÜ CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, net bir rakam olmamakla birlikte bu yıl 2 bin 700 öğrenci kaydı yapıldığını ve kayıtların halen devam ettiğini belirterek, üniversitenin 30’uncu yılında ‘3 bin yeni öğrenci’ hedefiyle % 20’lik bir öğrenci artışı yaşadıklarını söyledi.

• YDÜ: SAYIDA % 35 ARTIŞ… YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Murat Tüzünkan, bu yıl öğrenci sayısında % 35 civarında bir artış yaşadıklarını belirterek, bunun “memnuniyet verici” olduğunu söyledi.

• UKÜ: 2500 KAYIT… UKÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Seçim, kayıtların halen devam ettiğini belirterek, düne kadar 2 bin 500 kişinin kayıt yaptırdığımı belirtti.

• LAÜ: 2019 KAYIT… Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Akın Cellatoğlu, bu yıl üniversiteye ek kontenjanlarla birlikte 2 bin 19 öğrencinin kayıt yaptırdığını ve bu rakamın master ve DGS ek kontenjanlarla artacağını belirtti

Didem MENTEŞ

Yüksek öğrenimde bu yıl yaşanan öğrenci artışı üniversitelerin yüzünü güldürdü. Üniversiteler yeni eğitim yılında, “daha fazla öğrenciye” eğitim vermeye hazırlanıyor. ÖSYM 2014–2015 öğretim yılı sonuçlarının açıklanmasının ardından, 9 bin 203 öğrencinin, Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerde kayıt yaptırması eğitimdeki umutları yükseltti. Ülke ekonomisi adına en önemli gelir kaynaklarından birisi olarak kabul edilen üniversiteler, son iki yıldır öğrenci sayısında artış yaşanmasından dolayı oldukça memnun. Bu yıl beklentilerin üzerinde öğrenci kabul eden üniversiteler, bunu ‘iyi tanıtım, kaliteli ve güvenilir’ eğitime dayandırıyor.

İyi tanıtım ve kaliteli eğitim

Yeni eğitim yılı hazırlıkları çerçevesinde; GAÜ 3 bine yakın, LAÜ 2 bin 19, UKÜ 2 bin 500 ve YDÜ ise 6 bin yeni öğrenciyi bünyesine katarak eğitime hazırlanıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yılda dört okula da en fazla öğrenci, Türkiye’den geliyor.  İkinci olarak ise üçüncü dünya ülkelerinden gelen öğrenciler yoğunluk sağlarken, ortalama yüzde yirmilik bir paydayı ise Kıbrıslı öğrenciler dolduruyor.

Yeni eğitim yılında beklenen öğrenci sayısı üzerine dört üniversitesinin yetkilileri YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulundu.

Üniversite yetkilileri bu yılki öğrenci sayısından oldukça memnun olduğunu ifade ederken, kaliteli eğitim vermek adına çok çalışıldığı dile getirildi.

Yetkililer, Türkiye’deki üniversite sayısının arttığını da dile getirerek, bazı üniversitelerin Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerle ilgili ‘karalama kampanyası’ yürüttüğünü de belirtti.


-----------------------------------------------

 

GAÜ CEO’su Asım Vehbi: “Öğrenci kaydımız 2 bin 700’e ulaştı”

GAÜ CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, net bir rakam olmamakla birlikte bu yıl 2 bin 700 öğrenci kaydı yapıldığını ve kayıtların halen devam ettiğini belirterek, üniversitenin 30’uncu yılında ‘3 bin yeni öğrenci’ hedefiyle % 20’lik bir öğrenci artışı yaşadıklarını söyledi. Hedeflerinin biraz altında ya da biraz üstünde bir rakam elde edeceklerini aktaran Vehbi, bu yıl yaşanan artışın öğrencilerin memnuniyetine endekslendiğini ifade etti. “Bu sene 30’uncu yılımızda 3 bin öğrenci hedefimiz vardı. Belki hayal gibi bir hedefti” diyen Vehbi, ek kontenjanlar ve dikey geçiş dışında şunda 2 bin 700 öğrencinin kayıt yaptırmasının büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. Vehbi, Üniversiteye kayıt yaptıran bu 2 bin 700 öğrencinin 2 bin kusurunu TC kökenli, 300’ünü KKTC ve 700’e yakınını da üçüncü ülke vatandaşlarının oluşturduğunu aktardı. Son iki yıl içerisinde GAÜ’nün en fazla öğrenci alan üniversite olduğunu söyleyen ve iki yıl içinde ciddi bir rekor yarattıklarını aktaran Vehbi, bu yıl ülke genelinde % 40’lık bir artış yaşanırken, GAÜ’nün % 20’lik artış gösterdiğini dile getirdi.

Özellikle öğrencilerin kampus dışındaki hayatlarında KKTC halkının öğrencileri benimsediğini ve iyi bir ilerleme sağlandığını söyleyen Asım Vehbi, GAÜ ve dış kampuslardaki uluslar arası bağlantılar sonucunda iyi sonuçlar elde edildiğini ifade etti. Yalnızca Hükümet kanadından bir destek görmediklerini söyleyen Asım Vehbi, toplu taşımacılık gibi olanakların olmamasından yakındı. Vehbi, “Üniversite olarak toplu taşımacılık yapıyoruz. Bu yıl 3 bine yakın öğrenci geldi. Biz yeni otobüsler sipariş ettik ama gümrükten çıkaramıyoruz ve T izni alamıyoruz. Birlerinin baskı uyguladığını duyuyoruz. Hükümetin önümüzü açması gerekir. Hükümetten destek almıyoruz. Bu nedenle öğrenci sayısındaki artıştan Hükümet nemalanmasın” dedi.

-------------------------------------------------------------

 

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Murat Tüzünkan: “Yeni öğrenci sayımız yaklaşık 6 bin”

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Murat Tüzünkan, bu yıl öğrenci sayısında % 35 civarında bir artış yaşadıklarını belirterek, bunun memnuniyet verici olduğunu söyledi. Tüzünkan, geçtiğimiz yıla nazaran KKTC ve TC kökenli öğrenci sayısında toplamda % 60, üçüncü ülkeden gelen öğrenci sayısının ise % 40 civarında olduğunu belirterek, bu yıl 6 bin yeni öğrencinin kayıt yaptırdığını dile getirdi. Öğrenci sayısının artmasında yeni bölümler ve programların açılmasının etkili olduğunu aktaran Tüzünkan,”yeni ve iş olanağı bölümlere yönelen öğrenciler için yeni programlar açıyoruz” dedi. Tüzünkanü şunları söyledi: “Üniversite olarak güncel durumu takip ediyoruz. Özellikle sağlık, hukuk, eğitim ve mühendislik bölümlerine ilginin yoğun olmasından dolayı buna bağlı fakülteler açarak daha fazla öğrenci gelmesini sağlıyoruz. Özellikle tanıtımlara önem vererek, çok sayıda çalışma ve bütçe harcayarak bunu sağlıyoruz. Öğrencilerin artık klasikleşmiş bölümlere ilgisi kalmadığını görerek, iş olanağı fazla olan bölümleri açıyoruz”  

 

-------------------------------------------------------------

 

UKÜ Rektörü Hikmet Seçim: “Öğrenci sayımızda % 23’lük artış var ve kayıtlarımız halen sürüyor”

UKÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Seçim, kayıtların halen devam ettiğini belirterek, düne kadar 2 bin 500 kişinin kayıt yaptırdığımı belirtti. Bu rakamın % 32’sini TC kökenli öğrenciler, % 13’ünü KKTC vatandaşları ve % 5’ini de üçüncü ülkeden gelen öğrencilerin oluşturduğunu kaydeden Hikmet Seçim, bu yıl öğrenci sayısının % 22- 23 oranında artış gösterdiğini dile getirdi. Geçen yıla nazaran bu yıl beklentinin üzerinde öğrenci kaydı olduğunu vurgulayan Rektör, sonuçlardan tüm üniversitelerin mutlu olduğu düşünüyorum, rakamlar memnun edici” şeklinde konuştu. Seçim, yüksek öğrenimde öğrenci sayısının artış göstermesinin ülke ekonomisi açısından da iyi ve önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerin tercih edilmesinin ‘iyi ve ‘kaliteli’ bir eğitim sunmasına bağlayan Hikmet Seçim, Türkiye’de 180 civarında üniversite bulunmasına rağmen öğrencilerin KKTC’deki üniversiteleri tercih etmesinin ‘güvenilir ve kaliteli’ olmasına bağladı.

 

-----------------------------------------------------------


LAÜ Rektör Yardımcı Akın Cellatoğlu: “ Öğrenci sayımız 1355’ten 2 bin 19’a çıktı”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Akın Cellatoğlu, bu yıl üniversiteye ek kontenjanlarla birlikte iki bin 19 öğrencinin kayıt yaptırdığını söyleyerek, bu rakamın master ve DGS ek kontenjanlarla birlikte daha da artacağını dile getirdi.

Cellatoğlu, geçtiğimiz yıl okula bin 355 öğrencinin kayıt yaptırdığını ifade etti, bir yıl içerisinde yaşanan artışın sevindirici olduğunu kaydetti.
Bu yıl üniversitede yeni açılan 6 bölüme ilk kez kayıt yapıldığını söyleyen Cellatoğlu, akademik kadroda genişleme yapıldığını, öğretim görevlisi sayısının 76’dan 140’a çıkarıldığını söyledi.

Cellatoğlu, LAÜ’nün çekim merkezi olduğunu vurgulayarak, bu yılı iyi analiz ettiklerini, öğrenci odaklı eğitimi hedeflediklerini söyledi.

 

Bu haber toplam 2101 defa okunmuştur