1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "Yüksek Seçim Kurulu seçime hazır mı?"
"Yüksek Seçim Kurulu seçime hazır mı?"

"Yüksek Seçim Kurulu seçime hazır mı?"

Denktaş, seçime yeni bir yasa ile girileceğine işaret ederek, “Seçime, Yüksek Seçim Kurulu hazır mı değil mi sormak lazım? Seçimi nerede yapacağız? Okullarda mı yapacağız? 4-5 gün okulları kapatmamız gerekecek” dedi.

A+A-

Ayşe Güler

SAAT 13.00

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş:
"Bu tarihe karar veren her iki parti  aklı başında düşünürse, neler olduğunun farkına varacak"

Yeniden kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş,  31 Ekim itibariyle 2018 bütçesini Meclis’e sunacaklarını açıkladı, 7 Ocak’ta seçime gidilmesi halinde yaşanacak aksaklıklara bir kez daha değindi.

Denktaş, seçime yeni bir yasa ile girileceğine işaret ederek, “Seçime, Yüksek Seçim Kurulu hazır mı değil mi sormak lazım? Seçimi nerede yapacağız? Okullarda mı yapacağız? 4-5 gün okulları kapatmamız gerekecek” dedi.

“Erken seçim, erken seçimdir… Ocak’ta olmazsa Nisan’da olacaktır” diyen Denktaş, “Bu tarihe karar veren her iki parti de aklı başında düşünürse, neler olduğunun farkına varacaktır” şeklinde konuştu.

Denktaş özetle şunları söyledi: 31 Ekim itibariyle bütçeyi sunacağız, bu Anayasal sorumluluğumuzdur. Çalışmalarda sona gelinmiştir. Ancak, bundan sonraki süreç önemli. Anayasal çerçevede bütçenin Meclis’ten geçirilmesi gerekiyor.

HP’yi 1 Ocak itibariyle yansıtmamız gerekiyor. Bu oran yüksek gelecek, belli. Yasallaşmayan bir bütçe ile bu ödemeyi yapamayız. Şubat, Mart’ta geriye dönük yansıtmamız gerekecek. Bunu nakit olarak karşılayabilecek misiniz söylemek mümkün değil. Bunlara dikkat çekmek istedim. Yeni bir yasa ile seçimlere gireceğiz. Yüksek Seçim Kurulu hazır mı değil mi sormak lazım? Seçimi nerede yapacağız? Okullarda mı yapacağız? 4-5 gün okulları kapatmamız gerekecek.

Erken seçim, erken seçimdir… Ocak’ta olmazsa Nisan’da olacaktır. Bu tarihe karar veren her iki parti de aklı başında düşünürse, neler olduğunun farkına varacaktır. Seçim tarihi farketmez. 2018 bütçesini mutlaka Meclis yasallaştırmamız gerekiyor. Yerel seçimleri göz ardı ediyorsunuz ama Nisan'dan itibaren onun yasakları başlayacak...

 


CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay:
2018’e dair bütçenin gündeme alınıp, alınmaması hükümetten çıkacak iradeye bağlı

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, 2018’e dair bütçenin hem Meclis hem de ilgili komitede gündeme alınıp, alınmamasının hükümetten çıkacak iradeye bağlı olduğunu söyledi.

Uluçay’ın konuşmasından satır başları:

“Ülkede 8 aydan beridir, seçimin ne zaman yapılacağına dair tartışmalar yaşanıyor. Bu ortamda zaten siyaseten baktığımızda, beklenilen ihtiyaçlara cevap verebilecek adımlar atmak güçtür. CTP, ülkede geçtiğimiz Temmuz ayında seçimin yapılması için öneri sunmuştu.

Ancak Denktaş’ın sunduğu 15 Nisan 2018 tarihi, daha çok kabul gören tarih olarak ortaya çıkmıştır. Meclis’e yasa önerisi olarak sunulmuş, komitede beklemeye bırakılmıştır.

Şu anda Ocak’ta yapılması gündeme gelen seçimi konuşuyoruz. Bütçenin aşağı yukarı, 3 aydır hazırlıklar yapılıyor. 31 Ekim’e kadar 2018’e dair bütçenin ilgili komitede ve genel kurulda gündeme alınıp, alınmaması hükümetten çıkacak iradeye bağlıdır. Ocak ayından

sonra mevcut hükümet, yeni hükümet göreve başlayana kadar görevdedir.

Süreçlerin aksamaması önemli.  Ülkenin geleceğine halk karar verir, bu seçimde de en iyi kararı onlar verecektir. Yeni bir dönemin başlayacağını düşünüyorum. Yeni dönem başlayacağı sırada, o günün yöneticileri 2017’den kalan sıkıntılarla baş başa bırakmamak gerekiyor. Denktaş’ın mali açıdan işaret ettiği teknik sıkıntılar aslında belli aşamaya gelmiştir. Seçimin olacak olması milletvekilleri için engel değildir.

 


SAAT 12.20

UBP Milletvekili Ersin Tatar:
7 Ocak’ta seçim olacaksa, bütçe çalışmaları 31 Ekim’e kadar tamamlanmalı

Soyer’in ardından kürsüye gelen UBP Milletvekili Ersin Tatar, “7 Ocak’ta seçim olacaksa, bütçenin Aralık’ın son haftalarında performans önemlidir” diyerek,  “Anayasa itibariyle 31 Ekim itibariyle çalışmaların tamamlanması, 1 Kasım’da bütçeyi, burada elimize almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ Seçim öncesi görüşme olur mu olmaz mı bilmiyorum. Kurgu ortaya çıkacaktır” diyen Tatar, özetle şöyle konuştu: “Gelirler önemli oranda arttı. Ama bu Serdar Denktaş’ın başarısıdır derseniz kabul etmem. Benim de çok önemli çalışmalarım olmuştu. Siyasi irade çok müdahale etmezse, gelirlerde artış göreceğiz.”


SAAT: 11.45

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer:
“En az zararla 7 Ocak’ı atlatmamız gerekiyor”

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise seçim zamanına girildiğini söyledi, seçim tarihi nedeniyle bütçenin zora girmesiyle ilgili Denktaş’ın CTP’ye yönelmesinin anlamsız olduğunu ifade etti.

Soyer’in konuşmasının satırbaşları:  Seçim zamanına girilmiştir… Bu konuda Denktaş’ın CTP’ye yönelmesi anlamsızdır. Seçim 2017 Temmuz’da olsaydı, bütçe konusu da hiçbir şekilde sıkıntı olmayacak, 2018 yılı da kazanılacaktı. Sayın Denktaş, seçim için Nisan 2018 önerisi yapmıştı. Bu öneri nedeniyle de 2018’i kaybetmiş olacaktık. Bu noktada zarar oluşmuştur, bu gerçektir. En az zararla 7 Ocak’ı atlatmamız gerekiyor. Bana göre Hükümet, bütçeyi Meclis’e sunmak zorundadır. Seçim 7 Ocak’ta yapılmalı, hiçbir şey bizi engellememelidir. Hiç kimse mazeretin arkasına saklanmamalıdır.”


 

 

SAAT: 11.35

Özgür: “Seçim tarihiyle ilgili usulen komite aşamasına ihtiyaç var”

CTP Milletvekili Birikim Özgür ise seçim tarihiyle ilgili usulen komite aşamasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özgür, “Komitede hali hazırda seçim tarihiyle ilgili öneri vardır. Çarşamba günü yasal düzenlemeye müteakip, seçim tarihiyle ilgili çalışmaları tamamlayıp, Genel Kurul’a sevkini sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Özgür’ün konuşmasının satır başları şöyle:

“Biz, ifade edildiği gibi bütçenin Temmuz ayına kadar devreye sokulamayacağını görmüyoruz. Seçimin 2017 Temmuz ayında yapılmasını önerdik, ancak siz ‘hayır biz ülkeyi yöneteceğiz’ dediniz.

“Madem yüzme bilmezsiniz, neden kavak ağacına çıkarsınız?

Vergi düzenlemesine de değinen Özgür, Anayasa’ya aykırı uygulamanın gündeme getirildiğini, vergi düzenlemesinin karşısındayız. Ciddi muhalefetimiz söz konusudur” dedi.


SAAT: 11.14

"Genel Kurul, kararını versin”

Erhürman’ın ardından yeniden kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş bugüne kadar sorumluluklarından kaçmadıklarını ifade etti.

Özgürgün: “7 Ocak uygun, komiteye bırakılmadan Genel Kurul’da görüşülsün”

Başbakan Hüseyin Özgürgün ise CTP tarafından seçim tarihi olarak sunulan 7 Ocak önerisinin uygun olduğunu, söz konusu tarihte teknik olarak da sıkıntı olmadığını açıkladı.

Özgürgün,”7 Ocak’ın komiteye bırakılmadan, Genel Kurul’dan geçebileceğini düşünüyorum. Genel Kurul, kararını versin” dedi.


 

SAAT: 11.05

Erhürman: 7 Ocak seçim tarihidir

Denktaş’ın ardından CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman söz aldı.

Erhürman, 7 Ocak'ın seçim tarihi olduğunu yineledi, bu tarihin önünde hiçbir teknik engel olmadığını vurguladı.

Seçim Yasası ile ilgili çalışmaların tamamlandığını, Çarşamba günü oylanacak duruma geldiğini kaydeden Erhürman, UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin göreve gelmesinin ardından yaşananları kronolojik olarak sıraladı.

Erhürman’ın konuşmasından önemli satırbaşları:

“Hükümet’e Mart ayında güvensizlik önergesi verdik, Temmuz ayında da seçime gidelim dedik.

Önergeyi getirdiğim gün, Sayın Denktaş Nisan 2018’de seçim olmasına yönelik Meclis'e önerge sunmuştu.

Temmuz 2017 önerisi verildiğinde bu öneriyi Başbakan imzalasaydı, Sayın Denktaş da destekleseydi bugün yaşanacağı söylenen bütçe sorunları yaşanmayacaktı.

'Ali Cengiz' oyunu ile televizyonlarda söz verilmesine rağmen imzalanmadı, hukuksuzluklar aldı başını gitti.

Seçim tarihiyle ilgili, 'Ne zaman isterlerse, ana muhalefet belirlesin' dediler. Hiçbir sorumluluğu yerine getirmeyen Hükümet ve Başbakan sorumluluk almaktan kaçarak ikinci kez tarih belirleme sorumluluğunu ana muhalefete yükledi.

Aylardır, geçirdiğimiz her günün kayıp olduğunu görüyorduk. Mümkün olan en yakın tarih, 7 Ocak görülüyordu, biz de önerdik.

Hükümet yine kaçacaksa, 7 Ocak önerisini biz komiteye götüreceğiz. Komite Başkanı, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ ile görüştüm. Seçim Yasası ile ilgili çalışmalar tamamlanmış, Çarşamba günü oylanacak duruma gelmiş.

İlk toplantıda komitenin önüne 7 Ocak tarihini götüreceğiz. Bu arada Başbakan ile kapalı kapılar ardında görüşmedik, görüşmeyiz. Kimse zannetmesin, CTP kapı arkalarında yapılan anlaşmalara merakladır... Aylardır hükümet gitmelidir diyoruz...

Bugüne kadar sorumluluklarını yerine getirmeyenler, bütçe ile ilgili sorululuklarını yerine getirecekmiş gibi davranmasınlar. 7 Ocak seçim tarihidir, önünde hiçbir teknik engel de yoktur”


 

Denktaş: Seçim konusunu bugün netleştirelim

SAAT: 10.55

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş:

Seçim konusunu bugün netleştirelim

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, seçim tarihinin bugün netleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Denktaş’ın konuşmasının satırbaşları:

“ Seçim tarihi itibariyle bu yıl bütçeyi geçiremeyeceğimiz, 2018’de de yerel seçim olduğunu göz önünde bulundursak, Temmuz’da başlayacağımız bir bütçe uygulaması olacağını söylemek mümkün.

Bu durum nedeniyle Temmuz-Aralık hayat pahalılığı maaşlara yansıtılamayacaktır. Gelecek yıl hayvancı-çiftçi ödenemeyecektir. Temmuz ayına kalacaktır. Temmuz ayında uygulanacak bütçe, yılsonu verileri 2019 bütçesini hazırlamayı etkileyecek.

Vardığınız mutabakatın, ilk madde olarak görüşülmesini bekledim. 7 Ocak’a şikayetim yok. Düşünmeden verilen kararın sonuçlarını söylemekten kendimi mükellef hissediyorum. Sahada koşmak varken, hiçbir milletvekilinin gelip bütçe görüşeceğini zannetmiyorum.

Seçim tarihi ile ilgili ne yapılacaksa, bunun sonucunu bekliyoruz. Her şey normalmiş gibi, ivedi kararlar alır, yasal tartışma yaparız. Bunun bir anlamı yok.

Sabahtan beri aklıma ‘Hababam Sınıfı’ şarkısı takıldı. Bir konuda uzlaştınız, bu uzlaşının sonucunu bugün bitirelim.”


SAAT: 10.35

Tek olumsuz oy Berova’dan

Meclis Genel Kurulu, Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.35’de toplandı.

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy’un Yüksek Öğrenimle İlgili Yasa Önerisi ile ilgili tezkerenin ivediliği oyçokluğuyla kabul edildi.

Oylamada tek OLUMSUZ OY Eğitim Bakanı Özdemir Berova tarafından verildi.

Bu haber toplam 3782 defa okunmuştur
Etiketler :