1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yorgun Herakles, geri döndü
Yorgun Herakles, geri döndü

Yorgun Herakles, geri döndü

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen yoğun girişimler sonucunda yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan 4 bin 272 eser, Türkiye topraklarına döndürüldü.

A+A-

 

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen yoğun girişimler sonucunda yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan 4 bin 272 eser, Türkiye topraklarına döndürüldü. Kamuoyunda konu hakkında farkındalık yaratan eser iadesi ise Yorgun Herakles'in Türkiye'ye dönmesiyle gerçekleşti

Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde, Türkiye topraklarından yıllar önce yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan eserleri ait olduğu yere döndürme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.  Bu kapsamda en son Cenevre'deki Herakles Lahdi'nin Türkiye'ye iadesi yönünde karar alınırken, 2003'ten bu yana yurt dışında yürütülen yoğun takip ve girişimlerle binlerce eserin de Türkiye topraklarına dönmesi sağlandı.  Bakanlığın verilerine göre, Türkiye'ye bu zaman diliminde iade edilen ilk eserler 2004'te İsviçre'nin Zürih kentinde ele geçirilenler oldu. Yapılan çalışmalarla 396 eser Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'den kaçırılan ve Fransa'da bulunduğu saptanan Sultan 2. Abdülhamit'e ait 18 parça eşyanın 2005'te, İngiltere'deki Aphrodisias Friz Bloğu'nun da 2006'da iadesi sağlandı.  Bakanlıkça 2007'de ise Avusturya, İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsviçre'den toplam 349 eserin iadesi gerçekleştirildi. Bu eserler arasında Zırhlı İmparator heykeli başı, stel parçaları, Laodikya Antik Kenti'ne ait bronz el, Roma yüzüğü ile sikkeler yer alıyor.  Yürütülen çalışmalar kapsamında ayrıca 2008'de Almanya'dan bin 183, 2009'da ABD, Almanya, Avusturya ve Hırvatistan'dan 151, 2010'da İngiltere ve Almanya'dan da 44 eser Türkiye topraklarına döndürüldü.

Bu haber toplam 2003 defa okunmuştur
Etiketler :