1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Yönetim başlığında yeni bir yaklaşım’
 ‘Yönetim başlığında yeni bir yaklaşım’

‘Yönetim başlığında yeni bir yaklaşım’

Güney basınının iddiası

A+A-


Kıbrıs sorununun yönetim başlığında masadaki seçenekler arasında “Hangi toplumdan olduklarına bakılmaksızın siyasi partilerin ilişkileri ve karşılıklı menfaatlerinin ileri götürülmesi (win-win/kazan-kazan) mantığında farklı bir yaklaşım bulunduğu” iddia edildi.

Politis “Win-Win Politikası... Masaya Farklı Tür Bir Yönetim Konuyor” başlıklı haberinde önerinin “Ilımlı partilerin iktidarda kalması peşin hükmü yerine, istemeleri halinde çok daha uç partilere de, aldıkları oy oranına göre hükümete katılma fırsatı veriyor” ifadesini kullandı.

Gazeteye göre Kanada’daki Queen’s Üniversitesi’nden Kuzey İrlandalı Siyasi Bilimler Profesörü John McGarry ve Kent Üniversitesi Kıbrıslı Rum Okutman Neofitos Loizidis bu önerinin daha az ılımlı partilere, çözümü destekleme ve çözüm sonrasında siyasete aktif katılma teşviki olacağı görüşünde.

McGarry’nin BM iyi niyet misyonu yönetim konuları danışmanı olduğuna, Loizidis’in de önerinin bir versiyonunu 2012’de Dayanışma Evi’nde düzenlenen konferansta konu ettiğine dikkat çeken gazete özetle şunları yazdı:
“Yürütme Erki her toplumdan bir eş başbakanın liderliğindeki Bakanlar Kurulu eliyle yürütülecek, cumhurbaşkanlığında iki sembolik lider olması da ihtimal olarak not ediliyor. Uzlaşı demokrasisine şu iki model öneriliyor:

1-Partiler, kökenlerinden bağımsız olarak sınıflandırılacak. Bu, nüfus açısından daha kalabalık olan Kıbrıslı Rumların işine gelir ve değişikliklere daha açıktır.

2-Partiler, ayrı seçim listeleri ile yapılacak seçimlerde elde edecekleri oy oranına göre önceden kararlaştırılacak orana göre bakanlıkları paylaşacak, bunda da Kıbrıslı Türkler güvence altına alınıyor ancak Avrupa müktesebatına uymayabilecek bir ayrılmaya gönderme yapabilir.

2011’deki genel seçimlerde, Kıbrıslı Türklerin de 2012’deki ‘milletvekilliği’ seçimlerinde partilerin aldığı oylar temelinde 12 bakanlı bir hükümet şu şekilde oluşur:
*Birinci modelde: Başbakanlar DİSİ ve CTP’den, bakanlar da (7’ye 3 oranına göre) sırasıyla DİSİ, AKEL, DİKO, CTP, EDEK, DİSİ, AKEL, UBP’den.
*İkinci modelde: (8’e 4 oranına göre) AKEL VE DİSİ’YE üç, CTP’ye üç, DİKO, EDEK, UBP, DP’ye birer bakanlık.”

(TAK)

Bu haber toplam 1687 defa okunmuştur