1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YÖK: “Diploma denklikleri ile ilgili sorun yok”
YÖK: “Diploma denklikleri ile ilgili sorun yok”

YÖK: “Diploma denklikleri ile ilgili sorun yok”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçmişte verilen diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını açıkladı.

A+A-

Türkiye medyasında yer alan habere göre; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından herhangi bir üniversiteye yerleştikten sonra Kıbrıs’taki başka bir bölüme yatay geçiş yapıp, mezun olan on binlerce kişinin diplomalarının haber verilmeden askıya alındığı belirtildi.

YENİDÜZEN’in ulaştığı Eğitim Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü, önümüzdeki günlerde daha detaylı açıklama yapılacağını aktardı.

Öte yandan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçmişte verilen diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını açıkladı.

Resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada; bu konudaki sıkıntının ‘YÖKSİS’ denilen programın güncellendiği sırada sistemin kapanması, bilgilerin görülememesinden kaynaklandığı belirtildi.

Öte yandan görüş almak için aradığımız YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke’ye ise ulaşılamadı.


HABER NEYDİ?

Savcı, mimar, avukat…

Türkiye basınına yansıyan habere göre; diploması askıya alınanlar arasında, mimar, avukat, savcı, hakim, doktor, diş hekimi de bulunuyor.

YÖK’ün (Yükseköğretim Kurulu) aldığı yeni karara göre, ÖSYM tarafından Türkiye’deki herhangi bir üniversiteye yerleşenler ve daha sonra yatay geçiş haklarını kullanarak Kıbrıs’taki başka bir bölüme yerleşip mezun olan on binlerce kişi artık denklik sınavına tabi tutulacak.

Kararın geriye dönük olarak da uygulanacağı belirtildi.

 YÖK’ün bu kararı doğruladığı, öğrenci ve mezun olan yüz bine yakın doktor, öğretmen, savcı, hakim, doktor ve mimarın bu durumdan etkileneceği tahmin ediliyor.

Mezun olanların ise karara tepkili olduğu ifade ediliyor.

100 bin kişinin etkileneceği tahmin ediliyor

Bu kararla birlikte şu an görevde olan binlerce hakim, savcı, öğretmen ve avukat denklik sınavına girecek. Buna göre, yatay geçişle Kıbrıs’ta şu an eğitim gören ve mezun yaklaşık 100 bin kişinin durumdan etkileneceği tahmin ediliyor.

Mezun olmuş on binlerce kişinin de diploması kendilerine haber verilmeden askıya alındı. Akıllara gelen ilk soru ise denklik sınavına girecek ancak şu an görevde olan hakimlerin mahkemelerde verdiği kararların ne olacağı? Bunun gibi birçok sorunun yanıtı için şu an gözler YÖK’te…

Mağdur olanlar YÖK’le görüştüklerini ve kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmediğini söylerken, kendilerine haber verilmeden diplomalarının neden askıya alındığını soruyor.

Karar sadece yatay geçiş yapanları kapsıyor

Denklik sınavı kararı sadece Türkiye’deki bir üniversitede herhangi bir bölüme yerleştikten sonra yatay geçiş yaparak Kıbrıs’taki Türkiye Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş olan herhangi bir üniversiteden mezun olanları etkileyecek. Konuyla ilgili aradığımız YÖK, karar üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıklayarak denklik sınavının geriye dönük olarak da uygulanacağını söyledi.

 YÖK’ten bir yetkili karar metniyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtirken şu bilgileri verdi: “ÖSYM tarafından herhangi bir üniversiteye yerleştirildikten sonra kendi bölümünden mezun olmayıp Kıbrıs’taki üniversitelere yatay geçiş yapanlar artık denklik başvurusunda bulunacaklar. Bu yönde bir karar var. Karar metniyle ilgili çalışmalar devam ediyor. En kısa zamanda bu karar yayımlanacak.”

Peki mezun olanlar nasıl denklik sınavına girecek? Yetkili bu soruya şu yanıtı veriyor: “Burada mezun olanların diplomaların geçersiz sayılması gibi bir durum söz konusu değil. Mezun olanlar denkliğe başvuracak. Onların yurtdışında kaldığı süre, almış olduğu krediler hesaplanıyor. Denklik başvurularına da komisyonlar karar verecek.”

Hukukçular ne diyor?

Hukukçular ise kararın geriye dönük uygulanamayacağını söylüyor. Aksi takdirde atılacak adımların İdari Hukuk’un ilkelerine aykırı olacağı görüşünde olan hukukçular YÖK’ün bu saatten sonra sadece yeterlilik gibi uygulamaları hayata geçirebileceğini belirtiyor.


YÖK: “Diploma denklikleri ile ilgili sorun yok”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçmişte verilen diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını açıkladı.

Bu konudaki sıkıntının ‘YÖKSİS’ denilen programın güncellendiği sırada sistemde yaşanan kapanma nedeniyle bilgilerin görülememesi, durumun farklı bir şekilde algılanıp, bir sorun varmış gibi anlaşılmasından kaynaklandığı belirtildi.

Kurumun resmi internet sitesi üzerinde yapılan açıklamada; çalışmaların sona erdiği, sistemin tekrar eski haline geldiği ifade edildi.

Açıklama şöyle: “Bilindiği üzere YÖKSİS, sürekli güncellenen bir program olduğundan bazı teknik çalışmalar, analizler veya güncellemeler esnasında sistem kısa süreli ve kademeli, bütün veya lokal olarak kapatma durumunda kalınmaktadır.

Yine böyle bir güncelleme, teknik analiz çalışması yapılırken sistemde yaşanan kapanma, bilgilerin görülememesi durumu farklı bir şekilde algılanıp, bir sorun varmış gibi anlaşılmıştır.

YÖKSİS üzerinde geçmişte verilen diploma denklikleri ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını önemle belirtmek isteriz.

Yapılan rutin, teknik çalışmamız sona ermiş olup, sistem tekrar eski haline gelmiştir.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz…”

Bu haber toplam 4965 defa okunmuştur