1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YKP Anayasa değişikliğine hayır çağrısını yineledi
YKP Anayasa değişikliğine hayır çağrısını yineledi

YKP Anayasa değişikliğine hayır çağrısını yineledi

YKP “Anayasa Değişikliğine Hayır” çağrısını yineledi.

A+A-

 

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) “Anayasa Değişikliğine Hayır” çağrısını yineledi. Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, değişikliğin çevre koruması başlıklı maddelerini eleştiren YKP, “insan değil, doğa merkezli, ekolojist anayasa için hayır diyeceklerini” kaydetti.

“Yenilik adı altında sadece zenginlere hizmet eden bir yargı sistemi kuracaklar”

Diğer yandan, Hukukun Üstünlüğü Hareketi ile Hayır İnisiyatifi, Anasaya’ya “yenilik” adı altında eklenenlerle, zenginlere hizmet edecek bir yargı sistemi kurulmak istendiğini savundu.

Hukukun Üstünlüğü Hareketi adına Barış Mamalı ve Hayır İnisiyatifi Adına Tahsin Mertekçi, Anayasa değişikliği konusunda ortak açıklama yaptı.
Ortak açıklamada, Anayasa’ya bir yenilik olarak eklenen “yeniden yargılanabilme müessesesinin” içeriği incelendiği zaman, sadece “servet sahiplerinin yararlanabileceği bir değişiklik yapıldığı” savunuldu.

Açıklamada, değişiklik sayesinde hem devletin ciddi bir para toplayacağı, hem de bu yeniden yargılanma hakkından sadece servet sahibi zenginlerin faydalanacağı iddia edildi.

AİHM tarafından haklı görülen, adaletsizce önceden yargılandığı için tekrar yargılanmasına hükmedilen kişinin 3-4 yıl mahkemelerde uğraşıp, servet değerinde avukat ve mahkeme masrafı ödedikten sonra ancak yeniden yargılanabileceği kaydedildi. Bu yeniden yargılanabilme süreciyle araya serpiştirilen mahkemeler nedeniyle her seferinde devlete yeni bir harç ödeneceği savunuldu.

Açıklamada, “Devletin mali güçten yoksun olanlara avukat tayin etmediği bir ülkede bu uygulamanın bir para düzeni olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Halkımız bu oyunlara gelmemeli ve kendisine hitap etmeyen bu anayasaya mutlaka ‘Hayır’ demelidir” ifadelerine yer verildi. TAK

Bu haber toplam 1789 defa okunmuştur