1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yine sınav STRESİ!
Yine sınav STRESİ!

Yine sınav STRESİ!

2014-2015 Eğitim Öğretim yılı Kolejlere Giriş Sınavı üçüncü ve son basamağı (KGS-Final) dün yapıldı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Çocukları sınava giren aileler de aynı anda dışarıda saatlerce ter döktü. Sıcak havaya rağmen çocukların sınavlarının bitmesini bekleyen aileler zorlu yarışın sonuna gelmenin rahatlığını yaşadıklarını aktardı. Kimi veli kolej sınavlarına giriş sistemini eleştirerek, eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çekerken, kimi de devlet okullarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bazı aileler kolej sınavına hazırlığın bir yıl boyunca stresli ve yoğun geçtiğini belirterek, çocuklarının iyi bir temele sahip olabilmesi için bugünkü ortamda bunun olması gerektiğine vurgu yaptı. Sistemin tartışılması gerektiğine inanan birçok aile eğitimin sorgulanması gerektiğine değindi.

Aileler ne dedi? Aileler ne dedi?

Arzu Arhun Topçu:

“Kolej sınavına giriş çok stresli bir yolculuktur. Bu sene öğrenciler çok daha başarılıdırlar ki yarışmak daha zor oldu. Ne kadar olumsuz yönleri olsa da sınavı kazandıktan sonra temellerini sağlam olacağını düşündüğümüz zaman temenni buluyoruz. Bu yaşta bu stresin çekilmesi düşündürücü olsa da bu yaşta donatılıyorlar”

Ayten Mamalı:
“Kolej sınavına ayrıca bir eğitmen olarak karışıyım ama eğitim sistemi bunu gerektirdiği ortadadır dolayısıyla çocuğumuzu soyutlamadık ve bu sınava kaydettirdik. Fakat bütün bir yıl boyunca çocuklarımızın üzerine aşırı stres yükledik, ağır bir baskı oluşturduk. Bence 10 yaşında bir çocuğu bahçede oyun oynarken alıp bugünkü sınavlara entegre etmek kesinlikle haksızlıktır. Eğitimde fırsat eşitliğine yer verilmelidir. Normal gelişim gösteren çocuğa 100 sınav sorusundan 90’nını doğru yapmasını beklemek çocuğun gelişimine aykırıdır. Bu sistem kesinlikle değişmesi gerekir. Böyle bir elemenin çocuklara yapılması büyük bir haksızlıktır. Devlet okullarının kalitesi artırılmalı, kolej tek seçenek olmaktan çıkarılmalıdır”

Hüseyin Amcaoğlu:
“Yıllar önce bu sınavlara girdim ve TMK’dan mezun oldum. Ama ben ilkokulda okul dersleri dışında herhangi özel derse gittiğimi hiçbir zaman hatırlamam. Hem sporumu hem de okulda derslerime girerdim ve koleji kazandım. Yıllar sonra giriş sınavlarıyla yine karşılaştık ve kızımı hazırladık. Tabii ki bu seneyi yoğun tempoyla geçireceğimizi bilirdik ve kızımıza bizim için önemli olmadığını, kendisinin isterse girebileceğini söyledik. Kızımız da koleje gitmek istediğin söyledi ve 1 yıl boyunca çalışacağını söyledi. Bizim onun görüşüne saygı duymamız gerekir ama neticede baktık 1 yıl gerçekten manevi anlamda fazla yoruldular ve yıprandılar. Bir yıl birçok sosyal aktiviteden uzak kalmak zorunda kaldılar. Kendimizi bu yarışın içinde bu kadar çok benimsemesek de… Bu sınav 3’e çıktı bunun hem olumlu hem de olumsuz yönleri var. Eskiden 1 günde bu sınav yapılıyordu, o zaman çocuğun o günkü psikolojisi ya da sağlık durumu yerinde olmayacak bir sınavla karşılaşıyordu. Şimdi 3 sınav olması belki da daha adaletli görünür ancak çocuklar 3 defa bu stresi yaşamak zorunda kalıyorlar”

Hurey Cambaz Ahmetoğlu:
“Bu stres bu yorgunluk değer mi? Çocuğum girdi pişman olmadık ama racon bu! 30 yıldır hiçbir şey değişmedi. İlla da kolej olsun ailelerinden değiliz. Ama koleje hazırlığın, hangi ortaokula giderse gitsin iyi bir temek oluşturacağını düşündüğümüz için yaptık. Günün sonunda kimse değil çocuğumuz üzülecek ama olursa da üzülmeyecek. Başak okulların da iyi olduğunu kabul ediyorum”

Bu haber toplam 1988 defa okunmuştur