1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. YİNE GIDA SKANDALI
YİNE GIDA SKANDALI

YİNE GIDA SKANDALI

Ünlü küresel fast food zincirlerinin ürünlerinde tarihi geçmiş et kullanıldığı saptandı

A+A-

Çin'in doğusundaki Şanghay kentinde ABD menşeli ünlü fast food zincirlerinin ürünlerini sağlayan şirketin, tarihi geçmiş et kullandığı bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, ülkenin ekonomi ve finans merkezindeki ABD menşeli hamburger, tavuk burger devi ile pizza restoranları başta üzere birçok küresel fast food zincirine et tedariği yapan yerel "Husı" adlı gıda firmasının ürünlerinin tarihinin geçmiş olduğu saptandı.

Şanghay Gıda ve İlaç İdaresi, şirketin operasyonlarının durdurulmasını ve şehir genelinde raflardaki ürünlerinin toplatılması talimatını verdi.

Yerel medya haftasonu yaptığı haberlerde "Husı" adlı şirketin eski tarihli dana ve tavuk etlerini tekrar işlemden geçirilip yeniden paketlediğini iddia etmiş, küresel fast food zincirlerine bayat et sağladığını öne sürmüştü. Bunun üzerine gıda otoriterleri konuyla ilgili soruşturma açmıştı.

Şirketin Çin'de et sağladığı küresel zincirler, söz konusu şirketten tüm gıda ürünleri tedariğini durdurduklarını belirtirken, ülke genelindeki bazı restoranlarında bazı ürünlerin servisini de durdurduklarını açıkladı. Ayrıca birçok zincir kendilerinin de bağımsız soruşturmalarla tedarikçi hakkında inceleme yapacaklarını ve bu konuda "sıfır tolerans" gösterdiklerini ifade etti.

Ülke genelinde sosyal ağlarda da tartışma konusuna dönüşen son gıda skandalıyla ilgili yorumcular, "Artık temiz gıda bulunmuyor", "Küresel zincirlerin bile etleri güvenli değil", "Marketler zaten tarihi geçmiş et satıyor" gibi tepkiler gösteriyor. Bunun yanında birçok kullanıcı da yediği ürünün ismini vererek, daha sonra hasta olduğunu belirten paylaşımlarda bulunuyor.

Çin basını geçen yıl yine ABD menşeli iki hamburger ve tavukburger devi ile ülkedeki en büyük yerel zincirlerden Cıngongfu'nun içeceklere kattığı buzlardaki bakteri oranının, ülkedeki hijyen standartlarını ihlal ettiği ve bazılarının tuvaletlerden daha çok bakteri barındırdığını yazmıştı. Bunun üzerine söz konusu zincirlerin satışları büyük oranda düşmüştü.

Gıda skandallarıyla sıkça sarsılan ülkenin güneyinde son olarak ağırlığını artırmak için koyun etine bakterili su enjekte edildiği ortaya çıkmıştı.

Çin gıda güvenliği kanuna göre şirket yasa dışı olarak işlem yaptığı ürünlerin 10 katı değerinde para cezasına çarptırılabilir, daha ciddi durumlarda tüm lisanları elinden alınabilir.

(AA)

Bu haber toplam 1132 defa okunmuştur