1. HABERLER

  2. HABERLER

  3.  “Yine diplomasi yoluyla artık bir çözüme gitmemiz lazım”
 “Yine diplomasi yoluyla artık bir çözüme gitmemiz lazım”

 “Yine diplomasi yoluyla artık bir çözüme gitmemiz lazım”

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs konusunda gelinen noktanın sorumlusunun Türk tarafı olmadığını kaydederek, "Her şeyden önce KKTC üzerindeki kısıtlamaların, ambargoların kalkması lazım” dedi.

A+A-

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs konusunda gelinen noktanın sorumlusunun Türk tarafı olmadığını kaydederek, "Her şeyden önce KKTC üzerindeki kısıtlamaların, ambargoların kalkması lazım” dedi.

Crans-Montana'dan bu yana herhangi bir negatif tutum içine girmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Herhangi bir tarafı ağır suçlayıcı tutum içine girmedik. 'Bundan sonra neyi müzakere edeceğiz, hangi parametrelerle müzakere yapacağız, bunu kendi aramızda değerlendireceğiz.' dedik." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, “Yine diplomasi yoluyla yine müzakere yoluyla artık bir çözüme gitmemiz lazım. Bu belirsizliği öyle ya da böyle ortadan kaldırmamız gerekiyor” dedi.

Gündemdeki konularla ilgili AA’ya değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu Kıbrıs konusuna da değindi.

Birleşmiş Milletler (BM) parametreleri ve 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu çerçevesinde sürdürülen Kıbrıs müzakerelerinden sonuç elde edilemediğini belirten Çavuşoğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentindeki Kıbrıs Konferansı'nda Rum tarafının çözüme hazır olmadığının herkes tarafından görüldüğünü söyledi.

 

“Uluslararası camia KKTC'nin ve Türkiye'nin çok yapıcı olduğunu ve çözüm için orada olduğunu söylüyor ve kabulleniyor”

Bakan Çavuşoğlu, Türk tarafının müzakere sürecinde yapıcı tutum sergilediğini kaydederek "Çözüm için orada olduğumuzu herkes gördü. Şu anda uluslararası camia kendi arasındaki ve bizimle olan görüşmelerde KKTC'nin ve Türkiye'nin çok yapıcı olduğunu ve çözüm için orada olduğunu söylüyor ve kabulleniyor. Çünkü buraya katılan diğer kişiler ve kurumlar, AB de dahil, bunu açık bir şekilde herkesle konuşuyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta bir çözüme varılamamasının nedenlerinden birinin de Güney Kıbrıs Rum yönetiminde seçim sürecinin başlaması olduğunu kaydederek çözümsüzlüğün asıl nedeninin altında Rum halkının yönetim, güç gibi konularda paylaşımdan yana olmamasının yattığını vurguladı.

 

“Bu belirsizliği öyle ya da böyle ortadan kaldırmamız gerekiyor”

Çavuşoğlu, "Yine diplomasi yoluyla yine müzakere yoluyla artık bir çözüme gitmemiz lazım. Bu belirsizliği öyle ya da böyle ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bunu şu anda gözlemliyoruz, görüşüyoruz, istişare ediyoruz. Güneydeki seçimler bittikten sonra, o zamana kadar bizim de KKTC ile birlikte tutumumuz, duruşumuz netleşir. Ama uluslararası camia Crans-Montana ve müzakere sürecinin geldiği bu noktada Türkiye'nin ve KKTC'nin haklılığını teslim ediyor. Bu, raporlara girer mi? O başka bir şey. Ama en azından kendi aralarındaki konuşmalarda ve bizimle olan görüşmelerde bunu söylüyorlar." diye konuştu.

Bu haber toplam 1834 defa okunmuştur