1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Yıllarca angarya çalıştırıldım, ayağım kırılınca yardım alamadım”
“Yıllarca angarya çalıştırıldım,  ayağım kırılınca yardım alamadım”

“Yıllarca angarya çalıştırıldım, ayağım kırılınca yardım alamadım”

Mağusa Belediyesi’nde 3 yıldır sosyal yatırımları olmadan gündelikçi işçi olarak çalıştırılan Hacı Yavuz, iş kazası geçirmesi sonucu işten çıkarıldığını, hiçbir yardım alamadığı için mağdur olduğunu iddia etti…

A+A-

Didem MENTEŞ

Mağusa Belediyesi’nde 3 yıla yakın ‘kayıtsız’ olarak çalıştığını söyleyen Hacı Yavuz isimli gündelikçi işçi, iş yaparken ayağını kırdığını, belediyeye rapor götürmesine rağmen işten atıldığını savundu.

Belediye yönetimince hiçbir sosyal hak ve yatırımlarının sağlanmadığını öne süren Yavuz, şuanda çalışamadığı için büyük mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan 41 yaşındaki Hacı Yavuz, Belediye Başkanı İsmail Arter’in sosyal yatırımlarını yapacağına dair defalarca söz vermesine rağmen sözünü yerine getirmediğini ileri sürerek, yıllardır belediyede angarya çalıştırıldığını iddia etti.

Hacı Yavuz, sosyal yatırımları yapılmadığı için hakkını aramaya çalıştığını ancak işten çıkarılma korkusuyla işin üzerine gidemediğini savundu.

Belediyeye yüzlerce istihdam yapıldığını savunan Yavuz, “Başkan, seçim uğruna çok sayıda kişiyi işe aldı. 1000’e yakın personel var. Bazıları torpili olduğu için hiçbir iş yapmaz, ne iş yaptığını dahi bilmeyenler var. Başkan onlara ‘siz evinize gidin ben maaşınızı gönderirim’ dediğini biliyorum. Benim gibi gündelik işçilerde geç saatlere kadar çalışmalarına rağmen ne ek ödenek ne izin ne de bayramlık alabiliyor” dedi.

Maddi sıkıntılar yaşadığını, 8 aylık bir bebeği olduğunu söyleyen Yavuz, yetkililerden yardım istedi.

Yavuz: “Başkan, ben işe girdikten 1 ay sonra beni sözleşmeli işçi yapacağını söyledi. 6-7 ay bahçelerde çalıştım, sigortam da hala yatırılmamıştı. Hepsini yapacağını söyledi, hiçbir sözünü tutmadı.3 yıl boyunca sadece 15 gün izin yaptım. Hiçbir sosyal hakkımız bize verilmedi”

“1 yıl boyunca beni oyaladı”

3 yıl önce belediyede bahçeler bölümünde işe başladığını söyleyen Yavuz, 6- 7 ay bu bölümde çalıştıktan sonra başka bölüme verildiğini belirtti. En son gelir götür işlerini yaptığını aktaran Yavuz, yıllarca sosyal yatırımlarının yapılmasını beklediğini belirtti.

Yavuz, “Başkan, ben işe girdikten 1 ay sonra beni sözleşmeli işçi yapacağını söyledi. 6-7 ay bahçelerde çalıştım, sigortam hala yatırılmamıştı. Başkan bana her ay yapacağını söylerdi. 1 yıl boyunca gittim geldim, ‘sıkıntı var, bekle’ derdi. 1 sene sonra eşimle görüştü. Eşim hamileydi. Bebek doğmadan yatırımı yapacağını ona da söyledi. Bebek doğduktan sonra eşim yine gitti, seçim bitsin yapacağız dedi. Bebeğim 8 aylık oldu hiçbir yatırımı yapmadı. Hep bizi oyaladı, verdiği hiçbir sözü tutmadı” dedi.

“4 Haziran’da iş yaparken ayağım kırıldı. Doktor, 3 haftalık bir rapor verdi. Raporu belediyeye gönderdim. Belediyede ‘hiçbir kaydınız yok, hiç bir şey yapamayız’ dediler. Sosyal yatırımım da olmadığı için hiçbir yardım alamadım”

“Ayağım kırıldı, rapor gönderdim, ‘kaydın yok’ dediler”

4 Haziran Pazartesi günü masa sandalye taşıdığı bir esnada sakatlanan Hacı Yavuz, şunları söyledi: “Masa sandalye taşırken, merdivenlerden indiğim esnada ayağım boşluğa düştü, ters döndü. Ayak tarak bölgesinde, topukta zedelenme oldu. Serçe parmağımın olduğu kemik kırıldı. Ayağıma ilaç sürdüm ve işime devam ettim. İlacın etkisi geçtiği zaman ağrı arttı ve dayanamayıp acile gittim. Ayağımın kırıldığını söylediler. Doktor, 3 haftalık bir rapor verdi. Raporu belediyeye gönderdim. Belediye başkanının sekreteri; ‘belediyede çalıştığınız görünmüyor, hiçbir kaydınız yok. Hiç bir şey yapamayız’ deyip, kağıt gönderdi.

Belediye başkanına güvenmediği için bugüne dek ödendiği çek yapraklarının örneklerini sakladığını aktaran Hacız Yavuz, “2-3 senedir bana verilen çeklerin örneklerini saklıyorum. Başıma böyle bir şey gelebileceğini düşünmüştüm, güvenmediği için tedbirimi aldım” dedi.

“Başkan, seçim uğruna çok sayıda kişiyi işe aldı. 1000’e yakın personel var. Bazıları torpili olduğu için hiçbir iş yapmaz, ne iş yaptığını dahi bilmeyenler var. Başkan onlara ‘siz evinize gidin ben maaşınızı gönderirim’ dediğini biliyorum. Son güne kadar personel almaya devam etti”

“Belediyede ne iş yaptığını bilmeyen, evine maaş gönderilen insanlar var”

“Mağusa Belediyesi’nde inanamayacağınız şeyler oluyor” diyen Yavuz, şunları anlattı: “Benim gibi gündelikçileri kandırıyorlar. Gündelik işçiler korku ve tehditle çalışıyorlar. Son zamanlarda seçim için alınan personeller var. Sakarya’da MAGEM’de oturacak yer yok, seçim yatırımı için personel doldurdu. Ben ayağımı kırmadan önce oraya gittim, gördüğüm manzara karşısında şüphelendim ve yukarı çıktım. Baktım ki bu insanların ellerine birer kağıt verilmiş, Başkanın ‘göze batmayın evinize gidin, ben çeklerinizi evinize yollayacağım’ dediğini biliyoruz. O kadar insan olmasına rağmen, bizim yanımıza birilerinin verilmesini istiyorduk, o insanların bu işleri yapamayacağı söyleniyordu. Bir sürü insan aldılar, ne iş yapıyorsunuz diye sorduğumda kafalarını öne eğiyorlardı. Onlar bile ne iş yaptıklarını bilmiyorlar. Sabahtan akşama kadar oturup maaş alıyorlar. Hala duyuyoruz ki seçim yasaklarına girilmesine rağmen el altından torpilli olanları sözleşmeli olarak işe alınıyor. Personel 1000’in üzerinde oldu.”

Bu arada iddialarla ilgili olarak Mağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, aranmasına rağmen telefonlara yanıt vermedi.

“İzin vermiyorlar”

3 yıla yakın süre içerisinde toplamda 15 güne yakın izin kullanabildiğini savunan Yavuz, “eşim doğum yapmasına rağmen sadece 2 gün izin verildi. Eşim doğuralı 8 ay oldu bir gün izin vermediler. ‘Geleceksin yapacaksın, mecbursun’ dediler. İşten çıkarmakla tehdit ediyorlardı. Bazen gece geç saatlere kadar çalışıyorduk, yorulmamıza rağmen bizi çalıştırmaya mecbur ediyorlardı” dedi.

“Sigortalara gittim ama işten çıkarma korkusuyla bir şey yapamadım”

Hacı Yavuz, sosyal yatırımları yapılmadığı için hakkını aramaya çalıştığını ancak işten çıkarılma korkusuyla işin üzerine gidemediğini savundu. Yavuz, “Ben Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gittim, durumu aktardım. Oradaki bir personel kendimizin de yatırım yapabileceğimizi söyledi. Öyle şey mi olur dedim ve gittim Müfettiş ile görüştüm. Müfettiş; ‘ Mahkemeye verir, bugüne kadar çalışmışlığının yatırımını yaptırırız ama seni işten çıkarırsa bir şey yapmama mağdur olursun’ dedi. Ben de korkumda bir şey yapamadım. O zamanlar eşim yeni doğum yapmıştı, işten çıkarılsaydım çok mağdur olacaktım. Tabi gene mağdur oldum. Raporum var ama kabul etmezler, yatırım da yok. Çok zor durumdayım, çalışamıyorum. Çocuğuma nasıl süt alacağım, elektriğimi, suyumu nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Ben kuyu suyu kullanıyoruz. Bu sudan dolayı çocuğum hasta oldu ve ateşlendi. Belediye başkanının eczanesine gittim, belediyede çalıştığımı ve 10 gün sonra parasını ödeyeceğimi söyledim ama ilaç vermediler. Yardım bekliyorum”

gg-024.jpg

Hacı Yavuz ayağı kırıldığı için çalışamaz duruma geldi

 

yeniduzen-satin-aliniz-514.jpg

 

Bu haber toplam 6452 defa okunmuştur